Lain tarkoituksena on turvata perustuslaissa säädetyn kokoontumisvapauden käyttämistä sekä ohjata yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien järjestämistä tarpeellisilla järjestysluonteisilla säännöksillä. Säännöt eivät määritä kokoontumiselle enimmäisaikaa.

– Lain 4§:n mukaan julkisen vallan on edistettävä kokoontumisvapauden käyttämistä turvaamalla oikeus kokoontua ilman ulkopuolista häiriötä ja luomalla edellytyksiä yleisten kokousten järjestämiselle. Näin ollen mielenilmauksia ei pyritä millään tavalla rajoittamaan vaan pikemminkin edistämään.

– Uutena ilmiönä ja uudenlaisena mielenilmaisuna on Suomeenkin rantautunut pitkäkestoinen mielenilmaus ranskalaiseen malliin. Yllättävää on se, että poliisin tietojen mukaan niitä organisoivat ja tukevat kantasuomalaiset tahot, jotka ovat hyvin perillä kokoontumislain antamista mahdollisuuksista, Hongisto huomauttaa.

Telttaleirit lisääntyvät kesän kynnyksellä

Helsingin Rautatieaseman ympärillä jatkuu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mielenilmaus jo toista kuukautta.

– Oulussa on aloitettu vastaava ja Tampereella järjestellään samankaltaista. Luonnollisesti näitä vastaan syntyy vastamielenilmaus telttaleireineen, Hongisto toteaa.

– Poliisi ennustaa, että telttaleirit lisääntyvät ja kasvavat kesän kynnyksellä, kun hallinto-oikeuden päätökset valituksista valmistuvat. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaaminen syö muutenkin niukkoja poliisin resursseja.

Hongisto on jättänyt kirjallisen kysymyksen ministerille, jossa hän kysyy, mihin toimiin asianomainen valtioneuvoston jäsen ryhtyy yhdenmukaistaakseen poliisin puuttumiskynnyksen siten, että poliisi toimii koko maassa samalla tavalla erityisesti näiden uuden tyyppisten pitkäkestoisten mielenilmausten yhteydessä, ja aikooko hallitus muuttaa kokoontumislakia siten, että mielenilmauksille säädetään enimmäiskesto.

SUOMEN UUTISET