Enemmistö suomalaisista pelkää turvapaikanhakijoiden maahantulon kasvattavan terrorismin uhkaa. Samaa mieltä tai vahvasti samaa mieltä oli 64 % sisäministeriön kyselyyn vastanneista suomalaisista.

Lakeja on noudatettava

Sisäministeriö teetti laajan selvityksen suomalaisten suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin ja Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Enemmistö oli maahanmuuttokysymyksissä perussuomalaisten linjoilla.

– Tämä ei ole minulle yllätys, kun olen ihmisten puheita ja mielipiteitä kuunnellut. Suomalaiset haluavat, että maamme lakeja noudatetaan ja ymmärtävät, että elämme oikeusvaltiossa. Jos täällä joku saa kielteisen turvapaikkapäätöksen valitettuaan, hänellä ei olisi turvapaikkaan oikeutta missään muuallakaan maailmassa – suomalaisen oikeuskäsittelyn on riitettävä, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Media ja kirkko lietsovat

Kyselyn mukaan peräti 78 prosenttia suomalaisista vaatii viranomaisia palauttamaan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka eivät poistu maasta vapaaehtoisesti.

– Tuomitsen jyrkästi sen, että media ja jopa kirkko yrittävät lietsoa lain rikkomisen ilmapiiriä kyseenalaistamalla oleskelulupapäätöksiä. On käsittämätöntä, miten voidaan sallia viikkokausien leiriytyminen tällaisen asian merkeissä Helsingin keskustassa eli valtakunnan julkisimmalla paikalla. Suomen viranomaisten ja julkisten tahojen tehtävä ei ole ymmärtää lain rikkomista, vaan vaatia sen noudattamista, Mäkelä toteaa.

Laittomat oleskelijat karkotettava

Vastaajista 69 prosentin mielestä laittomasti Suomessa oleskelevat ovat uhka yhteiskunnan sisäiselle turvallisuudelle ja vakaudelle.

– Mitä tästä tässä tilanteessa pitää tehdä? Vaadin, että hallitus ja viranomaiset ryhtyvät kansan selvän enemmistön tahtomiin toimiin. Laittomasti maassa oleskelevat on karkotettava – ja jos on jotain lainsäädännöllisiä esteitä karkottamisen tiellä, ne esteet on purettava. Suomi on suomalaisten edunvalvontakoneisto, ei koko maailman sosiaalitoimisto, Mäkelä sanoo.

SUOMEN UUTISET