Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa tiukasti kantaa Maahanmuuttoviraston solmimiin sopimuksiin vastaanottokeskusten kanssa.

– Olen aikaisemminkin ottanut kantaa Migrin taloudelliseen toimintaan ja vaatinut, että piikki laitetaan kiinni. Nyt ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle tuodaan tiedoksi turvapaikanhakijoiden vastaanotosta koituvia todellisia kustannuksia, Ronkainen lataa blogissaan.

SPR suurin rahastaja

Ronkainen viittaa kirjoituksessaan Ylen eiliseen MOT-ohjelmaan, joka selvitti Migrin vastaanottokeskusten kanssa solmittujen sopimusten kustannuksia.

– Viime vuoden suuren turvapaikanhakijatulvan seurauksena vastaanottokeskuksia nousi ympäri Suomea kuin sieniä sateella. Migri on sisäministeriön toimeksiannosta neuvotellut sopimuksia vastaanottopalveluiden järjestämisestä erilaisten kunnallisten toimijoiden, yksityisten palveluntarjoajien sekä kolmannen sektorin kanssa. Sisäministeriön sisäisen tarkastuksen myötä on paljastunut, että Migrin käyttämä sopimuspohja on ollut käytännössä avoin shekki palveluntuottajille.

– Hanakimmin rahan on haistanut Suomen Punainen Risti eli SPR, joka on pyörittänyt noin kahta kolmasosaa vastaanottokeskuksista, Ronkainen huomauttaa.

MOT:n selvityksessä neljä kalleinta vastaanottokeskusta olivat SPR:n hallinnoimia.

Lisähintaa 200 miljoonaa euroa

Vastaanottokeskuksen keskimääräinen kustannus Suomessa on ollut 43 euroa vuorokaudessa henkilöltä. Viime syksyn vuorokausikohtaiset kustannukset nousivat 66:teen euroon henkilöltä, jota Migri selitteli ohjelmassa perustamiskustannuksilla.

Tavoite on ollut painaa hinta 37:n euron tasolle, mutta tämän vuoden aikana keskikustannus on pysynyt 57:ssä eurossa.

– SPR:n vuorokausikohtaiset kustannukset ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa: Raumalla 146 euroa, Helsingin Ruskeasuolla 150 euroa, Vuosaaressa 151 euroa ja Sturenkadulla 199 euroa! Samaan aikaan SPR:n kanssa yhteistyötä tekevät yritykset ovat tahkonneet ennen näkemätöntä tulosta, Ronkainen ihmettelee.

– Migrin neuvottelemista sopimuksista on koitunut veronmaksajille 200 miljoonan euron ylimääräinen hintalappu! Missä muussa valtion toiminnassa tämä olisi edes mahdollista? Voisimmeko tuplata vanhustenhuollon kustannukset ja paikata menot lisätalousarviolla ”kun ei olla pysytty budjetissa”? Ei varmasti!

”Jonkun on oltava vastuussa”

Ronkainen huomauttaa, että tuo summa on pois muusta valtion toiminnasta.

– Esimerkiksi paljon kritiikkiä herättäneet koulutukseen kohdistuneet 190 miljoonaan säästöt tänä vuonna tai ansiosidonnaiseen työttömyysrahaan ja työttömyystukiin tehtävät 200 miljoonan euron leikkaukset ensi vuoden alusta. Migrin holtittomasta rahankäytöstä on jonkun oltava vastuussa.

Sisäministeriö on moittinut Migriä huonoista sopimuksista sekä puutteellisesta talouden ohjauksesta ja valvonnasta.

Jorma Kuuluvainen johti Migrin maahanmuuttoyksikköä vuosina 2012-2016 ja jäi ”sopivasti” syksyllä eläkkeelle. Migrillä on oltava tulosvastuu toiminnastaan ja päitä on saatava vadille…olivatpa syylliset vielä valtion palkkalistoilla tai eivät. Jos vastaanottotoiminnan talous on näin retuperällä, niin miten mahtaa olla muiden maahanmuuttoon liittyvien kustannusten laita?

SUOMEN UUTISET