Maahanmuuttovirasto tiedottaa, että sisäministeriö on suorittanut sisäisen tarkastuksen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskustoiminnasta huhti-heinäkuun 2016 aikana. Sisäministeriö kiinnitti huomiota lukuisiin puutteisiin.

– On hienoa, että sisäisellä tarkastuksella on pystytty puuttumaan ongelmiin, mutta sillä välin toiminnan kustannukset ovat paisuneet aivan liian suuriksi ja Maahanmuuttoviraston suunnittelemat toimenpiteet tulevat liian myöhään, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

Missä luvatut kustannussäästöt?

Ronkainen teki viime syksynä kirjallisen kysymyksen ministeri Petteri Orpolle (kok.) turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan kustannustehokkuudesta. Ronkainen mm. kysyi, voitaisiinko kustannuksia laskea esimerkiksi turvapaikanhakijoiden teltta- tai parakkimajoituksella.

– Vastaukseksi sain, että majoitustilojen osalta on parhaillaan selvityksessä myös parakkityyppiset ja muut taloudellisesti edulliset ratkaisut ja että tavoitteena on, että keskimääräiset kustannukset laskisivat seuraavien vuosien aikana tasolle 36-35 eur/hlö/vrk.

– Maahanmuuttoviraston raportista voi todeta, että tavoitteeksi vuodelle 2015 oli asetettu 37 euroa, edellisen vuoden toteuma oli 46 euroa. Vuoden 2015 toteuman mukaan vastaanottotoiminnan keskimääräinen kustannus oli kuitenkin 66 eur/hlö/vrk. Parakki- tai telttamajoitusta ei ole toteutettu ja kustannukset ovat yli 78 % tavoitetta suuremmat! Ronkainen ihmettelee.

”Yksityiset toimijat haistaneet haaskan”

Ronkainen ihmettelee Maahanmuuttoviraston jatkuvaa lisärahan tarvetta.

– Tällaisen julkisen rahan rosvouksen on loputtava! Miten voi olla, että Maahanmuuttovirastolla on piikki auki toteuttaa toimintaansa hinnalla millä hyvänsä?

– Yksityiset toimijat ovat haistaneet haaskan ja pumpanneet valtion rahaa turvapaikkatoiminnan järjestämiseen laadusta tinkien. Sisäministeriön tulisi toteuttaa valvontaa tiukemmalla otteella ja odottaa Maahanmuuttovirastolta tulosvastuullista toimintaa.

Rankalla kädellä leikkaamaan

Ronkainen muistuttaa, että ”jokainen vastaanottokeskukseen upotettu lati on pois muusta valtion toiminnasta.”

– Julkinen sektori on velkataakasta johtuen leikkauspaineiden alla, nyt ei ole varaa kasvattaa turvapaikanhakijoiden kustannuksia vaan on lähdettävä rankalla kädellä leikkausten tielle.

SUOMEN UUTISET