Juuri julkaistu selvitys Maahanmuutto & turvallisuus – arvioita nykytilasta ja ennusteita tulevaisuudelle osoittaa perussuomalaisten jo vuosia sitten esiintuomat uhkatekijät todellisiksi, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen.

– Sisäministeriö ei ole pystynyt reagoimaan uhkiin riittävällä ripeydellä ja voimakkuudella. Poliitikot ohjaavat toimintaa, mutta virkamiehet valmistelevat ja se valmistelutyö ei ole riittävän tehokasta.

”Kotouttaminen on pelkkää sanahelinää”

Kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan sisäministeriö on tiedostanut kyseiset uhkakuvat jo omien selvitystensä pohjalta.

– Miksi ratkaisut etenevät näin hitaasti? Nerg kommentoi myös, että kotoutumiseen liittyvät kysymykset ovat nyt keskeisimmät, vaikka todellisuudessa tärkeintä on katkaista turvapaikkasurffaus, vähentää vetovoimaa niin paljon kuin on mahdollista ja pystyä palauttamaan tulijat kotimaahansa, Ronkainen painottaa.

– Kotoutumiseen liittyy paljon uhkatekijöitä ja ongelman ratkaisu löytyy oikeanlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, jolloin väärin perustein tulevia ei lasketa Suomeen. Kotoutumisesta puhuminen on aivan turhaa sanahelinää, ellei ongelman juurilla saada ratkaisuja.

Palautuksiin vauhtia

Ronkainen huomauttaa, että hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma tuo esille erilaisia keinoja, joilla vaikutetaan Suomen vetovoimaan. Esimerkiksi perheiden yhdistämisten osalta toimenpideohjelma määrittää, että EU-direktiivien mahdollistavat toimenpiteet otetaan täysimääräisesti käyttöön.

– Luonnos on kuitenkin jotain aivan muuta, Ronkainen ihmettelee.

– Turvapaikkakäsittelyä nopeutetaan, mutta kuulemisten siirto pois poliisilta on iso riski. Onko maahanmuuttovirastolla sama tietotaito kuin poliisilla? Ripeyttä tarvitaan ja palautukset pitää saada vauhtiin.

Kumman luvat ovat oikein?

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan myönteisten päätösten määrä jää sisäministeriön ilmoittamalle tasolle eli noin kymmeneen tuhanteen.

– On korostettu, että alle kolmannes viime vuonna tulleista saa turvapaikan tai oleskeluluvan muulla perusteella. Toisenlaisia näkemyksiä on esitetty, joten en ole tyytyväinen ennen kuin näen loput lentokoneessa. Jos näin ei tapahdu, niin Nerg voi tehdä omat johtopäätöksensä, Ronkainen vaatii.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho varoitti viime viikolla, että Suomeen jää todennäköisesti jopa 70 prosenttia tänne saapuneista turvapaikanhakijoista.

SUOMEN UUTISET