

LEHTIKUVA
Halla-aho: “Kiristykset pikaisesti käyttöön – ennen kuin perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään”
Tanska ja Baijerin osavaltio Saksassa ovat ryhtyneet takavarikoimaan turvapaikanhakijoiden omaisuutta tietyn rahamäärän ylittävän osuuden osalta. Sveitsissä tällainen käytäntö on ollut jo pitkään.
Suomen ulkomaalaislain 120 § antaa mahdollisuuden vaatia ulkomaalaiselta vakuus oleskelu- ja paluukustannusten kattamiseen.
– Tällainen menettely pitäisi ottaa välittömästi käyttöön myös Suomessa. On toissijaista, miten paljon sen avulla saataisiin kerättyä varoja. Ensisijaista on lähettää viesti siitä, että Suomeen ei voi tulla maksuttomaan täysihoitoon, perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho painottaa.
Turvapaikka tilapäiseksi
Toissijaisen suojelun perusteella annetut oleskeluluvat myönnetään tällä hetkellä neljäksi vuodeksi.
– Tämän jälkeen ne käytännössä automaattisesti muuttuvat pysyviksi oleskeluluviksi ja lopulta kansalaisuudeksi. Suojeluntarvetta ei käytännössä tutkita uudelleen oleskelulupaa jatkettaessa. Mielestäni turvapaikkamenettelyn ei pitäisi olla siirtolaisuuden kanava, vaan sen tulisi lähtökohtaisesti olla luonteeltaan tilapäistä.
Halla-aho muistuttaa, että EU:n määritelmädirektiivin puitteissa Suomi voisi myöntää suojeluperusteiset oleskeluluvat vuodeksi kerrallaan. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat siirtyneet tai siirtymässä tähän käytäntöön.
– Kun oleskeluluvalle haetaan jatkoa, tulisi resursseja käyttää siihen, että suojelun tarpeen jatkuminen todella tutkittaisiin. Oleskelulupa pitäisi jättää uusimatta, jos on ilmeistä, että suojelun tarvetta ei ole. Esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa suojelua saava henkilö lomailee tai muuten viettää aikaa maassa, josta hän on Suomeen paennut. Turvapaikkastatuksen saaneille oleskelulupa pitäisi myöntää direktiivin mukaisesti kolmeksi vuodeksi eikä neljäksi kuten nyt.
Kustannukset ja lieveilmiöt moninkertaistuvat
Halla-aho tiukentaisi tuntuvasti myös oleskeluluvan saaneiden perheenyhdistämisiä.
– Tulijamäärä moninkertaistuu, kun oleskeluluvan saatuaan jokainen panee eteenpäin perheenyhdistämishakemuksen. Tämä merkitsee luonnollisesti kustannusten ja yhteiskunnallisten lieveilmiöiden moninkertaistumista.
– Hallitus ilmoitti maahanmuuttopoliittisessa toimenpideohjelmassaan aikovansa kiristää perheenyhdistämisen edellytyksiä täysimääräisesti EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaisesti. Tammikuun lopussa sisäministeriö kuitenkin ilmoitti, että ainoaksi kiristykseksi jää perheenyhdistäjän toimeentulovaatimuksen laajempi soveltaminen, Halla-aho ihmettelee.
Halla-aho kävi läpi siirtolaiskysymystä torstaina Työmiehen tuumaustunnilla.
Asumisaikaedellytys ja vaadittava kielitaito
Suomi voisi Halla-ahon mukaan direktiivin puitteissa edellyttää, että perheenyhdistäjä on asunut Suomessa vähintään kaksi vuotta ennen hakemuksen vireillepanoa. Asumisaikaedellytys on voimassa lähes kaikissa Länsi-Euroopan maissa. Tanskassa ja Norjassa, jotka eivät ole direktiivin piirissä, karenssiaika on kolme ja neljä vuotta.
– Kun kyseessä ovat aviopuolisot, direktiivi sallii 21 vuoden vähimmäisiän. Tällä pyritään ehkäisemään järjestettyjä ja pakkoavioliittoja. Korotettu ikäraja on käytössä Britanniassa, Saksassa, Tanskassa, Hollannissa, Norjassa ja Ruotsissa.
– Direktiivin puitteissa olisi mahdollista edellyttää ulkomailta perheperusteella muuttavalta puolisolta alkeellista suomen kielen taitoa. Tämä vaatimus on käytössä ainakin Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa ja Hollannissa. Kielitaitovaatimuksen käyttöönotto tietysti edellyttäisi joitakin käytännön järjestelyjä, esim. mahdollisuutta opiskella suomen alkeita tai saada käyttöönsä oppimateriaaleja niissä Suomen edustustoissa, jotka ovat keskeisimpiä perheenyhdistämisen kannalta. Vaatimus kuitenkin karsisi tulijoiden joukosta kaikkein asennevammaisimpia ja maksaisi itsensä takaisin, Halla-aho uskoo.
Miksi sallittuja keinoja ei käytetä?
Halla-aho ihmettelee, miksi Suomi ei käytä hyväkseen lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia.
– Sisäministeriö toteaa sivuillaan kryptisesti, että perheenyhdistämiskriteerien kiristäminen veisi liikaa aikaa. On vaikea nähdä, mikä niissä veisi aikaa.
– Asumisaikaedellytys pitäisi saada pikaisesti voimaan, ennen kuin viime vuonna saapuneiden turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään. Näin saataisiin ainakin pieni hengähdystauko. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita tulee lisää, Halla-aho muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”

Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille

Eerola ja Immonen: Suomen perheenyhdistämiskäytännöt jäämässä ylivoimaisesti löyhimmiksi – direktiiviä sovellettava täysimääräisesti

Turkki ja EU erimielisiä turvapaikanhakijoiden sijoittelusta

Halla-aho ja sisäministeriö eri mieltä – kumman luvut ovat oikein?

Ruoho: Vastaanottokeskusten perustaminen pois yrityksiltä – kriisistä tulossa jo nyt miljardilasku

PS-Nuoret: Suomi on Pohjolan heikoin lenkki – miksi, ministeri Orpo?

Itävalta rajoittaa maahantuloa – suuri osa jatkaa matkaa Pohjoismaihin

Turvapaikanhakijoita ei palauteta Unkariin – Tavio: “Suomi ottaa mallioppilaana ylimääräiset siirtolaiset”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.