Itävallan liittokansleri Werner Faymann ei jaksa uskoa EU-maiden turvapaikanhakijoiden taakanjakosopimukseen. Faymann ilmoitti, että Itävalta sallii maahan tulevan 37 500 turvapaikanhakijaa vuodessa. Suurin osa maahantulleista jatkaa matkaansa kuitenkin kohti Saksaa, Hollantia ja Pohjoismaita.

Itävalta oli yksi Unkarin kärkkäimmistä kritisoijista, kun Unkari aidoitti Serbian vastaisen rajansa. Itävallan rajatarkastukset kohdistuvat nyt Slovenian ja Italian vastaisille rajoille.

Päivittäisen kiintiön täytyttyä Itävalta aikoo käännyttää Dublin-menettelyn mukaisesti maahan tulevat turvapaikanhakijat näillä rajoilla.

Viime vuonna Itävallan kautta kulki yli miljoona turvapaikanhakijaa. Läpikulkukin osoittautui Itävallalle kovaksi haasteeksi. Faymann puolusteli rajakäännytyksiä valitellen.

– Tämä on ratkaisu, jota kukaan meistä ei toivonut, mutta meidän täytyy katsoa totuutta silmiin, hän sanoi.

Makedonian ja Kreikan raja polttopisteenä

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurzin mielestä Makedonian tulee olla valmis sulkemaan kokonaan Kreikan vastainen raja.

Myös Unkari, Puola, Tšekin tasavalta ja Slovakia ovat vaatineet Kreikan pohjoisrajoille sulkua eräänlaisena varasuunnitelmana. Maiden johtajat tapasivat Makedonian ja Bulgarian johtajat keskustellaakseen asiasta. Myös Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras oli kutsuttu neuvotteluihin, mutta hän jätti menemättä tapaamiseen.

Bulgarian mukaan maan etelärajan sulkeminen vain siirtää turvapaikanhakijat käyttämään toista reittiä.

Unkari: Raja-aidat ovat suojanneet maata

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin mukaan EU tarvitsee toisen ”puolustuslinjan” turvapaikanhakijoiden varalta, jos Kreikan ja Turkin raja vuotaa. Hänen mukaansa tällä hetkellä Eurooppa vuotaa etelästä.

Orbánin mukaan Unkarin pystyttämät raja-aidat ovat suojanneet maata, sekä torjuneet terrori-iskut.

Keski-Euroopan maiden asenteet pakolaiskriisin keskellä asettavat paineita Saksan liittokansleri Angela Merkelille, joka yrittää saada neuvotteluteitse ratkaisua Turkin kanssa. Merkelin ajatuksena on, että ihmisvirta Turkista Kreikkaan vähenisi. Keski-Euroopan maat pelkäävät, että kelien parantuessa keväällä Egeanmerellä on jälleen ruuhkaa.

Henri Myllyniemi