Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ihmettelee Maahanmuuttoviraston työntekijöiden nimettömänä antamia lausuntoja, joiden mukaan turvapaikkahakemukset käsitellään liian hätäisesti.

– Viraston omat työntekijät ovat nimettömänä valittaneet, että hakemusten käsittelyyn ei ole tarpeeksi aikaa ja että he kokevat poliittista painetta tehdä kielteisiä päätöksiä. Päätösten nopeuttaminen on kuitenkin kaikkien etu. Mitä pidempään turvapaikanhakijat oleskelevat Suomessa, sitä enemmän kustannuksia ja turhautumisesta johtuvia häiriöitä syntyy, Ronkainen huomauttaa blogissaan.

– Ylen A- studiossa (5.9.) vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto oli huolissaan, osaako turvapaikanhakijat käyttää suomalaista oikeusjärjestelmää. 7.9. Yle uutisoi, että hallinto-oikeuteen tehtävien turvapaikkavalitusten määrään on odotettavissa räjähdysmäinen kasvu, puhutaan jopa 10 000 valituksesta. Valituksia tehdään herkästi, vaikka hylkäysprosentit ovat hyvin pieniä, n. 13% luokkaa. Herää kysymys, masinoidaanko turvapaikkaprosessin vitkuttelua ja oikeusasteisiin valittamista rahastusmielessä. Lakimiesten ja tuomareiden työllistäminen on kallista puuhaa.

Suomen linja on muuttunut

Ronkainen huomauttaa, ettei Maahanmuuttovirastoon ei kohdistu mitään poliittista painetta tehdä ”vääriä” turvapaikkapäätöksiä, mutta kriteereiden tarkentamista ja sisäisen paon mahdollisuuden selvittelyä on tehty.

– Päättäjille on annettu valta demokraattisilla vaaleilla ja Suomen maahanmuuttopoliittinen linja on muuttunut. Maahanmuuttoviraston johto toteuttaa sisäministeriöltä saatua tehtävää uusien poliittisten linjausten mukaisesti, mistä pieni plussa heille.

– Mikäli tämä ei sovi kaavoihin kangistuneille ylitarkastajille, jotka pyrkivät tekemään turvapaikkapäätöksiä kuten ennenkin, on voitava vetää johtopäätöksiä. Nimettömänä julkisuuteen esitetyt mielipiteet myrkyttävät viraston ilmapiiriä ja mielipiteeni on, että jos työnantajan antama ohjeistus ei miellytä, niin tervemenoa kilometritehtaalle. Työllisyystoimistossa on jonoksi asti ihmisiä, joille hommat voisi maistua paremmin, Ronkainen toteaa.

SUOMEN UUTISET