Yle uutisoi eilen, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea toimeentulotukea, vaikka he jäävät maahan laittomasti.

Maahanmuuttovirasto on tehnyt tänä vuonna yli 7 300 kielteistä turvapaikkapäätöstä, joista 4 300 on annettu irakilaisille.

– Kunnille on tiedossa pommi, jota ei ole missään budjetissa otettu huomioon, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen huomauttaa.

– Jos toimeentulotuen maksaminen luvattomasti maassa oleville ulkomaalaisille tulee vallitsevaksi käytännöksi, tietää se muutenkin talousahdingossa painiville kunnille mittavia lisäkustannuksia. Oletuksena on, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät ole vastaanottotoimintaa määrittelevän säädöksen piirissä.

Ei voida palauttaa pakolla

Tänään uutisoitiin, että jopa 14 000 turvapaikanhakijaa odottaa yhä päätöstä. Suomella ei ole palautussopimusta Irakin, Afganistanin, Somalian tai Syyrian kanssa.

– Suurin osa turvapaikanhakijoista tulee juuri näistä maista, eikä heitä voida kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen pakolla poistaa Suomesta, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

– Arkijärjen vastaisesti apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin linjauksesta toimeentulotuki ei ole sidottu oleskeluoikeuteen, vaan laittomasti maassa oleskeleva on oikeutettu suomalaiseen toimeentulotukeen siinä missä kuka tahansa muukin. Ollaan siis Jussi Halla-ahon (ps.) kuvailemassa tilanteessa: Suomi on maailman sosiaalitoimisto, täällä saa olla ilman oleskelulupaa ja toimeentulotukea ei voi evätä keneltäkään.

”Tieto leviää kuin pääministerin Kempeleen asunnosta”

Toisin kuin pakolaisten vastaanottamisesta, valtio ei korvaa kunnille laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten toimeentulosta.

– Vastaanottokeskuksista kunnille levitetty ruusuinen kuva vaihtuu synkäksi rahareiäksi, kun kielteisen päätöksen saaneet lampsivat toimeentuloluukulle. Tieto toimeentulotuen mahdollisuudesta tulee leviämään maailmalla kuin tieto pääministerin Kempeleen asunnosta. Varmaa on, että tulijoita riittää, Ronkainen manaa.

Ruoka, majoitus ja menolippu riittävät

Hovioikeus on soveltanut apulaisoikeusmiehen linjausta ja kumonnut kielteisiä toimeentulotukipäätöksiä laittomasti maassa olevilta.

Ben Zyskowiczin mukaan perustuslakivaliokunta viime kädessä tulkitsee lakia ja on oikealla linjalla siinä, että laittomasti maassa olevalle riittää minimi; ruoka, majoitus ja menolippu. Mielestäni laittomasti oleskelevat tulisi asuttaa palautuskeskuksiin, joissa tarjotaan ruoka ja perushygienia, kunnes vapaaehtoinen paluu kotimaahan toteutuu.

– Turvapaikanhakijoiden asumispakkolaki on saatava voimaan mahdollisimman nopeasti ja palautuskeskukset perustettua, jotta maasta poistuminen tehostuu ja tieto maassa oleskelevista ulkomaalaisista paranee. Mitään rahaa ei tule missään nimessä maksaa! Ronkainen painottaa.

SUOMEN UUTISET