Yle kertoi tänään, että maahanmuuttovirasto on tehnyt tänä vuonna yli 7 300 kielteistä turvapaikkapäätöstä, joista 4 300 on annettu irakilaisille.

Kun kielteiset päätökset saavat lainvoiman, kyseiset henkilöt eivät saa enää vastaanottorahaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laittomasti Suomeen jäävät irakilaiset jäisivät tyhjän päälle: heillä nimittäin on oikeus hakea toimeentulotukea.

”Globaali sosiaalitoimisto on totta”

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebookissa, että käsite Suomesta ”globaalina sosiaalitoimistona on totista totta.”

– Suomessa saa oleskella ilman oleskelulupaa, ja toimeentulotukea ei saa evätä keneltäkään. Ergo: kaikki maailman ihmiset ovat oikeutettuja tulemaan Suomeen ja elämään toimeentulotuella.

Oleskelulupaa ei edellytetä

Kunnat eivät ole tähän saakka välttämättä myöntäneet toimeentulotukea paperittomille henkilöille, koska sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan ulkomaalaisen tulisi oleskella Suomessa yhtäjaksoisesti viisi vuotta ennen toimeentulotuen myöntämistä.

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut kielteisiä toimeentulotukipäätöksiä, koska perustuslain mukaan oleskelulupa ei ole toimeentulotuen edellytys.

SUOMEN UUTISET