Euroopan parlamentti hyväksyi tänään komission esityksen uudesta eurooppalaisesta matkustusasiakirjasta.

Mietinnön esittelijänä toiminut Jussi Halla-aho (ps, ECR) toivoi, että uusi yhtenäistetty matkustusdokumentti tulee lisäämään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

– Kuten kaikki hyvin tiedämme, Euroopan unioni ei ole onnistunut hoitamaan siirtolais- ja pakolaiskriisiä tyydyttävällä tavalla. Merkittävä syy tällä epäonnistumiselle on ollut tehoton palautusjärjestelmä ja erityisesti kyvyttömyys lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita takaisin näiden lähtömaihin. Tällä hetkellähän ainoastaan noin 40 % palautuksista laitetaan toimeen.

Palautettaville yhtenäiset matkustusasiakirjat

Lukuisat Euroopan ulkopuoliset maat kieltäytyvät vastaanottamasta omia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kansalaisiaan. Yksi merkittävä syy tähän on se, että palautuksissa käytettävät dokumentit ovat tähän asti olleet usein huonolaatuisia tai helposti väärennettävissä. Juuri tätä ongelmaa yhtenäistetyllä matkustusasiakirjalla yritetään ratkaista.

Halla-aho toteaa, että palautukseen käytettävän asiakirjan yhtenäistämisellä on mahdollista saavuttaa useita etuja.

– Uusi dokumentti vähentää onnistuessaan byrokratiaa, kustannuksia ja käsittelyaikoja. Sen tärkein tehtävä on kuitenkin lisätä toteutuvien palautusten määrää, sillä tällä hetkellä alhainen palautusprosentti syö kansalaisten silmissä koko järjestelmän uskottavuutta, Halla-aho muistuttaa.

Ei ratkaise kaikkia ongelmia

Vaikka Halla-aho on varovaisen toiveikas uudistuksen vaikutuksista, varoittaa hän samalla liiallisesta optimismista.

– Ei pidä olettaa, että yhtenäinen matkustusasiakirja tulee ratkaisemaan kaikki palautuksiin liittyvät ongelmat. Se on kuitenkin askel oikeaan suuntaan ja auttaa tehostamaan olemassa olevien sääntöjen ja päätösten toimeenpanoa.

Kuvassa: Viime syksynä Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita. Kuvituskuva.

SUOMEN UUTISET