ITÄVALTA | Wienin arkkipiispa Christoph Schönbornin mukaan islamin uhka Eurooppaa kohtaan on suurimmillaan sitten 1600-luvun. Hän totesi hämmästyttävässä kannanotossaan, että monet muslimit haluavat hävittää kristinuskon ja valloittaa Euroopan. Asiasta kertoi Telegraph-lehti.

Arkkipiispa puhui Wienin taistelun 333:tenä vuosipäivänä järjestetyssä muistotilaisuudessa. Vuonna 1683 Itävallan alueella käytiin ankara taistelu kristittyjen koalition ja Osmanien valtakunnan välillä. Taistelussa kristityt löivät turkkilaiset valloittajat.

Muistotilaisuudessa puhunut arkkipiispa Schönborn kysyi: ”Joutuuko Eurooppa islamilaisen valloituksen kohteeksi? Monet muslimit toivovat tätä ja sanovat, että Euroopan aika on ohitse”.

– Jumala armahtakoon Eurooppaa ja sen asukkaita, jotka ovat vaarassa unohtaa kristillisen perintömme, arkkipiispa rukoili.

Itävallan jännitteinen tilanne

Arkkipiispan kommentit on tulkittu tuen osoitukseksi oikeistolaista vapauspuoluetta kohtaan.

Itävallan tilanne on jännittynyt turvapaikkakriisin vuoksi. Maassa järjestettiin keväällä presidentinvaalit, jossa vihreiden tukema Alexander Van der Bellen voitti vapauspuolueen Norbert Hoferin hiuksenhienolla erolla. Epäselvyyksien vuoksi vaalien toinen kierros joudutaan uusimaan.

Eurooppaa kesällä riivanneet terrori-iskut ovat sittemmin siivittäneet vapauspuolueen presidenttiehdokkaan Hoferin gallupjohtoon.

Äskettäin ilmoitettuun, että lokakuun alkuun kaavailtua toista kierrosta joudutaan lykkäämään äänestyskirjekuorien huonon liiman vuoksi. Viivästystä on moitittu farssiksi.

MATIAS TURKKILA