Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Ovatko Libanonissa räjähtäneet hakulaitteet terrorismia vai erilainen sodankäynnin muoto?

20.09.2024 |13:11

Libanonin räjähdyksiä kommentoitiin suomalaisessa mediassa voimakkaasti terrorismina. Iskut määritteli terrorismiksi verekseltään esimerkiksi Lähi-idän instituutin johtaja Susanna Dahlgren. Mutta ovatko ne sittenkin sodankäyntiä?

Tiistai-iltapäivänä 17.9. Libanonissa räjähti äärijärjestö Hizbollahin jäsenten käytössä olleita hakulaitteita. Räjähdykset jatkuivat keskiviikkona, kun eri puolilla Libanonia raportoitiin räjähtäneistä radiopuhelimista. Kuolleiden määrä oli torstaiaamuna arviolta 30 ja loukkaantuneiden yli 3 000.

Hizbollah on vuonna 1982 Iranin perustama shiia-islamistinen ääriliike. Sen perustajat kopioivat liikkeen ideologian Ajatollah Khomeinilta. Hizbollahia kouluttaa ja aseistaa Iranin islamistisen tasavallan IRGC-terroristijoukot.

Hizbollah on luokiteltu terroristijärjestöksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja esimerkiksi Saudi-Arabiassa. Euroopan unioni ja Australia luokittelevat ainoastaan Hizbollahin sotilaallisen siiven terroristijärjestöksi ja rajaavat sen poliittisen organisaation määritelmän ulkopuolelle.

Venäjä ja Kiina eivät pidä terroristijärjestönä

Huomionarvoinen asia on se, että Kiina ja Venäjä eivät ole määritelleet sitä terroristijärjestöksi.

Iskuja kommentoitiin suomalaisissa medioissa usean asiantuntijan suulla terrorismiksi. Näin sanoi esimerkiksi Lähi-idän instituutin johtaja Susanna Dahlgren Ylelle 19.9.

Hän kuvaili tilannetta Libanonista käsin. Hän sanoi, että iskuja pidetään terrorismina.

– Sehän on terroria, kun räjähteitä laitetaan julkiselle paikalle, jossa on paljon ihmisiä, hän sanoi.

Tutkija: Räjähteitä ei saa piilottaa esimerkiksi leluihin

Helsingin Sanomien haastattelema terrorismin tutkija Magnus Ranstorp ei pidä iskuja terrorismina. Hän vastaa “ehdottomasti ei”, kun häneltä kysytään, ovatko iskut terrorismia.

Ranstorp on Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun Kokonaismaanpuolustus- ja yhteiskunnan turvallisuus -keskuksen tutkimusjohtaja.

– Koska Hizbollah on vihamielinen sotilasorganisaatio, joka käy kansainvälisen oikeuden vastaista hyökkäyssotaa Israelia vastaan, Israelilla on täysi oikeus tehdä tällainen operaatio, Ranstorp selventää.

Iranin tukema shiia-islamistinen Hizbollah on ampunut tuhansia raketteja Israeliin Hamasin 7.10.2023  aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Ranstorpin mukaan tämän viikon räjähdykset Libanonissa oli suunnattu nimenomaan sotilasorganisaatiota vastaan.

– On toki säännöt, ettei räjähteitä saa piilottaa esimerkiksi leluihin ja sen tyyppisiin esineisiin, mutta nämä olivat viestivälineitä, joita Hizbollahin sotilaallinen haara käyttää pitääkseen yhteyttä ja käydäkseen sotaa. Siksi se on oikeutettua, Ranstorp tarkentaa  ja lisää:

– Siinä on suuri ero terrorismiin, joka on suunnattu periaatteessa ketä tahansa vastaan. Tämä on erittäin yksilöidysti kohdistettu henkilöihin tai sotilaalliseen ryhmään.

Erilainen sodankäynnin muoto

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen opettaja, everstiluutnantti Petteri Viitanen kommentoi MTV Uutisille, että Israel on jossain vaiheessa päässyt vaikuttamaan Hizbollahin hankintaketjuun.

– Siihen on osallistunut varmasti suuri määrä joukkoja, että tämä operaatio on saatu tehtyä.

Viitanen arvelee, että operaation toteuttajat tiesivät tasan tarkkaan, ketkä laitteita käyttävät. Iskuja on kuvailtu julkisuudessa  myös ainutlaatuisiksi sodankäynnin historiassa. Everstiluutnantti Viitanen nostaa MTV Uutisten haastattelussa yhdeksi esimerkiksi erikoisista sodankäynnin keinoista sen, kun Viipurissa vuonna 1941 soitettiin Säkkijärven polkkaa monta kuukautta.

– Oli vähän erilainen keino sekin, Viitanen sanoo.

Myös presidentti Alexander Stubb kommentoi keskiviikkona mediatilaisuudessa Tampereella Libanonin viestintälaitteiden räjähdyksiä.

– Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty, ja kaiken voi tavalla tai toisella aseellistaa, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan kuitenkaan edes hänellä ei ollut aiemmin mielessä, että tämäntyyppisiä laitteita voitaisiin käyttää sodankäynnissä.

Miksi Iranin Libanonin suurlähettiläs loukkaantui?

Viestintälaitteiden räjähdyksiä kommentoitiin laajalti myös viestipalvelu X:ssä.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Helsingin Sanomien haastattelua, jossa Suomen suurlähettiläs Anne Meskanen sanoi:

– On selvää, että tämä oli massiivinen isku Hizbollahille. Tuhansia on siis loukkaantunut. Haluan korostaa sitä, että joukossa on valtavasti siviiliuhreja.

Salonius-Pasternak kysyy tviitissään, millä perusteella Meskanen on tähän johtopäätökseen tullut ja kaivaa itse vastauksen HS:n haastattelusta:

– Myös Iranin Libanonin-lähettiläs on loukkaantunut.

– Pitäiskö arvon ulkoministeriön suurlähettilään kysyä, miten näin saattoi olla? Salonius-Pasternak pohtii.

Reuters uutisoi perjantaina 20.9., että Iranin Libanonin lähettiläs vammautui iskussa. Sosiaalisessa mediassa levisi myös julkaisuja, joissa kerrottiin hänen menettäneen näkökyvyn toisesta silmästään.

Iranin hallinnon tekopyhyys

Iranilainen ihmisoikeusaktivisti Masih Alinejad halveksui Iranin islamistien hallinnon tekopyhyyttä:

– Sama hallinto, jonka väkivalta sokeutti rauhanomaisia “Nainen, elämä, vapaus” -mielenosoittajia Iranissa, tarjoaa nyt sairaanhoitoa Hizbollahin toimijoille, jotka menettivät näkönsä hakulaitteiden räjähdyksistä.

– Kaksi vuotta sitten, kun ihmiset menivät kaduille protestoimaan rauhanomaisesti Mahsa Aminin julmaa murhaa, IRGC ja jotkut Hizbollahin toimihenkilöt ampuivat ihmisiä silmiin ja sokaisivat heidät. Nyt, kansannousun toisena vuosipäivänä, itse hallinnon Libanonin suurlähettiläs ja muut sen edustajat ovat menettäneet silmänsä.

Media häivyttää islamistihallinnon roolia

Suomalainen Lähi-idän erikoistoimittaja Juhani Huttunen kommentoi suomalaisen median tapaa häivyttää Iranin islamistisen tasavallan roolia Lähi-idässä.

– Moni humanistitaustainen tutkija Suomessa ohittaa systemaattisesti Iranin tulirenkaan. Nytkään ei yhtä sanaa Iranista, huthien ohjuksista, Hizbollahin rakettitulesta 8.10.23 alkaen. Professori ja monet hänen julkisesti kantaa ottavat oppilaansa näkevät pelkän pahan Israelin.

“Hizbollah on tyrannijärjestö”

Libanonilainen toimittaja ja The Foundation for Defense of Democracies -tutkimuslaitoksen (FDD) johtaja Hussain Abdul-Hussain puolestaan kommentoi:

– Libanonilaiset täällä ajattelevat, että milloin nämä hullut eurooppalaiset lakkaavat kertomasta meille, mikä on oikein ja mikä väärin tai miltä alueemme pitäisi näyttää. Hizbollah on tyrannijärjestö, joka on tappanut enemmän libanonilaisia ja syyrialaisia kuin kukaan muu.

– Haastakaa minut oikeuteen lausunnostani.

Monet syyrialaiset haluavat Hizbollahin häviävän

Syyrialainen X-aktivisti kommentoi syyrialaisen Levant 24 -kanavan julkaisua, jossa Hizbollahin jäsen ylistää Syyrian Bashar al-Assadin  hallintoa sen pommi-iskuista, jotka kohdistuivat syyrialaisiin siviileihin:

– Hizbollahin jäsen viime vuonna. Nyt ymmärrät, miksi niin monet alueella asuvat muslimit haluavat näiden khomeinistien häviävän!

Syyrialaiset ovat joutuneet Hizbollahin uhreiksi useita kertoja. Hizbollah näännytti esimerkiksi useita kymmeniä  syyrialaisia nälkään vuonna 2016, kun se oli mukana Damaskoksen lähellä sijaitsevan Madayan kaupungin saartamisessa. Se esti Syyrian armeijan kanssa humanitäärisen avun pääsyn kaupunkiin.

Heli-Maria Wiik


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat