Eduskunnalle esiteltiin eilen yli sadan kansanedustajan allekirjoittama lakialoite, jolla poistettaisiin EU- ja ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkinta. Allekirjoittaneita löytyy lähes jokaisesta puolueesta vasemmalta oikealle.

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ihmetteli eduskunnan kyselytunnilla, miksi myös poliittinen vasemmisto haluaa korvata suomalaisen duunarin halpatyövoimalla.

– Ehkä heillä on samoja osakkeita kokoomuksen kanssa, Immonen päätteli

Valetyöpaikkoja ja hyväksikäyttöä

Perussuomalaiset ovat jyrkästi eri mieltä saatavuusharkinnan poiston hyödyistä. He näkevät halpatyövoiman käytön sekä lisääntyvät lieveilmiöt uhkina.

– Toisin kuin on väitetty, tarveharkinnan poisto on Ruotsissa aiheuttanut valetyöpaikkoja maahanmuuttajien omiin yrityksiin ja ihmisten hyväksikäyttöä. Tämä käy ilmi Ruotsin hallituksen omasta raportista, Immonen huomauttaa.

– Työntekijät tuovat lisäksi perheenjäsenet mukanaan ja heikentävät näin merkittävästi huoltosuhdetta.

Tarvitseeko Suomi lisää työvoimaa kolmansista maista?

Tarveharkinnan poiston puolustajien yleisin perustelu on, että Suomi tarvitsee lisää osaavaa työvoimaa. Immonen totesi, että tarpeisiin pystytään vastaamaan jo nykyisellä lainsäädännöllä hyvin.

– Suomi kyllä saa osaavaa työvoimaa jo nyt, jos se sitä tarvitsee. Erityisasiantuntijat, tutkijat ja yritysten yli- tai keskijohdossa toimivat henkilöt on jo nyt vapautettu saatavuusharkinnasta. Perustelu on siis heikko.

Uusi väylä laittomalle maahanmuutolle

Saatavuusharkinnan vaikutukset eivät perussuomalaisten mukaan jää vain työmarkkinoihin.

– Tarveharkinnan poisto luo uuden väylän laittomalle maahanmuutolle. Jo nyt on väläytetty, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voisivat jäädä töihin. Tällainen on käsittämätöntä.

Lindström ja Orpo selittelivät

Immonen kysyi ministeri Jari Lindströmiltä (sin.), aikooko hallitus poistaa selkeistä ongelmista huolimatta tarveharkinnan ja miten hallitus suhtautuu siihen, että laittomasti maahan tulleet henkilöt, jotka eivät ole saaneet minkäänlaista oleskelulupaa, kierrettäisiin nyt halpatyömarkkinoille.

Ministeri Lindström totesi ”seisovansa vaikka päällään” ja nojaavansa hallitusohjelmaan sekä antoi vastauksessaan ymmärtää, että tarveharkinnan poistoa ei olisi ymmärretty oikein. Ministeri Petteri Orpo (kok.) täsmensi, että hallituksen pöydässä katsotaan kokonaisuutta ja varmistetaan, että yritykset saavat osaavaa työvoimaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit