Ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa yritetään kaataa yli sadan kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen voimin. Tämä tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että työnantajat voisivat haalia Suomeen halpatyövoimaa mistä tahansa maasta. Aloitteessa vähätellään tarveharkinnan poistamisen vaikutuksia. Perussuomalaiset sekä Rakennusliitto ovat ottaneet erittäin vahvan kielteisen kannan asiaan.

Tarveharkinnan purkua kannattavan aloitteen on allekirjoittanut 106 kansanedustajaa. Valtaosa keskustan ja kokoomuksen edustajista sekä kaikki rkp:n edustajat kannattavat aloitetta. Porvaripuolueiden märäksi uneksi luonnehdittua lakihanketta kannattavat lisäksi seitsemän sosiaalidemokraattia, kolme vasemmistoliiton edustajaa sekä kaikki vihreät. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on vasemmistoliiton Anna Kontula.

Allekirjoittajat jakautuvat puolueittain seuraavasti: kd: 4, kesk: 35, kok: 32, rkp: 10, sdp: 7, vas: 3, vihr: 15.

Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto korosti äskettäin, että perussuomalaiset eivät tule missään olosuhteissa hyväksymään EU- ja ETA-maiden ulkopuoleisten kansalaisten työvoimantarveharkinnan poistamista, millä kyykytettäisiin etenkin suomalaisia duunareita.

Rakennusliitto jyrähtää

Voimakkaan torjuvan kannan on ottanut myös Rakennusliitto. Liiton hallituksen kannanoton mukaan Suomen työmarkkinoita ei pidä avata avoimeksi koko maailmalle poistamalla työvoiman tuonnin tarveharkinta.

– Tämä tarkoittaa, että huolimatta nykyisestä tai tulevasta massatyöttömyydestä, Suomessa asuvilla ei ole mitään etusijaa päästä töihin avoimiin työpaikkoihin. Työnantajat saavat ottaa tekijät mistä päin maailmaa tahansa.

– Poliitikoilta näyttää kadonneen ymmärrys ja myötätunto Suomessa asuvia työtä tekeviä kohtaan. Meillä on tällä hetkellä puoli miljoonaa ihmistä työtä vailla. Suuri määrä nuoria ei ole päässyt koskaan ensimmäiseenkään työpaikkaansa. Ikääntyneiden mahdollisuus työllistyä käy koko ajan vaikeammaksi.

Helsingin Sanomien haastattelema Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas täydentää: Yli 30 vuoden työkokemukseni perusteella aina kaivetaan halvin työntekijä. Muutoksen jälkeen työnantaja voisi tuoda työntekijöitä mistä päin maailmaa tahansa. Jokainen näki miten Olkiluodossa kävi. Uskallan lyödä omilla rahoillani vetoa, että jos tarveharkinta poistetaan, Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla ei ole montaa suomalaista. ”

Tarveharkinnan poisto synnyttäisi maahanmuuttoväylän

Suomen Uutiset kertoi äskettäin Ruotsin hallituksen 2016 julkaisemasta selonteosta, jonka mukaan Ruotsiin on tarveharkinnan poiston myötä syntynyt maahanmuuttoväylä. Raportin mukaan noin 40 % muuttajista tulee aloille, joissa ei ole pulaa työväestä. Lisäksi 20 % tulee matalapalkkaisille aloille, joissa työvoimasta on ylitarjontaa. Ulkomaalaisia palkkaavista työnantajista noin 70 % on itse ulkomaalaistaustaisia, ja melkein puolet ulkomaalaisia palkkaavista yrityksistä on 1-5 hengen yrityksiä.

MATIAS TURKKILA