

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset vaati kyselytunnilla tukea lapsiperheille – ministeri pakeni vastuutaan
Perussuomalaiset vaativat tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla lapsivähennyksen palautusta. Lisäksi perussuomalaiset moittivat lapsivastaista ilmapiiriä, jossa lapsettomuutta pidetään ekotekona ja lapsen kanssa kotiin jääviä syyllistetään valtiontalouden tilasta.
– Me kaikki, joilla on lapsia, tiedämme, kuinka ensimmäisen lapsen tulo tuo mukanaan toivottavasti ilon ja riemun, mutta myös mittavan listan kalliita hankintoja, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo totesi.
Lapsilisää korotettava aikaisemmin
Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuoden lopussa lapsiperheiden keskimääräinen lapsiluku oli 1,85 lasta. Kaikista lapsiperheistä kolmilapsisia oli 13 prosenttia ja vain viidessä prosentissa lapsiperheitä oli vähintään neljä alle 18-vuotiasta lasta.
– Miksi hallitus korottaa lapsilisää vasta neljännen lapsen kohdalla? Eikö lapsilisää kannattaisi korottaa jo ensimmäisen lapsen kohdalla, jos tahdotaan kannustaa lapsentekoon ja tukea lapsiperheitä? Slunga-Poutsalo ihmetteli.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi, että perheillä on iso toimeentulon huoli perhekoosta riippumatta, mutta on katsottu, että erityisen suuri huoli on niillä, joilla on monta lasta. Kiuru kuitenkin muistutti, että lapsilisäasiat eivät kuulu hänen tontilleen vaan sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas.)
PS esittää lapsivähennyksen palautusta
Slunga-Poutsalo huomautti, että hallituksen ensi vuoden budjettiesitys kasaa pilviä tavallisen perheen arkeen, sillä liikkumisen, asumisen ja sähkön hinnat uhkaavat nousta hallituksen esitysten – kuten polttoaineveron korotusten – myötä.
– Henkilökohtainen talous ja työn riittävyyden epävarmuus on yksi annetuista syistä, jonka vuoksi lasten hankkimisaikeita lykätään. Perussuomalaiset esittävät lapsivähennyksen palauttamista. Lapsiperheille tehtävä verovähennys tukisi lapsiperheiden taloutta ja vahvistaisi tunnetta, että lapset ovat yhteiskunnassamme toivottuja.
– Kysynkin ministeri Kiurulta, näettekö lapsivähennyksen mahdolliset positiiviset vaikutukset perheiden hyvinvointiin niin, että voisitte viedä asiaa eteenpäin? Slunga-Poutsalo kysyi.
Ministeri ei suostunut ottamaan kantaa
Perussuomalaiset saivat hämmentävän vastauksen, kun ministeri Kiuru totesi lapsivähennyksen liittyvän ”valtiovarainministerin kuvaan”, ja kieltäytyi ottamasta kantaa asiaan.
Lapsivähennys oli käytössä väliaikaisesti vuosina 2015-2017, mutta keskustan, sinisten ja kokoomuksen hallitus ei antanut sille jatkoa perussuomalaisten vaatimuksesta huolimatta. Lapsivähennystä sai verotuksen kautta jopa 400 euroa vuodessa tiettyyn tulorajaan saakka ja se olikin suunnattu erityisesti pienituloisille perheille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anna-Kaisa Pekonen syyllistäminen lapsettomuus Korotus lapsivähennys elinkustannukset Krista Kiuru Lapsilisät Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaiset hallitus lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Itäinen Helsinki ei houkuttele enää suomenkielisiä lapsiperheitä – ”Kaupungin asuntoihin asutetaan humanitaarisia maahanmuuttajia”

Maaseudun Tulevaisuuden kyselytutkimus: Perussuomalaiset eniten lapsiperheiden asialla – vihreiden politiikan lapsiystävällisyyteen ei uskota edes pääkaupunkiseudulla

Perussuomalaiset esittävät lapsivähennystä takaisin: ”Toivomme hallitukselta inhimillisyyttä”

Halla-aho: Merkittävä osa Suomessa syntyvistä lapsista syntyy maahanmuuttajille – ”Tulevaisuudessa entistä pienempi joukko suomalaisia elättää entistä suurempaa joukkoa vapaamatkustajia”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.