Perussuomalaiset vaativat tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla lapsivähennyksen palautusta. Lisäksi perussuomalaiset moittivat lapsivastaista ilmapiiriä, jossa lapsettomuutta pidetään ekotekona ja lapsen kanssa kotiin jääviä syyllistetään valtiontalouden tilasta.

– Me kaikki, joilla on lapsia, tiedämme, kuinka ensimmäisen lapsen tulo tuo mukanaan toivottavasti ilon ja riemun, mutta myös mittavan listan kalliita hankintoja, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo totesi.

Lapsilisää korotettava aikaisemmin

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuoden lopussa lapsiperheiden keskimääräinen lapsiluku oli 1,85 lasta. Kaikista lapsiperheistä kolmilapsisia oli 13 prosenttia ja vain viidessä prosentissa lapsiperheitä oli vähintään neljä alle 18-vuotiasta lasta.

– Miksi hallitus korottaa lapsilisää vasta neljännen lapsen kohdalla? Eikö lapsilisää kannattaisi korottaa jo ensimmäisen lapsen kohdalla, jos tahdotaan kannustaa lapsentekoon ja tukea lapsiperheitä? Slunga-Poutsalo ihmetteli.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi, että perheillä on iso toimeentulon huoli perhekoosta riippumatta, mutta on katsottu, että erityisen suuri huoli on niillä, joilla on monta lasta. Kiuru kuitenkin muistutti, että lapsilisäasiat eivät kuulu hänen tontilleen vaan sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas.)

PS esittää lapsivähennyksen palautusta

Slunga-Poutsalo huomautti, että hallituksen ensi vuoden budjettiesitys kasaa pilviä tavallisen perheen arkeen, sillä liikkumisen, asumisen ja sähkön hinnat uhkaavat nousta hallituksen esitysten – kuten polttoaineveron korotusten – myötä.

– Henkilökohtainen talous ja työn riittävyyden epävarmuus on yksi annetuista syistä, jonka vuoksi lasten hankkimisaikeita lykätään. Perussuomalaiset esittävät lapsivähennyksen palauttamista. Lapsiperheille tehtävä verovähennys tukisi lapsiperheiden taloutta ja vahvistaisi tunnetta, että lapset ovat yhteiskunnassamme toivottuja.

– Kysynkin ministeri Kiurulta, näettekö lapsivähennyksen mahdolliset positiiviset vaikutukset perheiden hyvinvointiin niin, että voisitte viedä asiaa eteenpäin? Slunga-Poutsalo kysyi.

Ministeri ei suostunut ottamaan kantaa

Perussuomalaiset saivat hämmentävän vastauksen, kun ministeri Kiuru totesi lapsivähennyksen liittyvän ”valtiovarainministerin kuvaan”, ja kieltäytyi ottamasta kantaa asiaan.

Lapsivähennys oli käytössä väliaikaisesti vuosina 2015-2017, mutta keskustan, sinisten ja kokoomuksen hallitus ei antanut sille jatkoa perussuomalaisten vaatimuksesta huolimatta. Lapsivähennystä sai verotuksen kautta jopa 400 euroa vuodessa tiettyyn tulorajaan saakka ja se olikin suunnattu erityisesti pienituloisille perheille.

SUOMEN UUTISET