

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä koolla Torniossa – kansanedustajilla myös omia vahvoja siteitä Meri-Lapin kaksoiskaupunkiin
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokous käynnistyi eilen Meri-Lapin vilkkaassa rajakaupungissa Torniossa. Torniosta kotoisin ovat myös kansanedustajat Riikka Slunga-Poutsalo ja Kaisa Juuso, joka asuu kaupungissa edelleen.
Kaisa Juuso myöntää, että hän oli itse vahvasti vaikuttamassa ryhmän kesäkokouksen kaupungin valintaan.
-Minulla taisi olla jopa ratkaiseva rooli, koska ehdoton Torniota eikä vastaehdotuksia tullut. Kaikki ovat kyllä saapuneet tänne mielellään, ja eduskuntaryhmässä on muitakin, joilla on siteitä Tornioon. Juuso sanoo.
Riikka Slunga-Poutsalo on Torniosta kotoisin, mutta asuu nykyään Lohjalla.
– Toisinaan käyn Torniossa tapaamassa tuttuja, etelästä tänne on tosin melko pitkä matka, Slunga-Poutsalo sanoo.
Etäpalaverit eivät korvaa aitoa kohtaamista
Kansanedustajilla on Torniossa useita yhteisiä tuttavia.
– Minun veljeni on aikoinaan käynyt koulua Riikan kanssa samalla luokalla, Juuso sanoo.
Eduskuntaryhmän kesäkokouksen ohjelmaan kuului eilen lehdistötilaisuus, minkä jälkeen käynnistyi ryhmän sisäinen kokous.
Juuso sanoo, että ryhmätyöskentelyn ja ajatusten vaihdon vuoksi perinteisen kokouksen järjestäminen ennen istuntokauden alkua on aina tärkeää, etenkin näinä aikoina.
– Viimeisen puolentoista vuoden aikana meillä ollut aika paljon Teams-etäkokouksia. Ne eivät kuitenkaan korvaa sitä, että tavataan silmätysten ja vaihdetaan ajatuksia.
Kulttuuri ja kielet yhdistyvät Torniossa
Yhdessä Ruotsin Haaparannan kanssa Tornio muodostaa kaksoiskaupungin, jossa kahden valtion kulttuurit ja kielet yhdistyvät kiinnostavalla tavalla.
– Aikoinaan kun valtakunnan raja vedettiin Torniojokeen, niin siitä ei kuitenkaan tullut kieliraja, vaan suomenkielisyys ulottui pitkälle Ruotsin puolelle. Ruotsissa on edelleen paljon suomenkielistä väestöä, varsinkin vanhempia, joille on jäänyt käyttöön vanhahtava meänkieli, yksi suomen kielen murre. Suomen puolellakin monet osaavat hyvin ruotsia, joskin kielitaito lienee enemmän kouluruotsin varassa, Juuso sanoo.
Perussuomalaisilla vahva edustus Tornion valtuustossa
Perussuomalaisilla on vahva edustus Tornion kaupunginvaltuustossa. Juuso toimii itse sekä kaupunginhallituksessa että valtuuston jäsenenä. Viime kuntavaaleissa Juuso oli 453 äänen kannatuksellaan toiseksi suosituin ehdokas kaupungissa.
– Perussuomalaiset teki läpimurron Torniossa vuoden 2012 vaaleissa, jolloin saimme neljä valtuutettua. Seuraavissa vaaleissa menetimme yhden paikan, ja moni valtuutettu tuolloin lopetti kuntapolitiikassa.
Kannatus alkoi jälleen vahvistua vuoden 2017 jälkeen, mikä nähtiin myös viime kesäkuun kuntavaalien tuloksissa. Perussuomalaiset keräsi Torniossa 18,2 prosentin kannatuksen, jossa oli 12,9 prosenttiyksikköä nousua edellisiin kuntavaaleihin nähden.
– Perussuomalaiset on nyt Tornion toiseksi suurin puolue, ja meillä on kahdeksan valtuutettua, Juuso kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ville Tavion puhe Torniossa – “Jos emme itse halua päättää Suomessa omasta kohtalostamme, tekevät muut kyllä päätökset puolestamme”

Puheenjohtaja Riikka Purran puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa – “Yritysten on Suomessa välttämätöntä kyetä toimimaan ja kasvamaan”

Purra: Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja yksin päättää maamme kannalta vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? – ”Romuttaa maahanmuuttopolitiikan uskottavuuden”

Purra kysyy, miksi Suomi rynnistää auttamaan afgaaneja, mutta suomalaisten ongelmien ratkomisella ei koskaan ole kiire?

Simula tyrmää pormestarimallin Oulussa: ”Kallis avustaja-armeija, turhaa vastakkainasettelua”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.