Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Ossi Tiihonen on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Yleisradion nuorille suunnatusta vaalikoneesta, jota Yle kutsuu nimellä vaalibotti.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin, että Ylen julkaisema vaalikone ei esitä kysymyksiä tavanomaiseen tapaan, vaan se johdattelee ja tyrkyttää voimakkaasti valmista mielipidettä siitä, mikä on oikea vastaus vaalikoneessa.

Vaalibotiksi nimetty vaalikone hieroo vastaajan naamaan vahvasti politisoitunutta viestiä muun muassa translakihankkeen, ilmastonmuutoksen sekä humanitaarisen maahanmuuton puolesta.

Ylestä säädetyn lain vastaista toimintaa

Perussuomalaisten Uudenmaan vaalipiirin ehdokas, yrittäjä Tiihonen kirjoittaa Eduskunnan oikeusasiamiehelle osoittamassaan kantelussa:

– Olen saanut useilta tahoilta kehotuksen tehdä kantelun Yle vaalibotista. Kyseessä on minuun yhteydessä olleiden ihmisten mukaan hyvin johdatteleva vaalikone, joka ohjailee koneen käyttäjiä vastailemaan siten, että vastauksissa painottuvat vihreät ja vasemmisto. Olen itse käyttänyt vaalibottia ja huomannut saman, Tiihonen toteaa kantelussaan.

– Olin ennen tämän kantelun tekemistä viestien vaihdossa myös Ylen vaalibotin vastaavaan tuottajaan ja sain Yleltä kirjallisen vastauksen. Nähdäkseni ko. vaalibotti on erittäin epäasiallista vaalivaikuttamista ja myös Ylestä säädetyn lain vastaista toimintaa. Pyydän Teitä kiirehtimään asian käsittelyssä, sillä vaaleihin on aikaa vain reilut kolme viikkoa.

SUOMEN UUTISET