Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat päässeet yhteisymmärrykseen alkoholilain uudistuksista. Asia lähtee nyt ministereille jatkovalmisteluun. Perussuomalaisten ryhmyri Sampo Terho ei peittele tyytyväisyyttään. 

– Tätä on odotettu. Esitysten toteutuessa suomalainen saa kaupasta laajemman valikoiman oluita, kun alkoholipitoisuuden raja nostetaan 5,5 prosenttiin. Myös etanolipohjaiset juomat, kuten aidot lonkerot, pääsevät kauppojen hyllyille, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho tyytyväisenä.

– Lisäksi esityksen mukaan Alkot ovat arkisin tunnin pidempään auki eli klo 21 asti. Ja kaikkien anniskeluravintoloiden on mahdollista jatkaa tarjoilua klo neljään. Suomalaisia on holhottu jo tarpeeksi pitkään, nyt otetaan hieno askel kohti laajempaa yksilönvapautta, jatkaa Terho.

Pellervon taloustutkimus on arvioinut, että valtion alkoholiverotulo kasvaa pelkästään A-oluen myynnin vapauttamisella 54 miljoonalla eurolla. Panimoteollisuuteen se arvioi syntyvän 300 uutta työpaikkaa.

– Esitys on hyvä kompromissi ja vastaa pitkälti oman eduskuntaryhmämme tavoitteita. Tavallisen kansalaisen lisäksi muutoksesta hyötyvät niin panimoteollisuus, pienet ja suuret kaupat kuin elintarvikekioskitkin. Tarkoitus on vähentää alkoholin ennen kaikkea Viron tuontia, sanoo Terho.

Eduskuntaryhmät ovat myös alustavasti sopineet alkoholia valmistavien yritysten ulkomaisen verkkokaupan vapauttamisesta. Esimerkiksi Altia on toivonut tätä jo pitkään.

– Suomessa Altian ohella on lukuisia kansainvälisen tason juomien valmistajia. Jatkossa he pääsisivät samalle viivalle ulkomaisten kilpailijoiden kanssa, kun markkinointi ja myynti netissä sallitaan, iloitsee Terho.

– Byrokratian purku etenee. Kansalaisten elämää helpotetaan. Yrittäjiltä poistuu toiminnan esteitä. Taas monta syytä Perussuomalaisten istua hallituksessa.

SUOMEN UUTISET