Keskusta yritti pahemman luokan iltalypsyä alkoholilakia koskevissa neuvotteluissa tiistaina. Lain muutoksista saavutettiin yhteisymmärrys hallitusryhmien kesken jo noin vuosi sitten, mutta keskusta yritti nyt ujuttaa niin sanotun omantunnon vapaudeneli kukin hallituspuolueen kansanedustaja olisi voinut äänestää asiassa miten lystää. Tämä olisi merkinnyt huomattavaa poikkeamaa siitä, mitä puolueet aiemmin keskenään olivat sopineet. Perussuomalaiset eivät vedätykseen taipuneet.

Kolmen hallituspuolueiden eduskuntaryhmät neuvottelivat asiasta tiistaina ryhmäjohtajien neuvotteleman kompromissiesityksen pohjalta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hylkäsi esityksen ilman äänestystä.

Kompromissiesityksen mukaan alkoholi olisi vapautunut kauppojen myyntiin 5,5 alkoholiprosenttiin asti ja valmistustapaneutraalisti. Tämä termi tarkoittaa sitä, että alkuperäinen lonkero vapautuisi kauppojen myyntiin, eikä sitä tarvitsisi tehdä enää käymisteitse. Keskustan kansanedustaja Pekka Puska vahvisti medialle, että kompromissiesitys olisi antanut äänestyksessä kansanedustajille vapaat kädet.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska yritti sälyttää vastuuta perussuomalaisille, mutta sai vastaansa välittömän moiteryöpyn. Useat perussuomalaiset vaikuttajat tarttuivat Ovaskan tekopyhään revittelyyn.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila vastasi pikaisesti: ”Kepu sen kaatoi. Miksi ette pidä jo kertaalleen sovitusta kiinni?”

”Älä kehtaa”, totesi PS-Nuorten Tiina Ahva.

Osuva kiteytys tuli myös Sebastian Tynkkyseltä. Hän rinnasti keskustan toiminnan siihen, että PS vaatisi maakuntauudistuksen perinpohjaista myllertämistä ja syyttäisi sitten keskustaa hankkeen kaatamisesta, kun yhdessä aiemmin sovitut muutokset eivät tälle maistuisi.

Alkoholitwiiteistä uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi.

Alkoholilaki ei kuitenkaan tähän kaadu. Neuvottelijoina toimineet ryhmäjohtajat Antti Kaikkonen (kesk.), Kalle Jokinen (kok.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.) jatkavat neuvotteluja saman tien ja tuovat uuden esityksen eduskuntaryhmien ratkaistavaksi keskiviikkona kello 10.

Kankaanniemi sanoi tiedotustilaisuudessa kannattaneensa itse ryhmäjohtajien tekemää ratkaisuesitystä, mutta ryhmän enemmistö halusi kuitenkin pysyä puolueen alkuperäisessä linjassa. Sekä Kankaanniemi että Jokinen totesivat tiedotustilaisuudessa, että aiemmin sovitusta täytyy pitää kiinni.

Kalle Jokinen puolestaan kertoi, että myöskään kokoomuksen ryhmä ei hyväksynyt esitystä sellaisenaan, vaan siihen tehtiin muutosesityksiä, joita ryhdytään nyt sorvaamaan yhteen.

SUOMEN UUTISET