Keskusta koetti avata alkoholipoliittisen sopimuksen, jonka sisällöstä sovittiin jo viime syksynä. Verukkeena se käytti ”uusia tietoja”, jotka olivat tiedossa hyvissä ajoin tuolloin, kun asiasta sovittiin.

Näin kertoo Ritva ”Kike” Elomaa, joka on istunut pitkään hallituksen alkoholipoliittisessa neuvotteluryhmässä. Ryhmä sääti jo viime syksynä kompromissin monen pitkällisen ja vaikean neuvottelun jälkeen alkoholilain uudistamiseksi. Hän ei halua, että vaivalla sovittu kompromissi muuttuisi jälleen.

Elomaan kanssa ryhmässä oli myös ryhmäjohtaja Sampo Terho, kunnes hänet valittiin kulttuuri- ja Eurooppa-ministeriksi. Hänen seuraajakseen tuli uusi ryhmäjohtaja Toimi Kankaanniemi. Ryhmää johti keskustan Annika Saarikko.

Ongelmat tiedettiin, Viron ralli kuriin

– Kompromissi syntyi tällä porukalla monen vaikean neuvottelun jälkeen. Ne ongelmat, joiden keskusta väittää tulleen esille lausuntokierroksella ja otti poliittiseksi aseeksi, olivat kaikki tiedossa jo silloin syksyllä. Mitään uutta ei ole tullut esille, vaikka näin väitettiin. Meitä valaistiin ja me tiesimme ongelmista, Elomaa kertoo.

– Me halusimme lisätä alkoholipolitiikan vapautta, mutta menemättä kokoomuksen edustamaan ääripäähän. Me lähdimme 8,5 prosentin alkoholirajasta ja tulimme neuvotteluissa 5,5 prosenttiin, Elomaa painotti.

Viro saa hyödyt, Suomi haitat

Jo nyt nähdään, kuinka Suomi saa Viron viinarallista vain haitat ja hoitokulut, kun verotulot ja työpaikat jäävät Viroon. Alkoholirajan pitäminen esityksen mukaan 5,5 prosentissa ja valmistusteknologian vapaus eli aidon lonkeron salliminen antaisivat tuloja Suomen yhteiskunnalle.

Perussuomalaiset haluaisivat myös kehittää alkoholilakia eurooppalaiseen, yksilönvapautta kunnioittavaan suuntaan.

– Keskusta hyväksyi kompromissin, mutta nyt he haluaisivat tehdä uudet sopimukset. Asia on jo neuvoteltu niin tiukkaan, että sillä ei pidä vatuloida enää. Tahdomme rauhoittaa asian ja tehdä sopimuksen aiemman kompromissin pohjalta. Teimme asiasta eduskuntaryhmässä yksimielisen päätöksen, Elomaa painotti.

Neuvotteluja voidaan jatkaa

Olisi suuri sääli, jos asia jäisi tähän. Elovaarasta on outoa, ettei aiempi kompromissi kelvannut keskustalle, kun siitä neuvoteltiin niin pitkään ja vastaan tultiin niin paljon.

– Haluamme, että asia sovitaan alkuperäisen sopimuksen mukaan. Mutta ainahan voi neuvotella lisää – totta kai neuvottelemme, mutta lähtökohtana täytyy olla alkuperäinen sopimus, Elomaa vaatii.

Ryhmänjohtajien tiistaina tekemässä kompromissiesityksessä oli olennaisia poikkeamia aiemmasta kompromissista, eikä perussuomalaisten ryhmä sitä hyväksynyt.

Veli-Pekka Leskelä