Leppoisan luottavainen ilmapiiri sähköistyi, kun perus­suo­ma­laisten edus­kun­ta­ryhmä päätti yhtäkkiä loppu­met­reillä heittäytyä poikkiteloin.” Näin spinnasi puoluelehti Suomenmaa alkoholilain käänteitä eilen. Muuten hyvä, mutta teksti on täyttä potaskaa.

Keskusta yrittää kääntää itselleen vaikeaa asiaa julkisuudessa myönteiseksi, ja teeskentelee sovinnollista ja rakentavaa roolia. Totuus on kuitenkin se, että keskusta rikkoo itse räikeästi hallitusyhteistyön pelisääntöjä. Se esittää aiemmin yhdessä sovitun mallin heittämistä romukoppaan ja sen korvaamista mallilla, jolla ei ole normaaliin hallitustyöskentelyn kanssa mitään tekemistä.

Kertauksena: Sopu alkoholilaista syntyi jo vuosi sitten. Nykyistä liberaalimpaa alkoholilainsäädäntöä ajavat kokoomus ja perussuomalaiset esittivät tuolloin helpotuksia muun muassa saatavuuteen sekä niin sanottuun valmistustapaneutraliteettiin. Esitykset olivat keskustalle vaikeita, puolue olisi mieluummin ajanut päinvastaista linjaa. Vielä 2015 alussa keskusta vaati kolmosolutta takaisin Alkoon.

Eilen ja tänään on väännetty uutta kompromissiesitystä. Miksi? Asiasta on sovittu jo kauan aikaa sitten.

On selvää, että keskusta kaataisi mielellään koko lakihankkeen. Tällöin ylikireä nykytila jäisi voimaan. Mutta näin ei voida toimia.

Pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) on ilmeisiä vaikeuksia saada keskustan kansanedustajia ruotuun, ja lopputuloksena puolue päätyy uhkaamaan koko lain kaatamisella, elleivät sen kansanedustajat saa lupaa äänestää asiasta niin sanottuna omantunnon kysymyksenä.

Tilanne on posketon, sillä jos tämä toimintatapa hyväksyttäisiin, olisi kaikkien tulevienkin hallituksen esitysten kohdalla pohdittava, voivatko kansanedustajat äänestää haluamallaan tavalla.

Sipilä antaa eduskuntaryhmänsä kiristää hallituskumppaneita. Tälle olisi vaihtoehto: varoitus jokaiselle keskustan kansanedustajalle, jotka eivät yhteiseen hallitustyöskentelyyn taivu.

Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen totesi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että alkoholilain uudistuksen valmistelua ei jatketa. Anteeksi vain, mutta kyllä jatketaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi välittömästi: Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että sovittua alkoholilain uudistusta ei tehtäisi. Ratkaisu etenemiseen löydettävä.” Ja perussuomalaisten kanta asiaan on tietenkin selvä.

Matias Turkkila