Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo toteaa, että alkoholilain tyssäämisen aiheutti keskusta, ei perussuomalaiset.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hylkäsi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien johtajien keskiviikkoaamuna antaman uuden kompromissiesityksen. Sen mukaan keskusta vaati yhä kansanedustajille omantunnonvapautta laista äänestettäessä. Tämä vedätys ei käynyt perussuomalaisille.

Perussuomalaiset vaativat johdonmukaisesti, että pitäydytään jo vuosi sitten saavutetussa kompromississa, jossa kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholiprosentti noussee 5,5 prosenttiin valmistustapaneutraalisti, eli perinteinen lonkerokin pääsisi kauppoihin.

Miksi keskusta ei saa edustajiaan ruotuun?

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että esitys ei etene puheenjohtajien päätettäväksi, vaan käsittely loppuu nyt. Elo sanoi, että tämä on keskustan ryhmäjohtajan kanta, kokoomus ei näin sanonut eikä perussuomalaiset. Elo syytti sumasta keskustaa.

– Me emme ole hylänneet esitystä, vaan keskusta. Me kannatamme alkoholilain uudistusta, mutta keskusta kaatoi sopimuksen, joka tehtiin jo vuosi sitten. Me emme hyväksy tällaista laajennettua toimintatapaa ja esitystä, vaan pitäydymme neuvotellussa tuloksessa: 5,5 prosentin juomat kauppoihin – siltä pohjalta asia sovittiin, Elo sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Täytyy ihmetellä, miksi keskusta ei saa omia kansanedustajiaan jo vuosi sitten yhdessä sovitun esityksen taakse. Tämä on keskustan sisäinen kysymys, Elo syyttää.

Moralismi näyttää olevan keskustalla yhä voimissaan alkoholiasioissa?

– Siltä näyttää, Elo toteaa.

PS ei taivu, mitä tekee keskusta?

Elo arvioi, että perussuomalaiset jatkavat asiassa yhä vuosi sitten sovitun kompromissin pohjalta. Jos se ei keskustalle käy, keskusta on kaatanut esityksen.

Elo ei kuitenkaan usko, että hallitusyhteistyö tähän kaatuisi.

– Hallitusyhteistyö jatkuu normaalisti ja välit ovat ihan kunnossa, mutta kyse on keskustan sisäisestä tilanteesta: eivätkö he saa omia edustajiaan esitysten taakse, Elo toistaa.

Veli-Pekka Leskelä