Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaatii ehdottomasti keskustaa pitäytymään hallituksen rintamassa alkoholilaista päätettäessä.

– Johdetaanko kepua puskasta, Soini kysyi keskiviikkona eduskunnassa viitaten Pekka Puskaan (kesk.), joka on nostanut jo ennestään tunnettuja terveysnäkemyksiä jälleen keskusteluun.

– Mikä on sovittu jo vuosi sitten, ei voi muuttua, Soini paalutti.

– Minulla on sellainen kunniakäsitys politiikassa, että saavutetusta neuvottelutuloksesta pidetään kiinni. Niin olen toiminut, enkä aio tätä 20 vuoden perinnettä viimeisenä 10 päivänä muuttaa ja edellytän samaa muiltakin. Minusta meidän pitää viedä yhdessä loppuun, mikä on vuosi sitten yhdessä sovittu. Tämä on kysymys johtajuudesta, Soini totesi.

Kyttyrää hieromalla ei tule mitään

Uusista tapaamisista esimerkiksi puoluejohtajien välillä ei ole vielä sovittu, mutta asia täytyy viedä yhdessä maaliin, Soini totesi istunnon alkaessa.

– Tämmöinen omantunnon keppihevosena käyttäminen.. Perussuomalaiset on vaikeat asiat keskuudessaan hoitanut ja se on ainoa tapa saada päätöksiä yhteiskunnassa aikaan. Jos ruvetaan kenenkin kyttyrää hieromaan, ei siitä mitään tule, Soini totesi.

Vuosi sitten neuvoteltu tulos pitäisi viedä läpi. Soini vastasi kysymykseen kepun tekemästä perussuomalaisten syyllistämisestä näin.

– Joskus pitää kysyä, kuka puoluetta johtaa. Perussuomalaisia johdan minä 10 päivää, mutta johdetaanko kepua puskasta, Soini kysyi.

Turunen keskustalle: Harkitkaa ponnen käyttöä

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) painotti myös, että vuoden takaisesta sopimuksesta täytyy pitää kiinni. Yhden neuvon hän antoi keskustalaisille.

– Ainoa mitä he vielä voisivat miettiä olisi ponsi: että he miettisivät omia ponsia lakiesityksen perään. Mutta yhteisen esityksen takana pitää olla, Turunen painotti.

Kokoomuksen Pauli Kiuru halusi esittää oman ratkaisunsa Suomen Uutistisissa: jaetaan kiista kahteen osaan ja päätetään nyt ne asiat, joista ollaan yhtä mieltä. Ja niitä on paljon. Eri mieltä ollaan vain limuviinasta ja alkoholiprosentista. Päätettäisiin ne sitten, kun pöly on laskeutunut, Kiuru esitti.

Veli-Pekka Leskelä