Pula hoitohenkilökunnasta ei ole yksin suomalaisen sote-sektorin ongelma. Hoitoala on kriisiytymässä Ruotsissakin ja yli puolet vanhushoivan työntekijöistä on valmis jättämään toimensa. Kyse on paljolti palkasta.

– Luvut uusimmassa raportissamme osoittavat, että väki on saanut tarpeekseen, he eivät jaksa enää, sanoo ammattiliitto Kommunalin tutkija Anders Bucht Dagens Nyheterissä.

Vanhuspalveluissa työskentelevien tyytyväisyys ammatinvalintaansa on romahtanut. Vielä yksitoista vuotta sitten työpaikan vaihtoa suunnitteli 24 prosenttia työntekijöistä ja vuonna 2021 lähtöä pohtivien osuus oli jo 54 prosenttia työvoimasta.

Yksityisellä puolella tilanne on vielä synkempi eli vanhushoivan henkilöstöstä 58 prosenttia on valmis pistämään pensselit santaan kolmen vuoden sisällä.

Kyse on palkasta

Yli 80-vuotiaiden määrä kasvaa 50 prosentilla 10 vuodessa. Hoivapalveluita tarvitsevat ovat vanhempia ja sairaampia kuin ennen ja käytännössä ikääntyvän ihmisen on oltava monisairas päästäkseen palveluiden piiriin.

– Resurssit niukkenevat samaan aikaan, kun tarve kasvaa, Bucht toteaa.

– Jos alalla on pula henkilökunnasta, palkkojen pitäisi nousta. Naisvaltaisilla julkisilla aloilla mekanismi näyttää olevan toinen.

100 000 työntekijän lisätarve

– Henkilökunta tekee kaikkensa, jotta hoidettavat eivät huomaisi todellista tilannetta. Liiton jäsenistä 37 prosenttia vastasi kuitenkin, että henkilöstön määrä oli päivittäin tai viikoittain niin alhainen, että se muodosti riskin vanhuksille.

TV4:n uutisten mukaan kunnallisen sektorin lisätyövoiman tarve vanhusten palveluyksiköihin ja kotihoitoon on väestön ikääntyessä 100 000 henkilöä.

SUOMEN UUTISET