

PS ARKISTO
Työmarkkinoiden ongelmia ei voi korjata tuomalla Suomeen ihmisiä Euroopan ulkopuolelta – Purra: ”Se ajatus ei valitettavasti toimi”
Eduskuntavaalien alla vanhat puolueet hokevat päivästä toiseen, miten Suomessa muka on valtava työvoimapula, joka ratkeaa vain tuomalla Suomeen satoja tuhansia maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta. Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti aamulla Radio Rockin haastattelussa, että työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat johtuvat usein muista syistä kuin siitä, että työvoimaa ei olisi saatavilla.
Työvoimapulaa väitetään olevan esimerkiksi sotelalalla, jonne kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaisi tuoda jopa 200 000 maahanmuuttajaa.
Radio Rockin haastattelussa aamulla ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin muistutti jälleen kerran, että maahanmuutto ei ratkaise työvoiman saatavuuden ongelmia nyt eikä jatkossakaan.
Esimerkiksi sotealalla hoitajan puutteellinen kielitaito saattaa olla jopa riski potilasturvallisuudelle. Kielitaidottomat hoitajat ovat lisäkuorma, ja he jopa ajavat koulutettuja hoitajia pois alalta, kuten esimerkiksi hoitajaliitto SuPer on lausunnossaan todennut.
– Maahanmuutto työvoimapulan ratkaisijana voi toimia ainoastaan silloin, kun se on suunniteltu ja toteutettu järkevästi, esimerkiksi niin, että tulijoilla on riittävä kielitaito ja että he pärjäävät. Ajatus siitä, että maahan tuotaisiin kymmeniä, satoja tuhansia ihmisiä täsmentämättä, mille alalle tai mitä työtä tekemään, niin se on pelkkää populistista hokemaa, Purra sanoo.
Työn heikot kannustimet usein estävät työllistymisen
Suomessa on eri aloilla pulaa työvoimasta. Purra kuitenkin huomauttaa, että työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat johtuvat vaihtelevista syistä, usein jopa jostain muusta syystä kuin siitä, että työvoimaa ei olisi saatavilla.
– Joskus kyseessä voi olla aidosti koulutuspoliittinen ongelma eli se, että ammatillisista oppilaitoksista ei valmistu tarpeeksi osaavia nuoria yritysten käyttöön. Sotealan työvoimapula sen sijaan on globaali ongelma. Esimerkiksi Ruotsissa, jonne on jo tullut paljon työperäistä maahanmuuttoa, on edelleen pulaa hoitajista. Syynä ovat työn rasittavuus, hoitojonot, palkan epäsuhta ja muut työn veto- ja pitovoiman ongelmat.
Työvoimapulan taustalla ovat usein myös työn heikot kannustimet.
– Kalliin asumisen alueilla, esimerkiksi ravintola-alalla, kotimaisen työvoiman saatavuuden vaikeudet voivat hyvin liittyä siihen, että palkalla ei tahdo tulla toimeen tai toisaalta työstä saatava vastike ei juuri ole korkeampi kuin sosiaaliturva.
Suomessa jo nyt yli 250 000 työtöntä työnhakijaa
Suomessa on valtava työnhakijoiden joukko ja myös kohtaanto-ongelma eli tilanne, jossa avoimet työpaikat ja työvoima eivät eri syistä kohtaa.
Purra muistuttaa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) uusimmasta työllisyyskatsauksesta, jonka mukaan Suomessa on 479 600 työnhakijaa, joista 258 100 on työttömiä.
Ulkomaalaisia työnhakijoita on 84 119, joista työttömiä 35 548. Työllisyyskatsaus myös osoittaa, että avoimien työpaikkojen määrä on laskenut edellisvuodesta 44 000.
Purra huomauttaa, että Suomessa on myös noin 200 000 ihmistä, jotka tekevät vastoin tahtoaan osa-aikatyötä, eli he haluaisivat tehdä enemmän tunteja, mutta niitä ei ole tarjolla.
– Ajatus siitä, että voisimme Euroopan ulkopuolelta tuoda maahan ihmisiä korjaamaan oman järjestelmämme ongelmia, ei valitettavasti vain toimi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työvoiman saatavuus työn kannustimet sote-ala työ- ja elinkeinoministeriö Osa-aikatyö kielitaito Koulutuspolitiikka kohtaanto-ongelma työvoima Työmarkkinat työttömät Työperäinen maahanmuutto maahanmuuttajat Asumisen hinta Riikka Purra Petteri Orpo Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


SDP:n mukaan Suomessa on valtava pula kaupan kassoista, kokoomus toisi hoiva-alalle 200 000 maahanmuuttajaa – Purra: Hoitoalan ongelmia ei voi korjata ennen kuin palkka vastaa työn kuormittavuutta

Purra: Hoitoalan työ ei ole bulkkia, jota voi tehdä käytännössä kuka tahansa

Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa

Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Maahanmuutto heikentää alaa ja kielitaidottomat hoitajat ajavat muita hoitajia pois alalta – Helsingin Sanomat aloitti vääristelyn heti

Ratkaiseeko raha korkeakoulujen ongelmat?

Nyt puhuvat hoitajat: Halutaanko sotealalle todella rakentaa ohituskaista kielitaidottomille maahanmuuttajille?

Perussuomalaiset vaatii seuraavalta hallitukselta vahvaa työllisyyspolitiikkaa: Suomessa jo olevaa työvoimareserviä on hyödynnettävä

Pitäkää tunkkinne – yli puolet vanhuspalveluiden työntekijöistä aikoo pistää pillit pussiin Ruotsissa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.