Saksan liittokansleri Angela Merkelin (CDU) sisarpuolue Baijerissa (CSU) koki sunnuntain osavaltiovaaleissa rökäletappion. Saksan toinen hallituspuolue – sosiaalidemokraatit – sai tuta vielä murheellisemman tuloksen. Politiikan tutkijat arvelevat, ettei Saksan hallitus pysy koossa koko vaalikautta. Pelissä on paljon vajaan kahden viikon kuluttua, kun Hessenin osavaltiossa pidetään vaalit.

Osavaltiovaalien virallisessa ääntenlaskentasivustossa CSU on saamassa suurimman puolueen aseman 36,8 prosentin äänisaalillaan. Vuosikymmeniä Baijeria dominoinut puolue romahti äänissä. Viisi vuotta sitten puolue rohmusi peräti 47,7 prosenttia äänistä. Sivuston päivittyminen on vielä käynnissä.

Toinen hallituspuolue, sosiaalidemokraattien SPD, koki vielä kirvelemmät tappiot. Puolue putosi neljänneksi ja osapuilleen puolitti kannatuksensa. Viisi vuotta sitten puolue sai 20,4 prosenttia kannatuksesta. Nyt puolue on jäämässä 10,1 prosenttiin. Äänimäärissä tämä tietää yli puolen miljoonan äänen katoa.

Lähes 700 000 ääntä AfD:lle

Baijerin alueparlamentti koostui aiemmin neljästä puolueesta. Vaalien ennakkoveikkailuissa pidettiin mahdollisena seitsemän puolueen alueparlamenttia. Parlamentti koostuu kuitenkin kuudesta puolueesta, kun vasemmistolainen Linke jäi alle äänikynnyksen.

Kun äänipotteja katsoo lukumääräisesti, yksi puolue jyrää kaikki muut. Tämä puolue on maahanmuutto- ja eurokriittinen vaihtoehtopuolue AfD. Puolue on saamassa hilkun alle 700 000 ääntä, kun viime aluevaaleissa puolue ei edes ollut vaalikisassa mukana.

Kaksi muuta vaalivoittajaa ovat vihreät ja konservatiiveja lähellä olevat Vapaat valitsijat. Vihreiden äänipotti nousi jopa 667 000 äänellä. Puolueesta tulee toiseksi suurin heti CSU:n jälkeen. Vapaat valitsijat saivat yli 228 000 uutta ääntä, mikä voi merkitä Baijerissa CSU:n ja Vapaiden valitsijoiden yhteistä aluehallitusta.

Valtapuolue CSU kertoi ennen vaaleja, ettei se halua tehdä yhteistyötä AfD:n kanssa.

AfD jyrännyt jokaiseen alueparlamenttiin

Vaihtoehtopuolue on viimeisissä aluevaaleissa rynninyt jokaiseen alueparlamenttiin selkein luvuin. Vajaan kahden viikon päästä 28.10. Hessenin osavaltiossa käydään aluevaalit. Nämä ovat viimeiset vaalit, joissa AfD:n nousu ei ole vielä realisoitunut. Hyvin harva kehtaa julkisesti epäillä, etteikö AfD murtaisi äänikynnystä myös Hessenissä. Hessen on tärkeä osavaltio, jossa sijaitsee muun muassa EKP:n pääkonttori.

AfD ja vihreät hyötyivät selkeästi siitä, että Saksan politiikassa maahanmuutto on noussut kiistakysymykseksi. Tällaista siirtymää vaaleissa näkee harvoin, ja vielä vähemmän huomioiden perusasioiden olevan kunnossa. Baijerin työttömyysaste on alle kolmessa prosentissa. Rikollisuus on vähenemässä. Osavaltion teollisuusjätit paukuttavat satumaisia tuloksia ja muukin yrityskenttä voi hyvin.

Merkelille paineita

Vaikeiden hallitustunnusteluiden jälkeen Merkel on kuin rampa ankka. Politiikan tutkijat otaksuvat, että sosiaalidemokraattien mahalaskun jälkeen heistä tulee haavoitettu karhu, siis arvaamaton. Tutkijoiden mukaan Merkelin hallitus ei kestä koko vaalikautta.

CSU:n tapoihin kuuluu, ettei epäonnistujia silitellä silkkihansikkain. Puolueen puheenjohtaja ja maan sisäministeri Horst Seehofer voidaan savustaa ulos.

Mutta mitä tekevät demarit? Puolueen nuorisojärjestö on alun alkaen vastustanut suurta koalitiota, eli hallitusta CDU/CSU:n ja SPD:n kesken. Jos hallituspuolueet kärsivät rökäletappiot myös Hessenin vaalien jälkeen vajaan parin viikon päästä, voisi olettaa Saksan hallituksen olevan veitsen terällä. SPD on vaihtanut puheenjohtajaansa usein lähiaikoina sisäisten kriisiensä vuoksi.

Ja mitä asiasta Euroopassa asiasta mietitään? Pystyykö Merkel pitämään EU:n paketissa, jos hän ei pysty siihen edes kotimaassaan Saksassa?

Henri Alakylä