Saksan sisäministeri Horst Seehofer (CSU) on taas kallistumalla sille kannalle, että eroseremonioille olisi tilausta. Puolueen piirijärjestöissä on jo vaadittu Seehoferia eroamaan sisäministerin ja puoluejohdon paikoilta, Deutsche Welle kertoo. Bildin mukaan erovaatimusta on esittänyt jo kaksi piirijärjestöä.

Puolueen kannalta penkin alle menneet Baijerin aluevaalit olivat puolueelle viimeinen niitti. CSU:ssa ei ole ollut tapana silitellä silkkihansikkain epäonnistujia.

Hanakasta erohalua

Seehofer on aiemminkin kertonut olevansa valmis astumaan alas. Tuolloin hän oli valmis luopumassa sisäministerin paikalta. Näin kävi kesällä, kun liittokansleri Angela Merkel (CDU) ei halunnut käännyttää turvapaikanhakijoita Saksan rajoilta Seehoferin idean mukaisesti.

Käännytykset olisivat koskeneet jo muissa maissa rekisteröityneitä turvapaikanhakijoita, sekä Saksasta jo kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hakijoita. Merkel pelkäsi toimen johtavan Schengen-sopimuksen hautajaisiin.

Saksan hallituksen taival täyttä ”Salkkaria”

Tuolloin Seehoferilla oli vielä puolueen tuki takanaan. Käännytyskiistan jälkeen Saksan hallitus sekoili vielä sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassenin toimeenkuvasta. Seehofer tuki Maassenia, kun taas hallituskumppani SPD halusi Maassenille potkut.

Seehofer oli tuolloinkin valmis eroamaan, joskin tämä valmius perustui vain Maassenin sanaan. Saksan hallituksen sisäiset riidat alkoivat olla jo miltei jokapäiväistä viihdettä, joskaan saksalaisia hallituksen ”Salkkarit” eivät miellyttäneet. Saksalaisia kiinnostaa paljon enemmän se, millaista talous-, Eurooppa- ja sosiaalipolitiikkaa maan hallitus ajaa kuin se, milloin sisäministerin henkilökohtaiset tavarat ovat pakattu pahvilaatikkoon.

Seehofer ei katso olevansa syypää vaalitappioon

Seehofer irtautui aluevaalien nöyryytyksestä. Hän kertoi, ettei ole ollut vaaleissa edes ehdokkaana tai luomassa vaalikampanjaa. Tällöin Seehofer sysäsi vastuun Baijerin pääministeri Markus Söderin kannettavaksi, vaikkei hän Söderiä nimeltä maininnutkaan.

Koska CSU:ssa on halua vaihtaa Seehofer pois myös sisäministerin paikalta, voi puolueen parrasvaloissa käydä melkoinen ruletti. Sekasorto ei rajoitu vain CSU:hun. Koko hallitus saa tyrmäävän huonoja kannatuslukuja. Hallituksen surkeat luvut ovat jopa monen saksalaisen mieleen.

Henri Alakylä