

Pormestariehdokkaat Nasima Razmyar (sdp.) ja Jussi Halla-aho (ps.) Puheenaihe-podin Leevi Leivon haastattelussa. / PUHEENAIHE
Pormestariehdokas Jussi Halla-aho: Helsinkiin syytä julistaa asumisen hintahätätila ja maahanmuuttohätätila – ”Vaikuttavat tavallisten ihmisten turvallisuuteen ja kunnan talouteen”
Helsingin pormestariksi pyrkivät sdp:n Nasima Razmyar ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho olivat tällä viikolla puheenaihe.fi -podcastin keskusteluvieraina kertomassa omista ja puolueidensa vaaliteemoista. Halla-ahon mukaan Helsingin suurimmat ongelmat liittyvät erityisesti hallitsemattomaan kasvuun, heikkolaatuiseen maahanmuuttoon ja asumisen hintaan. Halla-aho katsoo, että Helsingin pitäisikin asuntotarjonnassaan suosia voimakkaasti sellaisia ihmisiä, joilla on työpaikka.
Halla-aho nosti keskustelussa esille keskeiset kehittämisen kohteet Helsingin kaupunkipolitiikassa. Halla-aho totesi, että vaikka Helsingin taloudellinen tilanne onkin kohtuullisen hyvä, epäkohtia voidaan aina osoittaa.
-Koen itse, että poliitikon ei pidä maalailla visioita vaan tunnistaa ongelmia ja pohtia niihin ratkaisuja. Helsingin suurimmat ongelmat liittyvät mielestäni hallitsemattomaan kasvuun, heikkolaatuiseen maahanmuuttoon ja asumisen hintaan.
Helsinki tunnetaan matalasta kunnallisveroasteesta. Halla-ahon mukaan käsitys matalasta verotuksesta on kuitenkin osittain silmänlumetta, koska helsinkiläinen maksaa asumisestaan jopa tuplasti enemmän kuin vaikka tamperelainen. Halla-ahon ykkösprioriteetti Helsingissä onkin löytää keinoja asumisen hinnan nousun hillitsemiseksi.
-Se, minkä Helsingissä vuokralla asuva voittaa matalassa kunnallisverossa, sen hän häviää asumisen hinnassa.
Halla-aho ei kuitenkaan innostu Malmin lentokentän asuntorakentamishankkeesta.
-Sinne olisi tulossa suolle rakennettua asuntotuotantoa, siis erittäin epäedulliseen ympäristöön. Nähdäkseni ei mitenkään välttämätöntä asuntojen rakentamisen kannalta.
Autoilua tarkasteltava paikallisena kysymyksenä
Helsingin kaupunki julisti syksyllä ilmastohätätilan. Halla-ahon mukaan tempaus on tyypillistä vihervasemmistolaista poseerausta, josta on syytä irrottautua.
-Sen sijaan meidän on syytä julistaa Helsinkiin asumisen hintahätätila ja maahanmuuttohätätila, koska nämä ovat niitä todellisia ongelmia, jotka vaikuttavat tavallisten ihmisten turvallisuuteen sekä asuinalueiden ja koulujen eriytymiseen ja gettoutumiseen ja samalla kunnan talouteen.
(Juttu jatkuu videon jälkeen)
Nasima Razmyar (sdp.) ja Jussi Halla-aho (ps.) puheenaihe.fi -podcastin keskusteluvieraina. Youtube, 1h 7 min.
Perussuomalaiset ei halua kiusata yksityisautoilijoita ruuhkamaksuilla. Halla-aho kuitenkin huomauttaa, että autoilua on tarkasteltava paikallisena kysymyksenä. Halla-aho tunnetusti itse liikkuu Helsingissä lähinnä polkupyörällä tai kävellen.
-Helsingissä kaikkien, myös autoilijoiden etu on, että mahdollisimman monia saadaan kannustettua kevyen liikenteen ja julkisen liikenteen käyttöön.
Razmyar nosti Helsingin kehittämiskohteista esille ikääntyneiden palvelut, ja totesi, että kotihoidon ja omaishoidon osalta on paljon kehitettävää. Razmyar mainitsi myös nuorten hyvinvoinnin ja jaksamisen Halla-ahon tapaan myös Razmyar katsoo, että asumisen hinta on ongelma Helsingissä.
-Tavoitteena pitää olla, että ainakaan asumisen hinta ei tästä nouse, Razmyar sanoi.
Pieni- ja keskituloinen palkansaaja jää väliinputoajaksi
Halla-ahon mielestä Helsingin pitäisi asuntotarjonnassaan suosia voimakkaasti niitä ihmisiä, joilla on työpaikka.
-Nyt meillä on käynnissä maailman metropoleista tuttu kehitys, eli Helsingissä voivat asua erittäin hyvätuloiset, joille asumisen hinnalla ei ole merkitystä. Toisaalta Helsingissä voivat asua myös ne, joilla ei ole tuloja ollenkaan, eikä heillekään asumisen hinnalla ole merkitystä, koska Kela maksaa heidän asumisensa. Väliinputoajana on pieni- tai keskituloinen työssäkäyvä ihminen joka ei ole tukien piirissä ja jolle ei jää paljoa käteen tuloistaan, koska asuminen vie kaiken. Tämä kehitys pitäisi onnistua katkaisemaan.
Halla-ahon ja Razmyarin näkemykset erosivat siitä, miten Helsingin asuntopolitiikkaa tulisi kehittää. Razmyarin mielestä Helsingissä tulee olla sekoittava asuntopolitiikka, eli on oltava runsaasti sekä vuokra-asuntoja että omistusasuntoja. Razmyarin mielestä asumisen hintaan voidaan vaikuttaa rakentamalla lisää asuntoja.
-Onneksi Helsingissä ollaan pystytty rakentamaan uusia koteja ja asuinalueita. Tämä hyvä tahti kannattaa pitää yllä. Sillä tavalla segregaatiokehitys voidaan ehkäistä ja hillitään asumisen hintaa, Razmyar sanoi.
Halla-aho totesi, että ensinnäkin Helsingin tulisi luopua jatkuvan kasvun strategiastaan.
-Kasvaminen ei ole itseisarvo. Jos maahanmuutto jätetään pois laskuista, Helsingin kasvaminen tapahtuu aina muun maan kustannuksella. Paitsi että koko maan pitäminen asuinkelpoisena on perussuomalaisten valtakunnallinen tavoite, se samalla palvelee myös helsinkiläisten etua. Helsingin etu ei ole se, että kaupunkiin muuttaa rajattomasti ihmisiä. Se toisaalta ylläpitää asumisen korkeaa hintaa ja palvelutarjonnan ongelmia.
Uuden rakentaminen palvelee asuntosijoittajien rikastumista
Halla-ahon mukaan nykyisen tilanteen häviäjiä ovat esimerkiksi työssäkäyvät yksinhuoltajat, jotka maksavat itse asumisestaan ja jotka eivät ole tukien piirissä.
-Tällaiselle ihmiselle on vaikea perustella, miksi hänen ylipäätään kannattaa käydä töissä, jos palkasta ei jää mitään käteen ja naapuri asuu vastaavassa asunnossa ilmaiseksi.
Halla-aho katsoo, että pelkkä asuntorakentaminen ei ratkaise Helsingin asuntopolitiikan ongelmia.
-Helsingissä asunnoille on rajattomasti kysyntää, kun asiakaskuntana on koko maailma. Kun meillä on myös käytössä asumistukijärjestelmä, joka mahdollistaa sen, että Helsinkiin voi muuttaa rajattomasti ihmisiä, jotka eivät maksa asumisestaan, niin uusien asuntojen rakentaminen palvelee ainoastaan asuntosijoittajien rikastumismahdollisuuksia. Suuri osa Helsingin uusista omistusasunnoista menee tällä hetkellä sijoittajille eikä omistajan omaan asumiskäyttöön. Tämä kertoo epäterveestä kehityksestä.
Halla-aho kehotti äänestäjiä myös kiinnittämään kuntavaaleissa huomiota valtuustoihin pyrkivien poliitikkojen intresseihin sekä siihen, ketkä ovat asuntosijoittajia.
-Jos poliitikolla on useita sijoitusasuntoja, jotka on vuokrattu muille, niin ei hänen intressissään ole se, että asumisen hinta laskee.
Razmyarin mukaan jokainen on aina tervetullut Helsinkiin asumaan.
-Meidän pitää hoitaa kasvu hallitulla tavalla, ja silloin me tarvitsemme enemmän asuntotuotantoa ja erilaisia asumismuotoja.
Helsinki on Suomen kallein paikka asua
Halla-aho tarkensi, että hän ei ole esittänyt, että ketään pitäisi kieltää muutamasta Helsinkiin.
-Kaupungistumiskehityksen suhteen ei kuitenkaan pidä olla sinisilmäinen. Kaupunkeihin muutetaan eri syistä, kuten vaikka opiskelujen tai palveluiden perässä. Jos kuitenkin useiden politiikkatoimien yhteisvaikutuksena maakunnat menettävät elinkelpoisuuttaan – esimerkiksi infra rapistuu ja työpaikat katoavat – niin ihmisillä ei enää ole realistista mahdollisuutta jäädä kotiseudulleen. Tällaisen puolipakotetun muuttoliikkeen syitä pitäisi pyrkiä poistamaan.
Halla-aho myös totesi, että lisärakentamisesta huolimatta asumisen hinta Helsingissä jatkaa nousuaan. Halla-aho kysyi Razmyarilta, millä mittareilla ja seurannalla demarit tarkastelevat asumisen hinnan laskemista.
Razmyar esitti, että kaavoittaminen on edistynyt hitaasti 2000-luvulla, mistä on seurannut ongelmia.
-Me kuitenkin tarvitaan lisää asuntoja, jotta edes se nykyinen hinta pysyisi. Asumisen hintaa on toki vaikea arvioida. Ei kai kaupungistumisen trendiä voi kieltää, Razmyar sanoi.
Halla-aho asui viisi vuotta Brysselissä toimiessaan Euroopan parlamentin jäsenenä. Halla-aho tuolloin huomasi, että Brysselin vuokrataso oli vain noin puolet verrattuna Helsinkiin.
– Kaikkea ei siis voi selittää pelkästään luonnollisilla tekijöillä. Kyllä Helsingissä asumisen kalliiseen hintaan vaikuttaa suuresti myös suomalainen asumistukijärjestelmä ja se, miten priorisoidaan, kun tehdään tuettua asuntotuotantoa.
Halla-aho totesi, että asumisen kannalta Helsinki on Suomen kallein kunta.
-Tälle alueelle kuitenkin samalla asettuu paljon niitä ihmisiä, joiden asumisen yhteiskunta maksaa. Tämä on yksi syy siihen, että asumisen hinta nousee myös niille ihmisille, joilla on työpaikka. Ne ihmiset, joille olisi täällä töitä ja joita työmarkkinat tarvitsisivat, niin juuri heillä ei ole varaa asua täällä, koska Helsingissä asuu niin paljon niitä, joiden asuminen rahoitetaan tulonsiirroilla.
Kansainväliset huippuosaajat arvostavat samaa kuin suomalaisetkin
Halla-aholta ja Razmyarilta kysyttiin myös, miten Helsinki voisi parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.
Halla-ahon mukaan Helsinki on jo nyt suhteellisen hyvä toimintaympäristö monille yrityksille, koska asiakkaita riittää.
-Yritysten kannalta ongelmat liittyvät enemmänkin yrityslainsäädäntöön. Nimenomaan pk-yrittäjät kokevat, että vaikka vuosien varrella on puhuttu paljon normien purkamisesta ja byrokratian keventämisestä, niin silti heillä se erilaisten täytettävien kuponkien pinkka tuntuu vain kasvavan. Suurille yrityksille tämä ei ole ongelma, koska heillä on mahdollisuus palkata erillinen henkilö täyttämään kuponkeja, mutta pienemmät, muutaman työntekijän yritykset ovat vaikeuksissa.
Razmyarin mukaan Helsingin pitäisi olla yksi Euroopan kärkimaista startup-yritysten houkuttelemisessa, jossa tarvitaan myös brändinrakennustyötä. Razmyar esitti, että Helsingin pitäisi houkutella kaupunkiin enemmän huippuosaajia.
Halla-aho esitti, että kansainväliset huippuosaajat arvostavat samoja asioita kuin suomalaisetkin.
-Huippuosaajat arvostavat kohtuullista verotusta, turvallista ympäristöä ja hyvää koulujärjestelmää. Tämä onkin hyvä syy pyrkiä torjumaan sellaista maahanmuuttoa, joka vaarantaa nämä Suomen houkutustekijät.
Halla-aho totesi, että Suomi ei juurikaan voi kilpailla ilmastolla monen muun maan kanssa, ja lisäksi monen maahanmuuttajan näkökulmasta kielimuuri Suomessa on korkea.
-Mutta jos ulkomaalainen huippuosaaja näkee arabialaisten ja afrikkalaisten jengejä rautatieasemalla ja paikallisjunissa, niin en usko että se ainakaan lisää Helsingin houkuttelevuutta hänen silmissään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työttömyys kasvaa, kokoomus haikailee halpatyövoimaa ja vihreät uusia ympäristöveroja – Halla-aho: Maakuntiin luotava tuottavia työpaikkoja

PS:n Helsingin valtuustoryhmä kritisoi Malmin lentokentän rakennushankkeita: ”Vihreille luonto- ja ympäristöarvot ovat pelkkää puhetta”

Tampereen pormestariehdokkaat Lassi Kaleva ja Veikko Vallin vastustavat haittamaahanmuuttoa ja ilmastokiihkoilua: ”Meillä ei ole varaa syytää rahaa kaikkeen, mitä poliitikkojen päähän juolahtaa”

Ruotsin keskuspankin johtaja kertoi maan asuntomarkkinoiden lämpötilasta: ”Kuin istuisi tulivuoren päällä”

Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä: Ilmastopäästöjen valikoiva huomioiminen rakentamisessa on epärehellistä viherpesua

SDP:n mukaan maahanmuutto olisi vastaus Helsingin huoltosuhdeongelmaan, perussuomalaisten Halla-aholle väite ei mene läpi: ”Ongelmaa ei ratkaista väestöllä, joka elää tulonsiirtojen varassa”

Helsingin kaupungin asunnot Oy kysyy hakijan äidinkieltä, mutta ei suostu luovuttamaan tietoja luottamushenkilöille – ”Miksi tietoa kysytään, jos sitä ei saa hyödyntää päätöksenteossa?”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää