Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne on lähes kokonaan peruttu tänään torstaina ja huomenna perjantaina Rautatiealan Unionin mielenilmauksen vuoksi. Molempina päivinä järjestetään ylioppilaskirjoituksia. Perussuomalaisten valtuustoryhmä ihmettelee, miksi hallitus ei pyrkinyt siirtämään mielenilmausta ylioppilaskirjoitusten jälkeiseen aikaan.

Tänään torstaina järjestetään vieraan kielen lyhyen oppimäärän koe, huomenna perjantaina äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon koe. Monet työntekijät voivat jäädä etätöihin ja muut toisen asteen opiskelijat etäkouluun, mutta vastaavaa mahdollisuutta ei ylioppilaskirjoituksiin osallistujilla ole.

– Abeja yritettiin suojella omaehtoisella karanteenilla, mutta nyt he joutuvat matkustamaan ylioppilaskokeisiin täpötäysissä busseissa, perussuomalaisten helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Nuutti Hyttinen huomauttaa.

Turvaväleistä ei busseissa ole tietoakaan

VR:n internet-sivujen mukaan lähijunissa kulkee päivittäin yli 200 000 matkustajaa. Vaikka päivittäiset matkustajamäärät ovatkin koronaepidemian takia pienentyneet, nyt ne, joilla ei joukkoliikenteessä matkustamiselle vaihtoehtoa ole, joutuvat pakkautumaan busseihin.

– Matkustin itse tänä aamuna jokerilinjan 560-bussilla, joka oli lähes täynnä. Turvaväleistä bussissa ei ollut tietoakaan, eivätkä läheskään kaikki matkustajat käyttäneet kasvomaskia. Kun tämän viikon jälkeen ylioppilaskirjoituksissa on vielä yhdeksän koepäivää, ei voi kuin ihmetellä, miksi hallitus ei reagoinut tilanteeseen ja pyrkinyt siirtämään mielenilmausta ylioppilaskirjoitusten jälkeiseen aikaan, Hyttinen pohtii.

Joukkoliikenteen matkustajien turvallisuus retuperällä

HSL-liikenteessä maskipakon käyttöönottoa viivyteltiin kuukausikaupalla. Hyttisen mielestä on älytöntä, että hallitus sulkee ravintolat sekä harrastus- ja liikuntapaikat, mutta samaan aikaan joukkoliikenteen matkustajien turvallisuus on ollut täysin retuperällä.

– Kysyin edellisellä valtuuston kyselytunnilla 3.3. maskipakon käyttöönotosta joukkoliikenteessä, ja sain ympäripyöreän vastauksen siitä, että se ei olisi lain mukaan mahdollista. Reilua viikkoa myöhemmin, 13.3., maskipakko kuitenkin julistettiin käyttöön, mutta käytännössä sitä ei valvota. Laki ei tällä välin muuttunut, Hyttinen kertoo.

Miksi koulun alkamisaikoja ei porrasteta?

Hallituksen toimet koronatartuntojen leviämisen estämiseksi tuntuvat kovin epäloogisilta. Hallitukselle tuntuu olevan itseisarvo kyykyttää ravintola- ja liikunta-alan yrittäjiä ja sulkea heidän yrityksensä, vaikka ei olisi minkäänlaista näyttöä tartuntojen leviämisestä niiden kautta. Samaan aikaan peruskoulun lähiopetuksesta on tullut hallitukselle jonkinlainen pyhä asia, vaikka alle 16-vuotiaille ei ole rokotteita.

– Mitä nuoremmista lapsista on kyse, sitä epätodennäköisempää on, että ohjeistuksia turvaväleistä ja vastaavasta osataan noudattaa. Samoissa perheissä on usein toisella asteella opiskelevia lapsia, ja joku perheenjäsenistä saattaa kuulua riskiryhmään. Hallituksen pitäisi katsoa tässä asiassa peiliin ja kysyä, kuinka tartuntojen leviämistä pystyttäisiin tehokkaimmin välttämään. Miksi esimerkiksi koulun alkamisaikoja ei porrasteta niin, etteivät koululaiset joudu matkustamaan ruuhkaisimmilla bussivuoroilla työmatkalaisten seassa? Hyttinen kysyy.

Suomen Uutiset