

LEHTIKUVA
Liikkuvalle väestölle vaaditaan ympärivuotista hätämajoitusta Helsinkiin – “Rahat suunnattava kotimaisille avuntarvitsijoille, ei maailmanparantamiseen”
Helsingin sosiaali- ja terveyslautakuntaan tulee ensi viikon tiistaina lausunnolle valtuustoaloite, jossa vaaditaan Helsingin kaupunkia laajentamaan niin sanotun liikkuvan väestön eli pääosin romanikerjäläisten hätämajoitusta nykyisestä kuudesta kuukaudesta ympärivuotiseksi. Mikäli aloite menee läpi, niin ympärivuotisen hätämajoituksen kustannukset nousevat noin miljoonaan euroon vuodessa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Aleksi Niskasen (ps.) mukaan lautakunta ei missään nimessä voi kannattaa tätä aloitetta.
– Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää joka vuoden joulukuussa seuraavan vuoden järjestöavustuksista. Olen jo kahtena vuotena peräkkäin yrittänyt siirtää liikkuvan väestön hätämajoituksen rahat kotimaisille yleishyödyllisille järjestöille, jotka tarjoavat ruoka-apua ja auttavat vammaisia, sairaita ja esimerkiksi päihdekuntoutujia. Tänäkin vuonna lukuisat näistä kotimaisista yleishyödyllisistä järjestöistä jäivät kauas niistä avustussummista, joita järjestöt olivat hakeneet Helsingin kaupungilta.
– On kestämätön tilanne, että esimerkiksi yhä useampi ruoka-apua tarjoava yhdistys pyörii yhä enemmän yksityisten lahjoittajien varassa ja samaan aikaan osa valtuutetuista suunnittelee ehdoin tahdoin elintasosiirtolaisuutta houkuttelevien vetotekijöiden lisäämistä kaupunkiin. Kylmä tosiasia on se, että osa valtuutetuista on kääntänyt selkänsä helsinkiläisille kaikkein vähäosaisimmille yhteiskunnan jäsenille, Niskanen toteaa.
Liikkuvan väestön hyvinvointi lähtömaiden vastuulla
Niskanen ei syytä tilanteesta liikkuvaa väestöä, vaan kaupunkia, joka mahdollistaa tulijoiden oleskelun veronmaksajien piikkiin.
– On Helsingin poliitikoista kiinni, että rahat suunnataan kotimaisille avuntarvitsijoille eikä maailmanparannukseen. Liikkuvan väestön hyvinvointi kuuluu heidän lähtömaidensa vastuulle. Helsinkiläisten kodittomien hyvinvointi ja majoituksen järjestäminen taas kuuluu Helsingin vastuulle.
– Niin kauan kuin meidän omat kodittomat eivät saa hätämajoitusta ja omaa asuntoa, ei ole moraalisesti kestävällä pohjalla ehdoin tahdoin järjestää tänne ulkomailta tuleville ihmisille hätämajoitusta, Niskanen sanoo.
Kysymys on prioriteeteista
Korona on runnellut myös ylijäämäisellä budjetillaan kehuskellutta Helsinkiä, ja tulevaisuudessa kaikkien peruspalveluiden tuottaminen on koetuksella myös Helsingissä, koska yrityksiä menee kovaa vauhtia konkurssiin ja julkinen sektori paisuu tavalla, joka on kestämätön helsinkiläisille veronmaksajille.
– Kaupunki on tällä valtuustokaudelle mm. laajentanut paperittomien terveydenhuoltoa, ja nyt se on laajentamassa myös liikkuvan väestön hätämajoitusta ympärivuotiseksi. Nämä palvelut eivät ole ilmaisia, vaan ne rahoitetaan helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla. Kysymys on prioriteeteista. Helsinkiläiset vähäosaiset ja sairaat ihmiset ansaitsevat omalta kaupungiltaan hyvät palvelut, Niskanen linjaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- järjestöavustukset hätämajoitus romanikerjäläiset liikkuva väestö Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta ruoka-apu Katju Aro Aleksi Niskanen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ympäristöteknologian raskassarjalainen tähtää Helsingin valtuustoon perussuomalaisten listalta

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä vaatii vastuunkantoa virheistä Malmin lentokenttään liittyvissä asioissa: “Käsittämätöntä huolimattomuutta”

Halla-aho videopuheenvuorossaan: Helsingin muuttuminen globaaliksi sosiaalitoimistoksi on tapahtunut kokoomuksen johdolla

Perussuomalaiset säästäisivät maahanmuuttokustannuksista, ei kotihoidon Helsinki-lisästä

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä pitää lähijunien työnseisausta ja ylioppilaskirjoituksia erittäin huonona yhdistelmänä: “Miksi hallitus ei siirtänyt mielenilmausta?”

Helsingin kaupungin asunnot Oy kysyy hakijan äidinkieltä, mutta ei suostu luovuttamaan tietoja luottamushenkilöille – “Miksi tietoa kysytään, jos sitä ei saa hyödyntää päätöksenteossa?”

Ministeri Kiuru myönsi, ettei viime vuoden ruoka-avun rahoja ole vieläkään jaettu järjestöille – “Muut ensin -ajattelu on juurtunut hallitukseen”

Perussuomalaiset vastustavat Helsingin kaupungin tiivistämispolitiikkaa – kaupungin kehittämisessä ei sovi unohtaa nykyisiä asukkaita eikä lähiluontoa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.