Helsingin sosiaali- ja terveyslautakuntaan tulee ensi viikon tiistaina lausunnolle valtuustoaloite, jossa vaaditaan Helsingin kaupunkia laajentamaan niin sanotun liikkuvan väestön eli pääosin romanikerjäläisten hätämajoitusta nykyisestä kuudesta kuukaudesta ympärivuotiseksi. Mikäli aloite menee läpi, niin ympärivuotisen hätämajoituksen kustannukset nousevat noin miljoonaan euroon vuodessa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Aleksi Niskasen (ps.) mukaan lautakunta ei missään nimessä voi kannattaa tätä aloitetta.

– Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää joka vuoden joulukuussa seuraavan vuoden järjestöavustuksista. Olen jo kahtena vuotena peräkkäin yrittänyt siirtää liikkuvan väestön hätämajoituksen rahat kotimaisille yleishyödyllisille järjestöille, jotka tarjoavat ruoka-apua ja auttavat vammaisia, sairaita ja esimerkiksi päihdekuntoutujia. Tänäkin vuonna lukuisat näistä kotimaisista yleishyödyllisistä järjestöistä jäivät kauas niistä avustussummista, joita järjestöt olivat hakeneet Helsingin kaupungilta.

– On kestämätön tilanne, että esimerkiksi yhä useampi ruoka-apua tarjoava yhdistys pyörii yhä enemmän yksityisten lahjoittajien varassa ja samaan aikaan osa valtuutetuista suunnittelee ehdoin tahdoin elintasosiirtolaisuutta houkuttelevien vetotekijöiden lisäämistä kaupunkiin. Kylmä tosiasia on se, että osa valtuutetuista on kääntänyt selkänsä helsinkiläisille kaikkein vähäosaisimmille yhteiskunnan jäsenille, Niskanen toteaa.

Liikkuvan väestön hyvinvointi lähtömaiden vastuulla

Niskanen ei syytä tilanteesta liikkuvaa väestöä, vaan kaupunkia, joka mahdollistaa tulijoiden oleskelun veronmaksajien piikkiin.

– On Helsingin poliitikoista kiinni, että rahat suunnataan kotimaisille avuntarvitsijoille eikä maailmanparannukseen. Liikkuvan väestön hyvinvointi kuuluu heidän lähtömaidensa vastuulle. Helsinkiläisten kodittomien hyvinvointi ja majoituksen järjestäminen taas kuuluu Helsingin vastuulle.

– Niin kauan kuin meidän omat kodittomat eivät saa hätämajoitusta ja omaa asuntoa, ei ole moraalisesti kestävällä pohjalla ehdoin tahdoin järjestää tänne ulkomailta tuleville ihmisille hätämajoitusta, Niskanen sanoo.

Kysymys on prioriteeteista

Korona on runnellut myös ylijäämäisellä budjetillaan kehuskellutta Helsinkiä, ja tulevaisuudessa kaikkien peruspalveluiden tuottaminen on koetuksella myös Helsingissä, koska yrityksiä menee kovaa vauhtia konkurssiin ja julkinen sektori paisuu tavalla, joka on kestämätön helsinkiläisille veronmaksajille.

– Kaupunki on tällä valtuustokaudelle mm. laajentanut paperittomien terveydenhuoltoa, ja nyt se on laajentamassa myös liikkuvan väestön hätämajoitusta ympärivuotiseksi. Nämä palvelut eivät ole ilmaisia, vaan ne rahoitetaan helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla. Kysymys on prioriteeteista. Helsinkiläiset vähäosaiset ja sairaat ihmiset ansaitsevat omalta kaupungiltaan hyvät palvelut, Niskanen linjaa.

Suomen Uutiset