Tampereen Perussuomalaiset ovat julkistaneet pormestariehdokkaansa ja kuntavaaliohjelmansa. Tampere lähtee kuntavaalitaistoon täydellä sadan ehdokkaan listalla ja peräti kahden pormestariehdokkaan voimin. Tampereen pormestariehdokkaat ovat kansanedustaja Veikko Vallin ja Tampereen Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva.

Kansanedustaja Veikko Vallin toimii eduskunnan talousvaliokunnan valiokuntavastaavana, jäsenenä poliisiasiain neuvottelukunnassa ja energiayhtiö Fortumin neuvottelukunnassa sekä valtuutettuna Tampereen kaupunginvaltuustossa. Vahvasta maahanmuuttopolitiikan kritiikistään tunnetulla Vallinilla on pitkäaikainen yrittäjätausta ja vankka talousosaaminen.

– Taustaltani olen palkansaaja ja yrittäjä, tässä järjestyksessä. Ensin olin 15 vuotta palkansaajana useissa eri ammateissa, ja sen jälkeen olen toiminut yrittäjänä yli 20 vuotta. Työura oli siis jo melko pitkä ja nyt mielenkiintoni kohteena on ollut politiikka reilut neljä vuotta, Vallin kertoo taustastaan.

Kroonisesti velassa elävä kaupunki

Vuonna 1962 Tampereella syntynyt Vallin kävi kaikki koulunsa Tampereella ja teki siellä suurimman osan työurastaankin. Joitakin vuosia hän työskenteli myös Ruotsissa, Virossa ja Portugalissa. Ulkomaankokemukset avasivat hänen silmiään siihen tosiasiaan, ettemme ehkä osaakaan kaikkea täällä Suomessa, vaikka ajattelemme olevamme maailman parhaita ja onnellisimpia. Vallinin poliittisen ajattelun ytimessä ovat talous, turvallisuus ja oikeudenmukaisuus.

– Taloudenpidossa olen samalla linjalla kuin herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kannatan siis määrätietoista ja tiukkaakin talouskuria, enkä usko, että mikään kaupunki lopulta menestyy, jos se elää massiivisesti velaksi vuodesta toiseen. Presidentti Niinistö totesi Tampereen vierailullaan, että ”velkaantumisen sileä tie päättyy seinään.” Niin se lopulta tekeekin, koska kroonisesti velaksi elävä kaupunki kasvaa kieroon.

– Kaupunkienkin pitäisi siis elää suunnilleen tulojensa mukaan, eikä lähteä suuruudenhulluihin metropolihankkeisiin, jotka johtavat verojenkorotuksiin ja esimerkiksi ikäihmisten palvelujen heikennyksiin. Kaupunkien kasvattaminen ei ole itseisarvo. Ihmisten turvallisuus on. Nyt tuntuu, että tämä on unohdettu, Vallin kertoo.

Haittamaahanmuutto lisää ongelmia

Suurkaupungit ovat nykyisin vaarallisia asuinpaikkoja, varsinkin niiden eriytyneet osat. Rikollisuus, asuinalueiden ja koulujen eriytyminen ja monet muut ongelmat kasvavat Tampereellakin samassa suhteessa väkimäärän kanssa. Haittamaahanmuutto lisää ongelmia entisestään, eikä niitä ratkaista kiihdyttämällä väestönkasvua, lisäämällä velkaantumista, kasvattamalla kustannuksia ilmastokiihkoilulla eikä hankkimalla lisää ongelmia rehellisten kaupunkilaisten päänvaivaksi.

– Meillä ei ole varaa syytää rahaa kaikkeen, mitä poliitikkojen päähän juolahtaa. On siis priorisoitava eli laitettava asiat tärkeysjärjestykseen. Omalla tärkeyslistallani ikäihmiset ovat listan kärjessä. On tärkeämpää käyttää rajallista verokertymäämme vanhushoivaan kuin puiden istutukseen keskelle katua pysäköintiruutujen paikalle, kuten Tammelassakin tehdään, sanoo Vallin.

Koulukiusaaminen ja väkivalta kitkettävä

Ikäihmisten jälkeen tärkeimpiä Vallinille ovat lapset ja nuoret. Heille on tarjottava turvallinen kouluympäristö, jota eivät terrorisoi haittamaahanmuuton ja syrjäytymisen seurauksena syntyneet nuorisojengit.

– Kaikki koulukiusaaminen ja väkivalta on kitkettävä Tampereen kouluista niin kovin ottein kuin on tarve. Mitään ongelmia ei saa piilotella. Vanhempia, lapsia ja opettajia on kuunneltava herkällä korvalla, Vallin esittää.

Ei yli-innokkaille ilmastotavoitteille

Lassi Kaleva on pitkäaikainen tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja. Hän on toiminut useissa keskeisissä tehtävissä Tampereen kunnallispolitiikassa ja luotsannut ryhmäänsä eteenpäin vuosien ajan. Kaleva on ammatiltaan yrittäjä ja koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti.

– Kumpi tahansa valitaankin, niin kuntalaisilla on takuu siitä, että me emme kannata tietulleja, ruuhkamaksuja tai autoilun keinotekoista vaikeuttamista. Emme kannata kaupungille tai kaupunkilaisille haitallisia, kalliita ja yli‐innokkaita ilmastotavoitteita. Emme kannata liha‐ tai maitokieltoja päiväkoteihin, kouluihin tai vanhusten yksiköihin, Kaleva kertoo.

Ei haittamaahanmuutolle

Kaleva ei myöskään kannata segregaatiota eli asuinalueiden eriytymistä maahanmuuton seurauksena, eikä haittamaahanmuuttoa ylipäätään. Haittamaahanmuuttoa on Kalevan mukaan kaikki sellainen maahanmuutto, joka luo vastaanottavalle yhteiskunnalle turvallisuusuhkia tai huomattavia kuluja.

– Johtaminen on joukkuepeliä, jossa minun tehtäväni pormestarina on toimia tiimin valmentajana. Katson, että jokainen joukkueen jäsen on omassa, oikeassa paikassaan kykyjensä mukaan. Ja että jokainen joukkueen jäsen saa tukea, sparrausta, koulutusta ja ohjausta oman tarpeensa mukaisesti. Pormestarina valvon, että valtuuston asettamat ja johtoryhmässä hyväksytyt tavoitteet saavutetaan ja että joukkue tekee säännöllisesti maaleja, Kaleva sanoo.

Motivoitunut henkilöstö on kaupungin voimavara

Kalevan visiossa Tampere on luovien ihmisten kaupunki, joka katsoo tulevaisuuteen, mutta pitää huolta myös nykyisistä asukkaistaan ja alueellaan toimivista yrityksistä. Kaupunkia ei tule rakentaa nykymuodin mukaisesti 30 vuoden päähän, vaan kaupunkia tulee tehdä nykyisille tamperelaisille, joiden hyvinvointi on Kalevan korkein prioriteetti, Kaupunkia on tehtävä myös nykyisin alueella toimiville yrityksille työpaikkojen säilyttämisen varmistamiseksi.

– Henkilöstö tulee nähdä kaupunkimme voimavarana. Opettajat, insinöörit, sairaanhoitajat ja monet muut ammattilaiset mahdollistavat kaupungin ja meidän kaikkien arjen sujuvuuden. Motivoitunut henkilöstö on kaupungin voimavara. Pormestarina edesautan henkilökunnan työhyvinvointia ja työkykyä käytettävissä olevilla työkaluilla myös ottamalla mallia eri puolilla Suomea olevista toimivista käytännöistä, Kaleva kertoo.

Yhteydenpito kuntalaisiin olennaista

Kaleva tunnistaa Tampereen upean historian satama- ja veneilykaupunkina osana Tampereen veto- ja pitovoimaa. Pormestarina hän pitäisi huolta siitä, että veneilyn ja satamatoiminnan edellytykset säilyvät myös jatkossa. Rauhaniemen kansankylpylä tarvitsee kipeästi remontin ja päivityksen palvellakseen asukkaitaan myös tulevaisuudessa.

Pormestarina Kaleva edistäisi myös maalaisjärjen käyttöä pysäköintivirhemaksujen kirjoittamisessa.

– Yhteydenpito kuntalaisiin on olennainen osa pormestarin tehtävän hyvää hoitoa. Mikäli saan kuntalaisten luottamuksen, ja mikäli minut valitaan Tampereen pormestariksi, tulen käyttämään aktiivisesti nykyaikaisia viestintävälineitä tiedottaakseni suoraan kuntalaisille ajankohtaisista asioista. Kanava on kaksisuuntainen. Myös minulle pormestarina voi laittaa viestiä yhteiseen kaupunkiimme liittyen, Kaleva lupaa.

Suomen Uutiset