Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari esitteli vaaliteemojaan Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen presidenttisarjassa täydelle luentosalille.

Suomi takaisin -teemansa Huhtasaari kertoi kuvaavan globalismin ja kansallisvaltioiden eroa. Huhtasaari sitoi kansallisen edun teemaansa mm. sanavapauden, rahapolitiikan ja arvokysymykset.

Presidentin syntyperävaatimuksesta Huhtasaari pitäisi kiinni ja tiukentaisi ministerien kansalaisuusvaatimusta niin, ettei ministeri voisi olla kaksoiskansalainen.

– Nykysäädöksillä meillä voisi teoriassa olla puolustusministeri, joka on Venäjän kansalainen, Huhtasaari avasi ajatustaan.

Presidentti vastaa kansalle

Huhtasaaren mukaan presidentille pitäisi palauttaa oikeus hajottaa eduskunta, jos esimerkiksi kansallinen päätöksenteko olisi kokonaan halvaantunut. Hänen mukaansa asiassa on myös periaatteellinen puolensa, koska presidentti vastaa vaalitavan ansiosta suoraan kansalle.

– Presidentin vetoa en kuitenkaan palauttaisi, hän täsmensi.

Nato-jäsenyyttä Huhtasaari ei kannata. Jos jäsenyyttä kuitenkin päätetään hakea, hänen mukaansa sen on tapahduttava kansanäänestyksen kautta.

Itsemääräämisoikeutta tyrkytetään pois

Huhtasaari palasi puheenvuorossaan toistuvasti globalismin ja kansallisvaltioiden vastakkainasetteluun. Hän sanoi lähtevänsä siitä, että vastoin vallalla olevaa trendiä Suomen pitää pyrkiä pitämään mahdollisimman paljon päätösvaltaa omissa kansallisissa käsissään eikä luovuttaa sitä ulkopuolisille.

Huhtasaaren mukaan itsemääräämisoikeutta on korostettu kansallisfilosofi Snellmanista lähtien, mutta nyt siitä ollaan luopumassa.

– En voi ymmärtää tätä, hän naurahtaa.

suomen uutiset