Pitkän, melkein neljä vuosikymmentä kestäneen poliittisen uran tehnyt kansanedustaja Toimi Kankaanniemi Keski-Suomesta täytti 70 vuotta keskiviikkona 26. helmikuuta. Viidelle entiselle presidentille sukua olevalle Kankaanniemelle tärkeintä on isänmaan etu.

Vahvasti kristillisen kotikasvatuksen saanut Toimi Kankaanniemi on lapsesta saakka ollut vahvasti kiinnostunut politiikasta, mutta itse politiikkaan lähteminen 80-luvun alkupuolella taisi sittenkin olla vähän myös sattuman sanelemaa. Uuraisten kunnansihteerinä tuohon aikaan toiminut Kankaanniemi lähti mukaan politiikkaan, koska erään ison kuntayhtymän hallitukseen tarvittiin jäsen. Sieltä ura vei vuonna 1987 kansanedustajaksi ja 90-luvulla ministeriksi saakka.

– Sitä sitten jatkui 24 vuotta, kunnes tipuin eduskunnasta 2011. Erosin kristillisdemokraateista, koska puolue lähti hallituksessa mielestäni väärään suuntaan EU-politiikassa. Kuntavaaleissa 2012 tulin valituksi perussuomalaisten listalta sitoutumattomana Uuraisten kunnanvaltuustoon ja seuraavana vuonna liityin puolueen jäseneksi. Vuonna 2014 pääsin eurovaaleissa varasijalle, 2015 eduskuntaan ja 2019 Teuvo Hakkaraisen varasijalta uudestaan, Kankaanniemi muistelee.

Suomi oikeille raiteille

Tässä vaiheessa, kun yli kolmekymmentä vuotta eduskuntatyötä on takana ja ikääkin kertynyt jo 70 vuotta, ei Kankaanniemellä ole enää suuria henkilökohtaisia tavoitteita. Tärkeintä ovat isänmaan etu ja se, että saadaan Suomen asiat taas oikeille raiteille. Kankaanniemeä huolestuttavat erityisesti paheneva siirtolaisuusongelma ja kotimaan asioista talouteen ja työllisyyteen liittyvät ongelmat.

– Marinin hallitus on kasvattanut velkaa, mutta ei ole tehnyt mitään talouden ja työllisyyden parantamiseksi. Sitten on muita tärkeitä asioita, joita me perussuomalaiset pidämme esillä, kuten sananvapauden säilyttäminen, sanoo Kankaanniemi.

Politiikka on yhteistyötä ja yhdessä vaikuttamista

Toimi Kankaanniemi on poliittisen uransa aikana saavuttanut paljon, mutta ei mielellään ota mitään omaan piikkiinsä, onhan politiikka kuitenkin yhteistyötä ja yhdessä vaikuttamista. Oman maakunnan osalta hän kuitenkin mainitsee Jyväskylän yliopiston taloustieteellisen tiedekunnan (nykyisen kauppakorkeakoulun) pelastamisen, jossa Kankaanniemi oli merkittävässä roolissa.

– Politiikan lisäksi ei aikaa muille harrasteille paljon jää, koska työ sitoo hyvin paljon ja matkoihinkin menee aikaa. Jonkin verran harrastan liikuntaa ja lueskelen, yleensä elämäkertoja, Kankaanniemi toteaa.

Suurmiesten sukua

Kankaanniemen veli on eläkkeellä harrastanut sukututkimusta. Sitä kautta Kankaanniemelle on selvinnyt pienoisena yllätyksenä, että hänen sukutaustaansa mahtuu aika koviakin nimiä. Muiden muassa viisi entistä presidenttiä, K. J. Ståhlberg, Lauri Relander, P. E. Svinhufvud, Risto Ryti ja Carl Gustaf Mannerheim ovat kaikki kaukaista sukua Toimi Kankaanniemelle.

– Sukutaustasta löytyvät myös Sibelius, Ehrnrooth, Lönnrot, Järnefelt, Edelfelt, Schjerfbeck, Rosenlew, Walden ja Wahlroos. Edesmennyt Jörn Donnerkin oli 11. serkkuni, löytyivätpä suvusta vielä Matti Nykänen ja Kimi Räikkönenkin, Kankaanniemi kertoo.

Myrskyt ja haasteet koettelevat puoluetta

Perussuomalaisia koettelevat nyt kaikenlaiset myrskyt esimerkiksi PS-Nuorten kautta. Kun puolue nyt on gallupien mukaan Suomen suosituin, mahtuu mukaan kaikenlaista porukkaa ja sen myötä eteen tulee haasteita ja hyökkäyksiäkin. Puolue selviää pysyttelemällä vahvasti asialinjalla. Suomen kansa on asettanut toivonsa perussuomalaisiin.

– Ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan ohella tärkeä kysymys on Suomen talouspoliittinen linja, joka pitää saada selkeämmäksi. Sitä uskon kansan meiltä odottavan ja siihen myös pystymme hyvin vastaamaan omalla linjallamme. Meillä on myös hieno eduskuntaryhmä, jossa on ilo työskennellä ja jota nykyinen puoluejohtokin kuuntelee. Aikaisemmin näin ei ollut, ja se oli suuri virhe ja puute, sanoo Kankaanniemi.

Vasta satavuotiaana juhlitaan

Jyväskylässä asuvan Kankaanniemen perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi poikaa ja viisi lapsenlasta. Kankaanniemi ei juhlinut syntymäpäiväänsä.

– Tämä on ainoa haastattelu, jonka olen antanut tähän asiaan liittyen. Olen joskus ennenkin sanonut, että pidän sitten kolmenkymmenen vuoden kuluttua kaikkien juhlien juhlan vielä vasta suunnitteluasteella olevassa Jyväskylän konserttisalissa. Kutsun sinne kaikki tervetulleeksi jo nyt, Kankaanniemi murjaisee.

Vakautta, rauhallisuutta ja harkintaa

Jyväskylän seudun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Jarmo Nahkamäki on kiitollinen Toimi Kankaanniemelle, jonka merkitystä Jyväskylän paikallisyhdistykselle ei voi liikaa korostaa. Kankaanniemi on toiminut eräänlaisena mentorina kolmatta vuotta Jyväskylän paikallisyhdistyksen puheenjohtajana toimineelle Nahkamäelle.

– Hän tuo meille vakautta, rauhallisuutta ja harkintaa. Toimin puoleen voi aina kääntyä kaikissa tilanteissa, varsinkin silloin, kun eteen tulee hankalia tilanteita. Hän on istunut eduskunnassa kansanedustajana jo yli 28 vuotta, ja on perussuomalaisten nykyisessä eduskuntaryhmässä ainoa, jolla on myös ministerikokemusta. Toimi on helposti lähestyttävä ihminen, kun hänet oppii tuntemaan, sanoo Nahkamäki.

Harvinaisen kokenut poliitikko

Kankaanniemen eduskunta-avustajana työskentelevä Tapani Mäki istuu hänen kanssaan myös samassa valtuustoryhmässä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Jyväskylän paikallisyhdistykselle Kankaanniemi tuottaa kokemuksensa ansiosta hyvin paljon arvovaltaa ja luottamusta yli puoluerajojen. Kankaanniemellä on pitkä ja syvällinen kokemus politiikasta niin valtakunnan- kuin kunnallisellakin tasolla, jonka kaltaista harvalla nykypoliitikolla on.

– Toimi on entinen ministeri ja istunut aikoinaan myös muun muassa Uuraisten kunnansihteerinä ja kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Työtoverina ja esimiehenä hän on rauhallinen ja oikeudenmukainen, eikä turhista hötkyile. Meillä on aina ollut kaikin puolin hyvä yhteistyö. Toimi myös tuntee niin paljon politiikan historiaa, että häneltä löytyy aina vastaus siihen, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Sellaista kokemusta harvalla tällä hetkellä on, Mäki kertoo.

Eduskuntaryhmän tuki ja turva

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Taviolla on erittäin positiivisia kokemuksia Kankaanniemestä kansanedustajana ja työtoverina. Kankaanniemi on ollut eduskuntaryhmän tuki ja turva monissa kysymyksissä, ja hänen puoleensa on aina voinut kääntyä asioissa, jotka ovat vaatineet pitkää eduskuntakokemusta.

– Olen työskennellyt Toimin kanssa eduskunnassa nyt toista kautta, ja hän on ollut perussuomalaisten eduskuntaryhmässä äärimmäisen tärkeä hahmo. Toimi on hirveän lupsakka ja mukava mies, jonka seurassa viihtyy aina, Tavio kertoo.

Osaava ja ahkera luottopelaaja

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2017-19 toiminut kansanedustaja Leena Meri on tyytyväinen siitä, että eduskuntaryhmässä on mukana Kankaanniemen kaltainen osaava, ahkera ja valtavan eduskuntakokemuksen omaava poliitikko.

– Toimi on ollut eduskunnassa yhteensä melkein kolmekymmentä vuotta, myös ministerinä. Silti hän jaksaa edelleen puurtaa ja olla innostunut eduskuntatyöstä. Toimi tuo meille monenlaista osaamista ja historian tuntemusta, ja paljon ideoita varsinkin talouspuolen asioissa. Luonteeltaan hän on tosi mukava ja leppoisa. On hienoa, että meillä on ryhmässä tällainen pitkän linjan ihminen, niin sanotusti luottopelaaja, Meri sanoo.

MIKA MÄNNISTÖ