Veteraanikansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) on erittäin huolissaan soten asiakasmaksuista. Hän kirjoittaa asiasta blogissaan.

Kankaanniemi moittii soten asiakasmaksuihin liittyvän lakiesityksen viime tippaan jäämistä.

– Herää epäilys, että hallitus on tarkoituksella lykännyt sote-palvelujen käyttäjille erittäin tärkeän asiakasmaksulakiesityksen antamista, Kankaanniemi kirjoittaa.

– Yksi suurimmista puutteista on yhtenäisen maksukaton säätämättä jättäminen. Mielenkiintoista on se, että hallitus vetoaa ajan puutteeseen juuri siinä, että se ei ole sisällyttänyt esitykseen yhtenäistä maksukattoa.

– Hallitus ei siis esitä erillisiä asiakasmaksujen kattoa, matkakustannusten kattoa ja lääkekustannusten kattoa yhdistettäviksi. Maksukatto laajenee joihinkin uusiin toimenpiteisiin, mutta 683 euron asiakasmaksukatto säilyy ennallaan.

Kankaanniemen mukaan asiakasmaksujen, matkakustannusten ja lääkkeiden erilliset maksukatot sälyttävät raskaan taakan sellaiselle sairaalle, jolla näitä kaikkia kustannuksia kertyy. Maaseudun ihmiset ovat raskaimmin kärsiviä.

Valtiovarainvaliokunnassa kuultujen asiantuntijalausuntojen mukaan maakunta- ja soteuudistus lisää kokonaiskustannuksia. Kankaanniemen mukaan on pelättävissä, että asiakasmaksuja korotetaan heti uudistuksen voimaan tultua, jos eduskunta koko uudistuksen hyväksyy.

– Kolmen miljardin euron kustannusten alenema voi kääntyä jopa kolmen miljardin euron menojen kasvuksi.

– Maakunnat, joiden vastuulle sote-palveluiden järjestäminen tulee, ovat valtion rahoituksen varassa. Niillä ei ole tämän lisäksi muita tuloja kuin asiakasmaksut. Verotusoikeutta niille ei anneta.

– Maakuntien päättäjät joutuvat äärimmäisen hankalaan tilanteeseen, kun rahat loppuvat lokakuussa, mutta menot jatkuvat vuoden loppuun. Pikavipeillä ei keskeisiä peruspalveluja voi pitkään rahoittaa. Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja maksut peritään viimeistä senttiä myöden. Lopulta palveluverkkoa aletaan tarkastella kriittisesti. Alasajo alkaa harvaan asutuimmilta alueilta. Näin ennustan tapahtuvan.

Kankaanniemen mukaan erityisesti maaseudulla, mutta myös monissa pienemmissä taajamissa ja kaupunginosissa on syytä olla huolissaan.

– Hallituksen politiikka vauhdittaa keskittämiskehitystä ja maaseudun alasajoa.

– Maakunta-sote-uudistus olisi pitänyt rakentaa Sipilän hallituksen alkuperäisen ohjelman mukaisesti portaittain. Myös asiakasmaksu-uudistus ja maakuntien verotusoikeus olisi pitänyt luoda osana kokonaisuutta.

Kankaanniemen kirjoituksesta kirjoitti ensimmäisenä Uusi Suomi.

SUOMEN UUTISET