

LEHTIKUVA
PS vaatii hallitukselta toimia sisäilmaongelmien kitkemiseksi – lähes miljoona suomalaista altistuu joka päivä
Perussuomalaiset pitävät kansallisia hometalkoita erityisen tärkeänä asiana. Puolueen lähtökohtana on, ettei kenenkään tule joutua asumaan, työskentelemään tai oleskelemaan kosteus- ja homevaurioisissa rakennuksissa.
Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina lähetekeskustelussa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoitusta Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelmasta. Ohjelmalla tähdätään erilaisten sisäilmaongelmien ratkaisuun vuosina 2018–2028, jona aikana tavoitteena on vähentää sisäilmaongelmista kärsivien ihmisten määrää ja parantaa rakennuskannan kuntoa.
Kansanterveydellinen ongelma
Lähes miljoona suomalaista altistuu päivittäin erilaisille kosteus- ja sisäilmaongelmille joko kotona, julkisissa rakennuksissa tai työpaikoilla. Sisäilmaongelmat ovat kansanterveydellinen ongelma, joka on koskettanut lähes jokaista kuntaa ja kaupunkia Suomessa.
Kunnista yli puolet ilmoittaa ongelmien olevan edelleen ratkaisematta. Syitä ongelmiin on monia: suurimpana kosteus- ja homevauriot, lämpötila- ja veto-ongelmat sekä ilmanvaihto-ongelmat. Erityisen paljon ongelmia on julkisissa rakennuksissa, kuten sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla.
Korjausrakentamiseen panostettava
Perussuomalaiset pitävät kansallisia hometalkoita erityisen tärkeänä asiana. Puolueen lähtökohtana on, ettei kenenkään tule joutua asumaan, työskentelemään tai oleskelemaan kosteus- ja homevaurioisissa rakennuksissa.
Ratkaisuksi perussuomalaiset ovat ehdottaneet panostuksia korjausrakentamiseen sekä ennaltaehkäisevää sisäilmaongelmien torjuntaohjelmaa, jolla puututtaisiin erityisesti uudisrakentamisen haasteisiin.
Tasapuolisempaa kohtelua
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskunnan sisäilmatyöryhmän jäsen Leena Meri korosti toimenpideohjelmasta käydyssä lähetekeskustelussa sisäilmasta sairastuneiden ihmisten hoitoa, johon ei olla panostettu tarpeeksi.
Meri vaati puheessaan Suomeen korkeatasoista osaamista ja laajapohjaista tutkimusta sisäilmasairauksiin liittyen, jotta sairastuneet saisivat ajantasaista tietoa ja neuvontaa sekä hoitoa.
– On käsittämätöntä, etteivät sisäilmasta sairastuneet välttämättä saa tasapuolista kohtelua ja hoitomuodotkin vaihtelevat suuresti, Meri sanoo.
Sairastuneen saatava hoitoa
Perussuomalaiset ovat ehdottaneet tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan sisäilmasta sairastuneille sisäilmapoliklinikan perustamista jokaiseen maakuntaan, jolloin sairastuneille voitaisiin tarjota osaavaa hoitoa ja kuntoutusta. Lisäksi määrärahoja kohdistettaisiin alan tutkimukseen ja diagnostiikkaan, jotta alan asiantuntijuus lisääntyisi.
– Lähtökohtana tulee olla, että sairastuneen ihmisen on päästävä puhtaisiin tiloihin ja saatava asianmukaista hoitoa mahdollisimman pian, jotta työkyky ei romahtaisi täysin. Tämä vaatii lisää voimavaroja, Meri jatkaa.
Toimia vaadittiin jo 2013
Eduskunnan tarkastusvaliokunta laati mietinnön rakennusten home- ja kosteusongelmista vuonna 2013, jonka myötä eduskunta edellytti, että hallitus ryhtyy toimiin sisäilmaongelmien vähentämiseksi. Mietintöä valmistelemassa tarkastusvaliokunnassa olivat tuolloin mukana myös perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sekä puolueen nykyinen europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner.
Mietinnössä vaadittiin muun muassa selkeitä toimenpiteitä sisäilmasairauksien tutkimuksen ja hoidon edistämiseksi sekä selvitystä siitä, miten korjaus- ja uudisrakentamisessa otetaan huomioon sisäilmaongelmien ennaltaehkäisy.
Tarkastusvaliokunnan viime lokakuussa valmistuneesta mietinnöstä ”hallituksen vuosikertomuksesta 2016” käy kuitenkin ilmi, ettei viime vuosina tehdyillä toimilla ole riittävästi pystytty vähentämään kosteus- ja homevaurioista aiheutuvia terveyshaittoja ja kansataloudellisia menetyksiä tai torjumaan uusien kosteusvaurioiden syntymistä.
Puutteita rakentamisen laadussa
Valiokunta näkee edelleen puutteita esimerkiksi rakentamisen laadussa ja kiinteistöjen hoidossa sekä oikea-aikaisissa korjaustoimenpiteissä.
– Hallitukset eivät ole toimillaan pystyneet ennaltaehkäisemään uusien kosteusvaurioiden syntyä, ja sisäilmasta sairastuvien määrä kasvaa yhä edelleen. Myöskään tutkimukseen ei ole tullut parannuksia eikä näin ollen sairastuneet välttämättä saa oikeanlaista hoitoa, tarkastusvaliokunnan jäsen Immonen toteaa mietintöön viitaten.
Kansanedustajat Immonen ja Rami Lehto jättivät äskettäin korjausrakentamiseen ja sisäilmaongelmiin liittyen ympäristövaliokunnassa eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon ”hallituksen esityksestä valtion talousarviosta vuodelle 2018”.
Satsaukset liian pieniä
Edustajat korostivat eriävässä mielipiteessään, ettei hallitus ole ottanut toimissaan riittävän hyvin huomioon tarkastusvaliokunnan antamaa kritiikkiä home- ja kosteusongelmien vähentämisestä.
– Perussuomalaisten mielestä hallituksen satsaukset sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja korjausrakentamiseen ovat aivan liian pienet. Mielestämme Suomen rakennuskannasta huolehtiminen tulisi nostaa poliittisen agendan kärkipäähän, sillä rakennuksissa lepää isot rahat ja ne ovat osa kansallisvarallisuuttamme, Lehto toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Olli Immonen: Perussuomalaiset toivovat jatkoa hometalkoille

Hakkarainen: Siniset lunastavat ministeripestejään miljardilisätuella tuulivoimalle

Kahdeksan miljoonan remontti ei auttanut – lapset eivät enää pääse kouluun Akaassa
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.