- Kehitysavusta ja YK:n puolen miljardin ilmastomaksuista kertyy jo vajaat pari miljardia euroa, joilla lastensairaalat rakennettaisiin, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen jyrähtää.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen pitää hallituksen rahoitusta epäonnistuneena.

– Hyvinvointivaltio, josta Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen puhuvat, rakentaa tällaiset lastensairaalat itse. Sitä ei voi jättää kansan karttuisan käden varaan! Mutta Kataisen hallitus toimii näin – ja samalla annamme yli 1,1 miljardia kehitysapuun, Putkonen manaa.

– Tämä 1,1 miljardia euroa pitäisi käyttää erityisesti lasten ja vanhusten hoitoon Suomessa. Sitten vasta antaisimme ulkomaille, kun omien asiat on hoidettu hyvin.

Putkonen määrittelee perussuomalaisen tarvehierarkian näin: ensin tulee turvallisuustaso: valtio, puolustus, poliisi yms. Sitten tulee hyvinvointitaso: terveys, koulutus – suomalainen hyvinvointiyhteiskunta.

– Vasta sitten tulee kansainvälinen taso: maailmanparannus. Mielestämme sitä pitää rahoittaa vasta, kun muut asiat on hoidettu hyvin. Tämä erottaa meidät kansainvälisyyteen suuntautuneista puolueista, kuten kokoomuksesta ja vihreistä, Putkonen kertoo.

– Kehitysavusta ja YK:n puolen miljardin ilmastomaksuista kertyy jo vajaat pari miljardia euroa, joilla lastensairaalat rakennettaisiin, Putkonen toteaa.

Saastuttajat maksajiksi

Hän esittää lääkkeeksi kehitysavun irrottamista valtioin budjetista: se voisi olla kirkollisveron kaltainen eettinen vero, jonka ihmiset voisivat maksaa halutessaan, esimerkiksi 1,2 prosenttia palkasta. Ilmastomaksut hän siirtäisi niille firmoille, jotka saastuttavat.

– Ei Jorma Ollilan johtama Shell maksa Afrikan investointiensa tuotosta sellaisia kuluja, joita maksamme kehitysavun ja YK:n ilmastomaksujen muodossa me suomalaiset. Jos Shell maksaisi kolmasosalla tuotoistaan Afrikan ilmastoinvestointeja, lasten koulutusta ja lastensairaalan rakentamista, se olisi oikeaa eettistä toimintaa. Nyt me suomalaiset maksamme ne kulut, Putkonen toteaa.

– Tilalle pitäisi rakentaa ominaispäästöjärjestelmä, jossa saastuttaja maksaa ja jos ei maksa, siitä rangaistaisiin.

Putkosen mielestä Greenpeace ja vihreät pilasivat hallituksen hyvän pyrkimyksen rakentaa uutta kasvua ja työllisyyttä. Sähkövero ja windfall-veron korotus avasivat Pandoran lippaan: yritykset tulkitsevat, ettei Suomeen kannata sijoittaa sittenkään, sillä kuka tietää, mitä windfall-verolle jatkossa tapahtuu.

Hallitus sekoili – lobbarit tekivät työn

Hallituksen kehysriihessään tekemät osinkopäätökset eivät perustuneet hallituksen virkamieskunnan omiin harkittuihin laskelmiin. Ei, vaan elinkeinoelämän lobbarit toivat lukemat pöytään kultaisella tarjottimella.

Suurimpien osakkeenomistajien verotusta merkittävästi keventävä muutos ei siis kulkenut tarkan virkamiesvalmistelun läpi. Osinkoveropäätöstä hiottiin hallituspuolueiden puheenjohtajakuusikon voimin kehysriihen aattona, kun papereihin ilmaantui erään hallituslähteen mukaan “muualla laskettuja lukuja”.

Uusien lukujen ilmaantuminen hämmensi valtiovarainministeriön virkamiehistöä, eikä se pystynyt arvioimaan niiden vaikutuksia.

– Ilmeisesti suurin osa ministereistä ei ymmärtänyt kehysriihessä, mitä päätöksiä he tekivät. Pahinta tässä on kuitenkin se, että suuresta avustajien joukosta huolimatta päättäjinä on ministereitä, jotka sanovat, että he eivät ole itse ehtineet paneutua asioihin tai eivät niitä ymmärrä – vaikka asiat on heille selostettu moneen kertaan! Silloin pitää kysyä, ovatko nämä henkilöt oikeita ihmisiä päättämään Suomen asioista tällaisena vaikeana aikana, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen jyrähti heti kehysriihen tultua julki.

Hallitus on joutunut jo kertaalleen muuttamaan niitä julkisen metakan jälkeen. Pääministeri Jyrki Katainen on rauhoitellut, että nyt alkaa “normaali lainvalmistelu”, jossa yksityiskohdat ratkaistaan. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin on vakuuttanut, että ”valuviat” korjataan.

– Osinkoverotörmäily, sote-sekoilu, työurien pidentäminen ilman, että ne pitenevät, kuntauudistus vailla päätöksiä. Hallituksella ei ole ideologista liimaa, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini  sivaltaa plokissaan.

– Yksi yhteinen tekijä sillä on. Hallituspuolueet hyväksyvät EU-perussopimuksen vastaiset toimet. Kataisen tukipakettihallitus.

(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 5/2013 -lehdessä)

Veli-Pekka Leskelä