

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rami Lehtinen haluaa puuttua kotouttamisen ongelmiin – ratkaisuksi määräaikainen liikkumisen rajoittaminen
Kotoutuminen Suomessa ei ole onnistunut odotetulla tavalla. Viimeisimmät tutkimukset työllisyyden ja opiskeluiden osalta ovat olleet hälyttäviä. Monilla alueilla ulkomaalaisten työttömyysprosentti on yli 40 prosenttia ympäri Suomea, ja Pisa-tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajista omaa niin heikon kielitaidon, että sillä ei pärjää koulussa tai työelämässä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen pitää tilannetta huolestuttavana.
– Jokainen varmasti ymmärtää, että noilla luvuilla kotouttaminen on epäonnistunut ja ettei maahanmuutto Suomeen ole ollut kannattavaa, Lehtinen toteaa.
Ongelmat kasaantuvat kouluissa
Kouluissa on pahimmillaan muodostunut ongelmaksi, että lapset eivät suostu puhumaan suomea. Tämä hankaloittaa tietysti kaikkien luokassa olevien työskentelyä.
– On selvää, että jos luokissa ei ole kaikilla samoja pelisääntöjä, niin työskentelystä tulee mahdotonta. Se ei voi olla heijastumatta kaikkiin nuoriin, Lehtinen jatkaa.
Lähiöissä asioidaan omalla kielellä
Kotouttamisessa on selviä ongelmia. Hallitus on pyrkinyt ratkaisemaan työllisyyteen liittyviä ongelmia lainsäädännöllä, mutta lisää toimia varmasti tarvitaan.
Kansanedustaja Lehtinen näkee ongelmille selvän syyn:
– Isoimmat ongelmat maahanmuuton suhteen ovat lähiöissä, joissa lähes puolet asukkaista on ulkomaalaisia. Tämä on johtanut siihen, että he asioivat keskenään omalla äidinkielellään eivätkä suomen kielellä. Kun ympäristö ei pakota opiskelemaan kieltä, niin ei sitä myöskään tapahdu, Lehtinen toteaa.
Saksassa rajoitettu asumisvapautta
Suomeen on todellakin muodostunut lähiöitä, joissa yli puolet asukkaista on ulkomaalaisia. Tämä trendi on vahva etenkin suurissa kaupungeissa. Lehtinen tarjoaa tänään eduskunnassa jättämässään toimenpidealoitteessa ratkaisuksi määräaikaista liikkumisen rajoittamista.
– Jos voisimme rajoittaa turvapaikanhakijoiden sijoituspaikkakunnalta toiselle paikkakunnalle muuttamista määräajaksi, niin maahanmuuttajalähiöitä ja ongelmia ei pääsisi syntymään.
– Rajaamisen voisi toteuttaa niin, että sosiaalietuuksia maksetaan vain sijoituspaikkakunnalle. Turvapaikanhakijan muuttaessa muualle heidän pitäisi tulla omillaan toimeen. Esimerkiksi Saksassa asumisvapautta on rajoitettu, Lehtinen päättää.

KUVA PS ARKISTO
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rami Lehtinen maahanmuuttajavaltaiset lähiöt kotouttamisen ongelmat liikkumisen rajoittaminen maahanmuuttajien työttömyys Pisa-tutkimus kielitaito toimenpidealoite Kotouttaminen Turvapaikanhakijat Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”

Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”

Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.

Ongelmiin on herättävä – Rostila tiukentaisi hoitajien kielitaitovaatimuksia
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.