Keskustelu sopeuttamisvaihtoehtojen ympärillä on lisääntynyt, kun Natossa päätettiin sitoutua puolustusmenojen nostoon viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Omia vaihtoehtojaan alkoi esittää myös sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyar. Leikkauskohteeksi valikoituivat yritystuet, joista erityisesti mainittiin maatalous.
Suomessa on jo nyt pulaa tuottajista
Perussuomalaisten Rami Lehtinen pitää hyvänä asiana, että SDP vihdoin tuo myös omia sopeuttamisvaihtoehtojaan julkisuuteen. Hän kuitenkin tyrmää leikkaukset maatalouteen, jotka tulisivat vaarantamaan Suomen huoltovarmuuden. Lisäksi vaikutukset olisivat negatiiviset työllisyyteen ja suomalaisten arjen kustannuksiin.
– Suomessa on jo nyt pulaa tuottajista, mikä on näkynyt kauppojen hyllyillä jauhelihan puutteena. Jos maataloudesta vielä leikataan, niin tuottajien määrä tulee entisestään laskemaan. Luulisi kaikkien haluavan, että suomalaisten tuotteiden hinnat pysyvät kaupoissa kohtuullisina ja suomalaiset tuotteet pystyvät kilpailemaan ulkomaisia halpamarkkinoita vastaan. Edellinen hallitus syyllisti maataloutta ympäristön turmelemisesta.
Maatilat vaikeuksissa
Suomalaisen maatalouden tila on heikentynyt rajusti vuosien saatossa. Aktiivitilojen määrä on laskenut jatkuvasti. Viime vuonna lopettaneita oli yli 1 000. Trendi on ollut samanlainen jo pitkään, sillä vuodesta 1990 aktiivitilojen määrä on laskenut 80 000:lla. Luken ennusteiden mukaan lypsykarjatalouksien määrä tulisi tippumaan vuoteen 2040 mennessä 1 336:een. Vuoden 2023 lukema oli 4 229. Lehtisen mielestä leikkausten sijaan pitäisi keskustella, miten voimme jatkossakin turvata kotimaisen ruoantuotannon.
– Tilanne on tällä hetkellä se, että entistä isommalla osalla maatalousyrittäjistä jää laskut maksamatta. Jos maataloudesta leikattaisiin, niin se ajaisi entistä useamman yrittäjän syvempään kuoppaan. Nyt pitäisi enemmänkin miettiä, miten saisimme tuettua aktiivisia maatiloja enemmän ja turvattua suomalaisen ruoantuotannon jatkossakin. Suomalaista puhdasta ruokaa ei korvaa mikään.