

Vastanimitetty talousministeri Bruno Le Maire. / Lehtikuva
Ranska lupaa talousuudistuksia – haluaa vastineeksi euromaille syvenevää yhdistymistä
Ranskan tuore talousministeri Bruno Le Maire kertoo Ranskan alkavan noudattaa EU:n talouskurisopimusta. Ranska toivoo talouden uudistamisen johtavan Saksan luottamuksen palautumiseen ja euromaiden tiivistyvään yhteistyöhön. Ranskan on tiedetty haluavan euromaille muun muassa yhteisen valtiovarainministeriön. Asiasta kirjoitti Politico.
Talouskurisopimuksen noudattaminen tarkottaisi vuotuisen budjettialijäämän leikkaamista alle kolmeen prosenttiin suhteessa maan bruttokansantuotteesta. Ranska ei ole tähän pystynyt kahdeksaan vuoteen.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kertoi Saksan olevan luonnollisesti kannustamassa Ranskaa talousuudistuksiin.
– Saksa luottaa Ranskaan, Schäuble lausui.
Suunnitelmat ympäripyöreitä
Le Maire ja Schäuble keskustelivat myös saksalais-ranskalaisen akselin tähtäävän euroalueen uudistuksiin. Yksityiskohdat jäivät vielä uupumaan. Saksa on aiemmin suhtautunut empien euromaiden liittovaltioajatukseen, koska saksalaiset pelkäävät joutuvan maksumieheksi.
Kaksikko kertoi Saksan ja Ranskan perustavan erityisen työryhmän selvittämään talousyhteistyön tiivistämistä euroalueella. Työryhmän tavoitteena on saada euromaiden julkinen ja yksityinen velkaisuusasteet laskemaan, sekä harmonisoida yritysverotus valuutta-alueella. Työryhmän on määrä esittää polku uudistuksiin heinäkuussa.
Schäublen mukaan Saksalla ja Ranskalla on suuri vastuu johtamalla euroalue uudistuksiin. Le Mairen mukaan euroalueen uudistuksista on puhuttu vuosia, mutta toimet ovat jääneet taka-alalle.
Saksa on skeptinen
Saksa ei halua sitoutua euroalueen tiivistämiseen ennen kuin Ranska saa taloutensa kuntoon. VTT Heikki Koskenkylä kirjoitti Suomen Uutisissa miltei päivälleen kaksi vuotta sitten, että Ranskan talousuudistukset ovat vesittyneet pahoin. Maa on laiminlyönyt työmarkkinoiden uudistukset täysin. Ranskan muutosvastarinta uudistuksiin on jatkunut vuosisatoja.
Ranskan ay-liike on suhtautunut perin penseästi työmarkkinauudistuksiin. Ranskan työlainsäädäntö on suuri byrokraattinen viidakko, mikä on omiaan hillitsemään palkkausta. Lisäksi ranskalaiset kapinoivat herkästi kaikkia uudistuksia vastaan. Tuloksena on lukuisia vesittyneitä yrityksiä saada maan talous yhteisvaluutta euron vaatimiin mittoihin.
– Schäuble on nähnyt lukuisten Ranskan talousministerien tulevan ja menevän, Le Mairen avustaja lataa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.