Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vetoavat hallitukseen, joka harkitsee koronarajoitusten purkamista kokouksessaan tänään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan erityisesti koulujen sulkeminen on toimenpide, josta voisi olla syytä luopua ensimmäisten joukossa. Koulujen avaaminen saa tukea osasta hallituspuolueita.

– Koronavirus ei ole kadonnut minnekään, vielä ei ole aika purkaa rajoituksia. Tässä on ajateltava niin koululaisten kuin myös heidän perheidensä ja opettajien sekä heidän lähipiirinsä terveyden suojelua. Vaikka lapset eivät yleensä sairastu taudin vakavimpaan muotoon, tartuttavat hekin virusta kuitenkin tehokkaasti, Mari Rantanen sanoo.

Etäkoulua jatkettava kesälomaan saakka

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja koulutusjohtaja Heljä Misukka tyrmäävät ajatuksen koulujen avaamisesta. Opettajat itse toivovat myös etäkoulun jatkuvan kesälomaan saakka.

– Opettajat ovat tehneet suuren työn saadakseen etäkoulun rullaamaan. Ei ole mitään järkeä avata kouluja joiksikin viikoiksi ennen kesälomia ja tehdä tyhjäksi rajoitusten aiheuttamat hyödyt. Samalla tavalla virus leviää kouluissa kuin muissakin massakokoontumisissa, kuten vaikka festareilla, Jari Ronkainen toteaa.

Vastuuta ei voin työntää kouluille

Syrjäytymisriskissä tai muussa sosiaalityön tarpeessa olevista lapsista on noussut huolta koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Perussuomalainen edustajakaksikko tunnistaa huolen ja edellyttää kuntien sosiaalityöltä uusia työmenetelmiä ja luovia ratkaisuja auttaa avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria.

– Vastuuta sosiaalisesta hyvinvoinnista ei voi työntää kouluille ja perustella niiden avaamista sillä. Ainoa tapa työn tekemiseen ei voi olla fyysinen, ajanvarauksella toteutettava vastaanottokäynti. Sosiaalityön tulee löytää nyt uusia joustavia työtapoja asiakkaiden tavoittamiseksi. Puhelimet on keksitty jo aikapäiviä sitten ja nykyään älypuhelimet videopuheluineen korvaavat jo hyvin fyysistä kontaktia, Rantanen ja Ronkainen perustelevat.

SUOMEN UUTISET