Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Sanna Antikainen, Kaisa Juuso ja Ari Koponen ovat huolissaan opiskelijoiden oikeusturvan varmistamisesta ja vaativat valintakokeiden järjestämistä perinteiseen tapaan.

Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään toisen yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään etäkokeena koronatilanteesta johtuen. Myös yliopistot järjestävät opiskelijavalinnat perinteisten pääsykokeiden sijaan vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla.

Yliopistot: Lukuvuosi käyntiin syksyllä

Yliopistot ovat ilmoittaneet tiedottavansa muuttuneista valintatavoista huhtikuun loppuun mennessä. Pääsykokeita ei kuitenkaan olla siirtämässä, sillä yliopistojen yhteisenä tavoitteena on, että lukuvuosi saadaan käynnistettyä syksyllä tavanomaisen aikataulun mukaisesti.

– Tilanteeseen ei ole tarjolla helppoja ratkaisuja, sillä pääsykokeiden siirtäminen tai peruuttaminen siirtäisi monen nuoren opiskelupaikan hakua. Vielä ei tiedetä varmuudella, järjestetäänkö syksyllä edes opetusta, Sanna Antikainen huomauttaa.

Etävalintakokeet epäilyttävä vaihtoehto

– Tilanne vaatii luovia ratkaisuja ja joitain poikkeusjärjestelyjä. Yliopistoilla on valtavasti luentosaleja, kerhohuoneita ja muita tiloja, joita voitaisiin nyt hyödyntää maksimikapasiteetilla. Opiskelijat tulisi jakaa pienempii ryhmiin ja sijoittaa väljästi. Tämä vaatii lisää valvojia koetilaisuuksiin ja hyvää käsihygieniaa, mutta sen ei luulisi olevan ongelma, arvioi Ari Koponen.

– En näe ongelmaa perinteisen pääsykokeiden järjestämisessä. Osallistujat eivät pääsääntöisesti kuulu riskiryhmiin. Heille voidaan jakaa suu-nenäsuojat sekä käsidesinfiointi ja heidät voidaan sijoittaa istumaan etäällä toisistaan, sanoo Kaisa Juuso.

Ammattikorkeakouluihin oli huhtikuun alussa päättyneessä yhteishaussa yhteensä noin 92 000 hakijaa, joista 75 000 ilmoittautui valintakokeeseen. Yhteensä korkeakouluihin pyrkii vuosittain noin 150 000 hakijaa.

SUOMEN UUTISET