
Puolueiden puheenjohtajia tentattiin Educa-messuilla. / LEHTIKUVA
Riikka Purra: ”Moni asia koulussa on korjattavissa ilman isoja taloudellisia panostuksia”
Kouluihin kaivataan monenlaista korjausliikettä, mutta ne kaikki eivät ole rahasta kiinni. Perussuomalainen puolue on jo vuosia puhunut muun muassa kännykkäkiellon puolesta ja peräänkuuluttanut myös opettajan auktoriteetin palauttamista.
Näin muistutti puheenjohtaja Riikka Purra Educa-messuilla, joka on Pohjoismaiden suurin opetusalan tapahtuma. Kävijöitä riitti perjantaina ja lauantaina Pasilan messuhallien täydeltä, ja puolueen puheenjohtajille järjestettyyn vaalitenttiin oli suoranainen tungos. Osa yleisöstä joutui tyytymään seisomapaikkoihin suurikokoisessa salissa.
Tulevissa kuntavaaleissa opetus ja koulutus on tärkein teema, eikä vähiten siksi, että kuntien budjeteista noin 60 % menee kasvatukseen ja koulutukseen.
Tentin annista päätellen vasemmistolle ja vihreille kysymykset koulutuksen tasa-arvosta ovat edelleen tärkeimpiä. Varsinaisesta osaamistasosta tai sen pitkäaikaisen laskusuunnan syistä ehdittiin tunnin mittaisessa keskustelussa puhua harmillisen vähän.
Opettajien palkkaus herätti kiihkeitä puheenvuoroja
Oppositiopuolueiden puheenjohtajat haastoivat hallituspuolueita muun muassa opettajien palkkakuopasta, ammattikoulujen alasajosta ja aikuiskoulutustuen leikkauksista.
– Opetus- ja kulttuuriministeriön budjetin loppusumma oli viime vuonna suurempi kuin sitä edellisenä, eikä kuntien valtionosuuksista ole leikattu, vastasi Petteri Orpo ja lisäsi, että nykyhallitus satsasi myös perusopetukseen lisävaroja.
Opettajien palkkaus herätti kiihkeitä puheenvuoroja. Purra huomautti, että opettajien palkkojen nostaminen ja koulutuksen resurssien takaaminen ylipäätään on tulevaisuudessa mahdollista vain, jos valtion ja kuntien talous on kunnossa.
Eritasoiset oppilaat ja inkluusio – huono yhdistelmä
Puoluejohtajat olivat välillä myös hyvin yksimielisiä. Keskustan Antti Kaikkosen tokaisu ”hankehumppa ja konsultit pois kouluista” kirvoitti opettajavoittoisesta yleisöstä aplodit ja puheenjohtajakollegoilta hyväksyvää nyökyttelyä.
Niin ikään kodin ja koulun työnjaon selkeyttämisen kannalle asettuivat kaikki. Nyt opettajat hoitavat tehtäviä, jotka kuuluisivat kodille, ja päinvastoin.
Purra oli kuitenkin puheenjohtajista ainoa, joka muistutti, että oppilaiden eritasoisuus inkluusioon yhdistettynä aiheuttaa sen, että opettajan aika menee pelkästään heikoimpien tukemiseen ja kaikkien oppiminen kärsii.
Vahingolliset koulu-uudistukset syytä perua
Purra yritti nostaa keskusteluun myös ne viime vuosien koulu-uudistukset, jotka ovat osoittautuneet vahingollisiksi ja joista pitäisi voida peruuttaa.
Kaikki tuntuivat olevan yhtä mieltä nk. opettajarekisterin tärkeydestä ja opettajan ammattinimikkeen suojaamisesta. Rekisterin ansiosta pystyttäisiin paremmin seuraamaan ja ennakoimaan pätevien opettajien riittävyyttä ja koulutustarvetta eri puolilla Suomea ja samalla estettäisiin opettaja-nimikkeen harhaanjohtava käyttö.
Mai Allo
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opettajarekisteri opettajien palkkaus Educa osaamistaso opettajien auktoriteetti inkluusio koulut kännykkäkielto Riikka Purra Petteri Orpo Antti Kaikkonen Opetus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Koposelta kirjallinen kysymys tiedevastaisesta opetuksesta kouluissa – ”Sukupuoli ei ole mielipidekysymys, vaan biologinen fakta”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen jättää kirjallisen kysymyksen opetusministerille koskien tiedevastaisen opetuksen leviämistä peruskouluun. Koponen nostaa esiin huolen siitä, että peruskoulun oppimateriaaleihin on ilmaantunut sisältöjä, jotka eivät perustu tieteelliseen näyttöön vaan ideologisiin näkemyksiin, erityisesti sukupuolen moninaisuuden osalta.

Rehtori ja koulupoliisi kohtasivat Oulussa: Kouluihin on saatava kuria ja rajoja
Rehtoritaustainen kansanedustaja Jaana Strandman ja koulupoliisina toiminut ylikonstaapeli ja kansanedustaja Merja Rasinkangas kohtasivat Oulussa. Perussuomalaiset kansanedustajat kiertävät istuntotauolla ympäri Suomea tapaamassa kansalaisia ja perehtymässä suomalaisten arkeen. Edustaja Strandman Mikkelistä tutustuu Pohjois-Suomen maisemiin runsaan viikon ajan.

Rehtori-kansanedustaja Jaana Strandman perää kouluihin perusrutiineja – ”Koulussa tulee olla perusasiat kunnossa: kuri ja järjestys sekä oppilaan aito kohtaaminen”
Tämän hallituskauden yksi tärkeimmistä ja merkittävimmistä koulumaailman uudistuksista on oppimisen tuen uudistus. Rehtoritaustainen kansanedustaja Jaana Strandman pitää äärimmäisen tärkeänä, että jokainen oppilas on kohdattava yksilönä ja jokaisen on saatava tarvitsemansa tuki oppimiseen.

PS-edustajat: Koulutus, liikenne ja turvallisuus vahvasti esillä myös ensi vuonna
Perussuomalaisten satakuntalaiset kansanedustajat Laura Huhtasaari, Jari Koskela ja Petri Huru korostavat julkisen talouden tasapainottamisen tärkeyttä hyvinvointivaltion turvaamiseksi ja nostavat esiin tärkeitä lisäpanostuksia, joilla mahdollistetaan kasvua, työpaikkoja ja lisätään turvallisuutta.

Koulutusmyönteinen hallitus uudistaa toimimattoman oppimisen tuen – sivistysvaliokunnan perussuomalaiset: ”Inkluusiovillitys on historiaa”
Perussuomalaiset ovat pitkään halunneet kouluihin oppimisrauhaa ja askelia taaksepäin ideologisesta inkluusiovillityksestä. Hallitus tekee oppimisen tuen uudistuksen, jossa kolmiportaisesta tuesta luovutaan ja tukea annetaan tarpeen mukaan.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää