Perussuomalaiset ovat eduskunnassa vastustaneet hallituksen lakiesitystä, jossa rattijuopumuksesta voi jatkossa selvitä ilman rangaistusta.

Hallituksen esityksessä (HE 103/2017) rattijuopumukset käsitellään jatkossa poliisin sakkomenettelyssä, jolloin sakonmuuntorangaistus poistuu. Rattijuopumus jää jatkossa rangaistuksetta, jos rattijuoppo ei maksa saamaansa sakkoa eikä sitä saada perittyä ulosotossa.

Rattijuopumus paheksuttavaa

Eduskunnan lakivaliokunnan kuulemat rikosoikeuden professorit Pekka Viljanen ja Dan Frände suhtautuivat kielteisesti muuntorangaistuksen poistoon.

– Rattijuopumus on moraalisesti hyvin paheksuttavaa, ja se, joka ei maksa sakkojaan, on tuomittava sakon muuntorangaistukseen. Muussa tapauksessa yleinen lainkuuliaisuus heikkenee, sanoo asiantuntijalausunnossaan Helsingin yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Frände.

Ei saisi välttyä rangaistukselta

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Viljanen lausui saman suuntaisesti:

– Rikosten käsittely sakkomenettelyssä tarkoittaa, että ne, joilta määrättyä sakkoa ei saada perityksi rahassa, välttyvät tosiasiassa kokonaan rangaistukselta. Tämä on oikeastaan ainoa syy, jonka vuoksi suhtaudun varauksellisesti ehdotettuun muutokseen, joka mahdollistaisi rattijuopumuksen käsittelemisen sakkomenettelyssä, Viljanen lausuu.

PS-edustaja esitti hylkäämistä

Myös Helsingin käräjäoikeus totesi asiantuntijalausunnossaan rattijuopumuksen muuntorangaistuksen poiston olevan ”yleisestävyyteen epäilemättä voimakkaasti vaikuttava seikka”.

Perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavio esitti lakivaliokunnassa esityksen hylkäämistä, mutta hallituksen esitys voitti täpärästi äänin 7-6. Tavio esitti lakiesityksen hylkäämistä myös täysistunnossa maanantaina 4.12. Eduskunnan on tarkoitus äänestää asiasta perjantaina 8.12.

SUOMEN UUTISET

Tagit