

Ronkainen: Kirkko sotkeutuu politiikkaan ja ajaa itseään alas
KOLUMNI | Onko kirkon tehtävä ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin? Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei Suomen lakia tarvitse noudattaa? Näitä kysymyksiä kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) käsittelee kolumnissaan.
Olen tähän saakka välttänyt keskustelua, jossa yhdistyvät uskonto ja politiikka. Jokaisella on oma uskonsa tai sitten ei. Olen myös ajatellut ettei kirkon tehtävä ole myöskään sekaantua politiikkaan, vaan pysyä omalla tontillaan. Nämä viimeiset turvapaikkoihin liittyvät ”keskustelunavaukset” arkkipiispa Kari Mäkisen puolelta kylläkin tuovat väkisin mieleen sen tosiasian, ettei kirkko enää pysy tontillaan.
Voidaan myös ihmetellä muita kirkon periaatteita, sillä esimerkiksi monikulttuurisuutta ihannoiva Helsingin piispa Irja Askola on valmis luovuttamaan kirkon tiloja Suomessa asuvien muslimien käyttöön ja tällöin kirkko edistää islamin laajentumista. Kirkosta erotaan taas vauhdilla, joten kysynkin, onko Mäkisen ja Askolan tarkoitus ajaa evankelis-luterilainen kirkko alas?
Kirkolla on omat moraaliset periaatteensa ja se pyrkii jakamaan ja tuomaan hyvää kaikille, jokaisen elämään. Tämä ajattelumalli on nyt laajenemassa siten, että kirkko näyttää hyväksyvän maallisen lainsäädännön – Suomen lain – ylikävelemisen. Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei lakia tarvitse noudattaa? Ei tämä ole mitenkään ennen kuulumatonta, sillä onhan kirkko myös aiemmin piilotellut karkotuspäätöksen saaneita. Nyt se vain nousi keskusteluun siten, että kirkko myöntää ettei heitä kiinnosta Suomen etu, vaan he ovat kaiken yläpuolella. Ei tämä näin voi mennä.
Jos kirkko ei halua noudattaa lakiamme, niin meidän kansanedustajina on pohdittava kirkon verotusoikeutta. Tämä oikeus on todella merkittävä, jonka vuoksi monesti tulkitaan, ettei kirkkoa ja valtiota ole erotettu. Tämä on syytä kyseenalaistaa.
Toinen asia, jossa kirkko on ottanut poliittisesti kantaa, on sukupuolineutraali avioliitto. Kirkon opeista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä ne kannanotot vaikuttivat enemmänkin poliittisilta kuin uskonnollisilta.
Riippumatta siitä mihin poliittiseen kysymykseen kirkko ottaa kantaa, niin aina se näyttää aiheuttavan jäsenkatoa. Siksi olisi syytä pohtia mihin oikeastaan otetaan kantaa. Voidaan surra erinäisten väkivallantekojen uhreja ja tuomita väkivalta. Sitä väkivaltaa on nähty viimeaikoina hyvin paljon. Brysselin lisäksi esimerkiksi Pakistan.
Ulkoministerimme Timo Soini totesi, että kristityt ovat maailman vainotuin kansanryhmä. Sitä vainoa valitettavasti harjoittaa varsinkin toinen uskonnollinen ryhmä, johon kuuluvia kirkko nyt haluaa auttaa täällä Suomessa. Tämä on aivan järjetöntä. Jos pakolaisia otetaan vastaan, niin autetaan nyt vaikka ensimmäisenä niitä vainottuja kristittyjä eikä tuoda niitä vainoja tänne Eurooppaan. Kirkon on syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tunnustaa tosiasiat.
JARI RONKAINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Hallitus ei voi seurata sivusta, jos kirkko rikkoo lakeja turvapaikanhakijoita piilotellessaan

Kirkolla tarkat ohjeet turvapaikkatilanteisiin – mutta onko toiminta laillista?

Meri tuomitsee kirkon aikeet tukea laittomasti maahan jääviä ulkomaalaisia: ”Vastaako piilottelija, jos muut joutuvat rikoksen uhriksi?”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Festariesiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille – brittiyleisö huusi innoissaan mukana
Glastonburyn festivaaleilla rap-esiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille ja toivoi Allahin nimissä Palestiinan vapautuvan. Pääministeri ja monet muut poliitikot ovat tuominneet vihapuheen. BBC myöntää rikkoneensa omia vihapuheen vastaisia ohjeitaan lähettäessään keikan suorana lähetyksenä. Rap-duon Yhdysvaltain kiertue peruuntuu, koska heidän viisuminsa peruutettiin.

Jussi Halla-aho Suomen ja Venäjän suhteista: Mille pohjalle valtioiden suhteita voidaan rakentaa, jos sopimukset ja omat sitoumukset eivät merkitse venäläisille mitään?
Toisen maailmansodan ja Stalinin kuoleman jälkeen Suomen ja Neuvostoliiton välillä vallitsi venäläisnäkemyksen mukaan erityissuhde. Jussi Halla-ahon mukaan Suomessa taasen oli vallalla väärinkäsitys, jonka mukaan ”pystymme omalla käytöksellämme ja toiminnallamme manageroimaan Venäjää”. Nyt valtioiden välillä ei ole jäljellä mitään, minkä päälle rakentaa.