KOLUMNI | Onko kirkon tehtävä ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin? Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei Suomen lakia tarvitse noudattaa? Näitä kysymyksiä kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) käsittelee kolumnissaan. 

Olen tähän saakka välttänyt keskustelua, jossa yhdistyvät uskonto ja politiikka. Jokaisella on oma uskonsa tai sitten ei. Olen myös ajatellut ettei kirkon tehtävä ole myöskään sekaantua politiikkaan, vaan pysyä omalla tontillaan. Nämä viimeiset turvapaikkoihin liittyvät ”keskustelunavaukset” arkkipiispa Kari Mäkisen puolelta kylläkin tuovat väkisin mieleen sen tosiasian, ettei kirkko enää pysy tontillaan.

Voidaan myös ihmetellä muita kirkon periaatteita, sillä esimerkiksi monikulttuurisuutta ihannoiva Helsingin piispa Irja Askola on valmis luovuttamaan kirkon tiloja Suomessa asuvien muslimien käyttöön ja tällöin kirkko edistää islamin laajentumista. Kirkosta erotaan taas vauhdilla, joten kysynkin, onko Mäkisen ja Askolan tarkoitus ajaa evankelis-luterilainen kirkko alas?

Kirkolla on omat moraaliset periaatteensa ja se pyrkii jakamaan ja tuomaan hyvää kaikille, jokaisen elämään. Tämä ajattelumalli on nyt laajenemassa siten, että kirkko näyttää hyväksyvän maallisen lainsäädännön – Suomen lain – ylikävelemisen. Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei lakia tarvitse noudattaa? Ei tämä ole mitenkään ennen kuulumatonta, sillä onhan kirkko myös aiemmin piilotellut karkotuspäätöksen saaneita. Nyt se vain nousi keskusteluun siten, että kirkko myöntää ettei heitä kiinnosta Suomen etu, vaan he ovat kaiken yläpuolella. Ei tämä näin voi mennä.

Jos kirkko ei halua noudattaa lakiamme, niin meidän kansanedustajina on pohdittava kirkon verotusoikeutta. Tämä oikeus on todella merkittävä, jonka vuoksi monesti tulkitaan, ettei kirkkoa ja valtiota ole erotettu. Tämä on syytä kyseenalaistaa.

Toinen asia, jossa kirkko on ottanut poliittisesti kantaa, on sukupuolineutraali avioliitto. Kirkon opeista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä ne kannanotot vaikuttivat enemmänkin poliittisilta kuin uskonnollisilta.

Riippumatta siitä mihin poliittiseen kysymykseen kirkko ottaa kantaa, niin aina se näyttää aiheuttavan jäsenkatoa. Siksi olisi syytä pohtia mihin oikeastaan otetaan kantaa. Voidaan surra erinäisten väkivallantekojen uhreja ja tuomita väkivalta. Sitä väkivaltaa on nähty viimeaikoina hyvin paljon. Brysselin lisäksi esimerkiksi Pakistan.

Ulkoministerimme Timo Soini totesi, että kristityt ovat maailman vainotuin kansanryhmä. Sitä vainoa valitettavasti harjoittaa varsinkin toinen uskonnollinen ryhmä, johon kuuluvia kirkko nyt haluaa auttaa täällä Suomessa. Tämä on aivan järjetöntä. Jos pakolaisia otetaan vastaan, niin autetaan nyt vaikka ensimmäisenä niitä vainottuja kristittyjä eikä tuoda niitä vainoja tänne Eurooppaan. Kirkon on syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tunnustaa tosiasiat.

JARI RONKAINEN