Katupölyn ja taloudellisen epävarmuuden ankeuttamat suomalaiset ottivat tänä vuonna pääsiäisen vastaan suurella innokkuudella. Yhteiskunnallinen ilmapiiri riehaannutti suomalaiset toistensa kurkkuihin, mutta kuka ristiinnaulitsikaan kenet?

Ensimmäisenä kilahdettiin demarileirissä. Harmaiden panttereiden sekaan eksynyt demarinuori Kamal Palani Jafi otti pääsiäiseen hyvää etunojaa arvioimalla, että koskaan ei voi olla liian radikaali rasismia ja fasismia vastaan, ja että ”aseellinen vastustus voi olla joskus tarpeellista”. On yleisessä tiedossa, että demaripiireissä mitä tahansa asiaa – esimerkiksi vapaiden vaalien järjestämistä – saatetaan pitää fasismina, joten antifasisteihin kuuluvan Jafin militantin kannanotot herättivät kansalaisissa huolta ja hämmennystä.

Jafin kriisinviestintä toteutettiin parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Hän vastasi syytöksiin harmittelemalla saapuneen vihapostin määrää ja twiittaamalla Ihmisoikeusliiton videon, jossa vaaditaan irtautumaan vihapuheesta.

Ystävälliset antifasistit ovat viime aikoina tehneet tuhopolttoja, hyökänneet vaalitoimistoihin, vaatineet Alexander Stubbin pään leikkaamista ja organisoineet satojen ihmisten väkivaltaisia mellakoita. On luonnollista, että kun tällaisista piireistä esitetään poliittisten vastustajien tappamista ampumalla, asia sivuutetaan samalla stoalaisella tyyneydellä kuin SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen saama käräjäoikeustuomio.

+++

Vihreiden puolen ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen ärhäköi vaginanlisäverosta ja vaati tampooneille veronalennuksia. Ehdotukselle annettiin järeän tason taustatukea opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta sekä entinen peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd.).

Sukupuolisensitiivisyyttä opetettiin myös Iltalehdessä. Sieltä opimme, että nykyperhe ei maalaa pääsiäismuniaan enää lapsekkailla vesiväreillä vaan reteästi emännän kuukautisverellä. Maria Nordin opasti pilttejä: ”Käsittelen kuukautisverta ylpeänä, kippaan täyden kupillisen ja ihailen punaisia marmorikuvioita. Kuukautisverellä maalatussa pääsiäismunassa on juuri sopivasti ulottuvuuksia. Ja todellakin aion syödä tuon munan.”

+++

Kokoomus ei valmistaudu puheenjohtajakisaan. Siis ihan oikeasti ei valmistaudu.

Näin meille vakuuttelee viestinnällisiä möhläyksiä sarjatulella suoltava viestintäosasto, joka puski pääsiäiskansan pällisteltäväksi puolue-eliitin avoimen vetoomuskirjeen, jossa toivottiin työrauhaa puheenjohtaja Stubbille. Rauhan toivottiin kestävän ainakin siihen saakka, kunnes muut ehdokkaat eivät voisi enää aloittaa omaa puheenjohtajakampanjaansa tehokkaasti. Vetoomuksen puuhamiehenä toiminut kansanedustaja Kari Tolvanen meni möläyttämään Iltalehdelle, että Stubb on itse osallistunut allekirjoittajien haalintaan. Tolvanen vakuuttelee, ”ettei tarkoituksena ole vaientaa keskustelua”. Uskoo ken haluaa.

Ylipäätään on aina niin, että mitä enemmän jotain asiaa vakuutellaan, sen todennäköisemmin päinvastainen on totta. Tolvasen pääsiäissanomasta voimme päätellä, että tarkoitus oli nimenomaan a) vaientaa keskustelu ja b) estää reilu puheenjohtajakilpailu.  Erityisen kummallista on, että Stubb on itse käskyttänyt puolue-eliittiä vetoomuksen tueksi.

+++

Mitä politrukit edellä, sitä kirkko perässä. Espoon piispa Tapio Luoma kulutti hyvän siivun pääsiäistä muistuttaakseen katrastaan Jeesuksen reitistä, vihasta, Golgatasta, vihasta, Rakkauden kaksoiskäskystä ja vihasta. Ai niin, myös vihapuheesta. Kuten uutteran saarnaajan kuuluukin, hän painoi villasella Brysselin terrori-iskun, painoi villaisella Lahoren terrori-iskun ja painoi villaisella myöskin Isiin kidnappaaman papin kohtalon. Moisten vähäpätöisyyksien sijaan keskittyi laumansa valistamiseen siitä, ettei saisi pelätä vaan pitäisi keskittyä rauhanomaiseen rinnakkaiseloon. Epäselväksi jäi, miten väkivallantekojen sivuuttamisen on tarkoitus sitä rinnakkaiselon syntyä palvella. Rohkenen arvon piispaa tutustumaan vähän järeämmän tason kirkonmiehen Paavi Franciscuksen supliikkiin – hän tuomitsi ykskantaan niin Brysselin kuin Lahorenkin teot.

Entäs muut kirkonmiehet?

Arkkipiispa Kari Mäkinen kertoi kirkon varautuvan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen ja paperittomiksi  jääneiden ”katoamisiin”. Kirkon outo pääsiäistanssi lain kirjaimen tuolla puolen harmistutti ihmisiä sen verran, että tuhatkunta evankelisluterilaisen kirkon jäsentä lähti hakemaan sielulleen pelastusta jostain muualta.

Mäkinen kuittasi plakkariinsa jo kolmannen massaeroamisilmiön. Saavutus sekin, kristikunnan suurimpana juhlapäivänä.

Matias Turkkila