Ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvostelee blogissaan kirkon toimintaa laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten suojelemiseksi. Muun muassa Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peuran mukaan kirkko on valmis tukemaan kielteisen päätöksen saaneita ja Suomeen paperitta jääviä ihmisiä.

Kirkko menee maallisen oikeuden yli

Kirkko toteaa myös Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisussa, että paperittomaan piilottelu voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön, mutta riski on olematon.

– Siis onko rikoksen tekeminen oikeusvaltiossa hyväksyttävää, jos tuomion riski on olematon? Kirkko menee nyt yli maallisen oikeuden, jonka säätää eduskunta. Kirkko ei voi säätää taikka kumota voimassaolevia rikoslain säädöksiä tai vähätellä niitä pelkästään omien oppiensa vuoksi, perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri muistuttaa blogissaan.

– On aivan uskomatonta ruveta luomaan Suomeen jonkinlaista piilokansaa kotien ja kirkkojen suojaan. Mistä kukaan voi tietää vastoin lakien mukaan tehtyjä päätöksiä, että henkilö on sellaisessa hädässä, että hänellä olisi kielteisestä oleskeluluvasta huolimatta oikeus jäädä Suomeen?

Joukossa myös vaarallisia ihmisiä

Meri huomauttaa, että oikeusvaltiossa päätöksiä pitää noudattaa ja niistä saa valittaa laillista tietä.

– Jos päätös pitää niin, sitä noudatetaan eikä luoda oheen jotain omaa oikeusjärjestelmää, joka perustuu mututuntumaan. Lisäksi joukossa on myös vaarallisia henkilöitä. Kuka vastaa jos muut joutuvat tällaisessa tilanteessa vaikkapa rikoksen uhriksi, piilottelijako? Ei tietenkään. Kulut tulee valtiolle ja uhri saa kärsiä omilla rahoilla ja omissa nahoissaan.

– Tämä on kirkolta vastuutonta toimintaa, josta kirkon tulisi heti irtisanoutua ja muuttaa suosituksensa vastaamaan Suomen rikosvastuun periaatteita. Ihmisille ei voi antaa kuvaa, että rikoslaki ei tule sovellettavaksi vain siksi, että kirkko näin tulkitsee, Meri sanoo.

Kuvassa: Irakilaisia turvapaikanhakijoita Helsingissä. Kuvituskuva.

SUOMEN UUTISET

Tagit