Kangasalan seurakunnan päiväkerhojen lasten vanhemmat ovat järkyttyneitä. Vatialan päiväkerhossa vieraili irakilainen mies, jota epäillään seurakunnan nettisivujen keskustelufoorumilla sotarikolliseksi.

Netissä on julkaistu valokuva, jossa samannäköinen henkilö esiintyy aseistautuneena sotilasvarusteissa. Toisessa kuvassa, joka on ladattu luvattomasti sosiaaliseen mediaan, mies esiintyy kerholasten kanssa.

Kangasalan seurakunnan mukaan lasten kerhoissa on vieraillut muutaman hengen turvapaikanhakijaryhmiä kevään aikana. Helsingin kaupungin varhaiskasvatuslautakunnan jäsen ja eduskunta-avustaja Aleksi Niskanen (ps.) on järkyttynyt tapahtuneesta.

– Se on järkyttävää ja anteeksiantamatonta, että päästetään lasten pariin turvapaikanhakijoita, joiden taustoja ei ole selvitetty. En hyväksy tällaista menettelyä, Niskanen sanoo.

Turvaselvitys koskee kaikkia

Suomen lain mukaan henkilön täytyy esittää työnantajalle, viranomaiselle, oppilaitokselle tai vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle rikostaustaote, kun henkilö ryhtyy toimimaan alaikäisten kanssa.

– Kaikkien lasten kanssa toimivien turvapaikanhakijoiden tausta pitää selvittää. Suomalaisenkin täytyy antaa turvaselvitys omasta taustastaan, jos hän työskentelee lasten kanssa. Turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut sotarikollisia ja muihin rikoksiin syyllistyneitä, Niskanen muistuttaa.

Ei pidä hyssytellä

Niskanen ei ymmärrä henkilöitä, jotka koettavat vimmalla saada turvapaikanhakijoita lasten pariin – tuntematta heidän taustojaan.

– Tällöin ehdon tahdoin vaarannetaan lasten turvallisuus, sillä henkilön taustoja ei kuitenkaan saada selvitettyä.

Niskanen on huolissaan kuinka yleistä Kangasalan tapauksen kaltaiset tilanteet ovat Suomessa.

– Tämä on sellainen asia, josta ei pidä hyssytellä. Suomi-laiva uppoaa, jos ei saa puhua vakavasta asiasta. Vanhempien pitäisi ottaa viranomaisiin tai meihin poliitikkoihin yhteyttä tämmöisissä tapauksissa.

Lasten perusturvallisuudesta huolehtiminen on perussuomalaisille erittäin tärkeää.

– Lakejahan meillä on, mutta täytyisi olla valtakunnallinen toimintalinja, jolla huolehditaan puolustuskyvyttömien lasten perusturvallisuudesta. Myös vanhempien elämä menee entistä rankemmaksi, jos pitää pelätä ketä lasten parissa liikkuu, Niskanen sanoo.

Kirkkoherra: ”Selvittely on vielä kesken”

Kangasalan seurakunnan kirkkoherra Seppo Jarva vakuuttaa Suomen Uutisille, että maaliskuussa sattunut tapaus selvitetään perin pohjin.

– Tämä on valitettavaa. Olen järkyttynyt ja surullinen samoin kuin lasten vanhemmat. Kokonaiskuvan selvittely on vielä kesken. Turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevä henkilö on ulkomailla, enkä ole vielä voinut käydä tapahtunutta läpi hänen kanssaan, Jarva kertoo.

Kirkkoherra on nähnyt valokuvia lasten parissa vierailleesta irakilaismiehestä. Toisessa kuvassa hän esiintyy lasten kanssa ja toisessa aseistautuneena sotilaana.

– Olemme kysyneet viranomaisilta henkilön mahdollisesta sotarikostaustasta, mutta emme ole saaneet sille vahvistusta. Valokuvien perusteella on yhdennäköisyyttä, Jarva toteaa.

Seurakunnan mukaan vierailijat viipyivät Vatialan seurakuntakodin kerhossa yhteensä vajaan tunnin. Vierailun päätteeksi otettiin valokuvia, joita on myöhemmin käytetty väärin. Seurakunta on pyytänyt kuvia julkaisseet poistamaan lasten kuvat sosiaalisesta mediasta.

Kaikkien taustoja ei tunneta

Jarvan mukaan seurakunta on tarkistaa henkilön taustan, kun hänet palkataan töihin. Myös pitkäaikaisten vapaaehtoistyöntekijöiden tausta selvitetään.

– Mikäli palkkaamme työsuhteeseen jonkun henkilön, niin hänen pitää kolmen kuukauden sisällä esittää rikostaustaote ennen kuin virka voidaan vahvistaa. Tunnin tai päivän kestävään ja satunnaiseen vapaahehtoistentyöhön osallistuvien taustoja ei tarvitse selvittää.

Jarvan mielestä vapaaehtoistöihin lyhytaikaisesti osallistuvien taustojen selvittely kuormittaisi poliisia liikaa.

Kerhovierailujen tarkoitus on ollut Jarvan käsityksen mukaan näyttää turvapaikanhakijoille, millaista työtä kirkko tekee eri-ikäisten ihmisten kanssa Suomessa.

Vanhemmille keskustelutilaisuus

Jarvan mukaan seurakunta on ollut keskusteluyhteydessä lasten vanhempien kanssa. Lisäksi seurakunta järjestää vanhemmille keskustelutilaisuuden ensi viikolla.

– Suurin virhe tässä on se, että kerhoihin on tullut vieraita, vaikka heistä ei ole etukäteen ilmoitettu. Sitä selvitetään, miksi näin on käynyt.

– Meillä on ohjeet, joiden mukaan lasten vanhemmille pitää kertoa vieraista etukäteen. Myös valokuvaaminen on luvanvaraista. Jos olisi toimittu Kirkkohallituksen ohjeiden mukaan, niin tällaista tilannetta ei olisi päässyt syntymään, Jarva myöntää.

MIKA RINNE