Seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos, eli poliisilla on niin kauan velvollisuus tutkia asiaa kuin asianomistaja vaatii rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio (HS 25.2.) on esittänyt seksuaalisen ahdistelun muuttamista virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi, jotta tutkinta nopeutuisi.

– Poliisi on kertonut, että seksuaalinen häirintä on lisääntynyt runsaasti. Tämän vuoksi on aika tehdä lakiin tiukennuksia, sanoo perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veera Ruoho.

Ennaltaehkäisevä vaikutus

Ruoho on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jossa hän vaatii ahdistelun muuttamista virallisen syytteen alaiseksi.

– Seksuaalisen ahdistelun saattaminen virallisen syytteen alaiseksi vähentäisi seksuaaliseen ahdisteluun syyllistyneen mahdollisuuksia välttää rikoksensa rikosoikeudellisia seuraamuksia. Hän ei voisi esimerkiksi painostaa asianomistajaa peruuttamaan tekemänsä rikosilmoituksen tai pyytää syytteen nostamatta jättämistä. Asianomistajan pyyntö jättää syyte nostamatta olisi kuitenkin edelleen mahdollista ottaa huomioon yhtenä tekijänä kohtuusperustetta sovellettaessa, Ruoho valottaa.

– On tehtävä tiettäväksi, että seksuaalinen ahdistelu on rangaistava teko, jonka moitittavuus ei riipu siitä, haluaako asianomistaja nostaa syytettä vai ei. Tällä voisi olla merkittävä ennaltaehkäisevä vaikutus.

SUOMEN UUTISET

Tagit