Ruotsin kielen valinnaisuutta kannattava kansalaisaloite kerää allekirjoituksia reipasta vauhtia.

Keräys aloitettiin 3. maaliskuuta ja huhtikuun alussa nimiä oli kasassa jo yli 17 000. Tällä vauhdilla vaadittava 50 000 nimeä tulee täyteen ennen toukokuun loppua. Nimiä saa lain mukaan kerätä puoli vuotta, joten aloitteen viimeinen allekirjoituspäivä päivä on 3. syyskuuta.

Suomalaisuuden liiton toiminnanjohtaja varapuheenjohtaja Pekka M. Sinisalo sanoo pakkoruotsin olevan haitta Suomen kansainväliselle kaupalle.

– Pakkoruotsi on kilpailukyvyn este. Se aika, joka nyt menee ruotsin tankkaamiseen, pitäisi käyttää jonkun maailmankielen, vaikkapa englannin opiskeluun. Me emme kuitenkaan ole tuomassa tilalle esimerkiksi pakkovenäjää, Sinisalo huomauttaa.

Sinisalo kiistää, että tässä oltaisiin luomassa uutta kielisotaa kuten 1920-30 -luvuilla. Hänen mielestään suomenkielisillä ei ole tarvetta puolustustaisteluun.

– Ruotsinkielisten tässä on puolustauduttava. Meidän argumenttimme tässä asiassa ovat oma tahto ja vapaaehtoisuus.

– Aloitteemme on kyllä uutisoitu mediassa, mutta uutisten yhteydestä on jätetty pois linkki aloitteen allekirjoittamista varten, päinvastoin kuin muiden kansalaisaloitteiden uutisointien yhteydessä, Sinisalo hymähtää.

Sinisalo, joka on myös kirkkonummelainen perussuomalaisten kunnanvaltuutettu, sanoo, että aloite sivuaa vahvasti myös perussuomalaisia.

– Kyllä, koska puolue vastustaa puolueohjelmansa mukaisesti pakkoruotsia.

Suomalaisuuden liiton lisäksi aloitteen alulle panijoita ovat Vapaa Kielivalinta, Perussuomalaiset Nuoret ja Kokoomuksen Nuorten Liitto.

Kansalaisaloitteen verkkosivu >

Seppo Huhta